Elszámoltatná a Fidesz plakátvásárlását a Jobbik

A nagyobbik kormánypárt olcsóbban jutott plakáthelyekhez. A Jobbikra pedig gigabírságot rótt ki az ÁSZ.

MN
2018. 02. 12. 17:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hiába tette kötelezővé a Fidesz, hogy a pártok csak a lehető legdrágább listaárakon plakátolhatnak, a hazug kerítésbontós óriásplakátjaira még a tavalyi árakon bérelt ki mintegy ezer felületet a kormánypárt – hívta fel közleményben a figyelmet a Fidesz lépésére a Jobbik.

Az ellenzéki párt emlékeztet: az egyik kormányközeli plakátcég 2018. január 1-től – épp a választás előtti időszakra – 50 százalékkal megemelte az óriásplakáthelyek listaárait, ám a január 29-én Kubatov Gábor pártigazgatóval megkötött szerződésben még a 2017-es listaáron számolta el a hirdetési felületeket.

Vagyis a Fidesz olcsóbban jutott plakáthelyekhez, mint a többi párt. A 24.hu cikke szerint a két listaár közötti különbséggel a Fidesz mégiscsak jelentős kedvezményhez jutott: a feltüntetett nulla százalék helyett valójában 33 százalékkal olcsóbb lett a számla, 340 plakáthely esetében ez 30 millió forintos tétel.

Az egykori fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László által vezetett Állami Számvevőszék pedig épp azért büntette meg a Jobbikot, mert a számvevők szerint az ellenzéki párt tavaly év elején 331 millió forinttal olcsóbban plakátolt, vagyis ekkora összegű tiltott támogatást fogadott el. Ugyanekkora összeget az államkincstár von majd le a pártnak járó állami támogatásból. A kincstár már jelezte, hogy ezt elhalasztják a választások utánra.

A Jobbik kiemelte: „jogellenesen 663 millió forintra büntette az Állami Számvevőszék a Jobbikot úgy, hogy korábban nem voltak hajlandóak átvenni a legerősebb ellenzéki párt adatait, dokumentumait sem. Most kíváncsian várjuk, lép-e valamit a függetlenségét régen feladó, volt fideszes képviselő vezette számvevőszék”.

A számvevőszék nem rég közölte, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette a nyomozást a Jobbik ellen. A nyomozó hatóság az ÁSZ-nak elküldött határozatában leszögezték, hogy a számvevőszéki ellenőrzés akadályozásával kapcsolatban „nem állapítható meg szándékos bűncselekmény elkövetése” – közölte az ÁSZ. A számvevőszék tavaly október 3-án fordult az ügyészséghez a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzésével kapcsolatban, mert úgy vélte, a párt nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének, és ezzel akadályozta azt.

A Jobbik hangsúlyozta, hogy „az emberek április 8-án tudnak a Jobbikra adott szavazataikkal csattanós választ adni a jelenleg tapasztalható kettős mércére, balkáni állapotokra, hatalommal való visszaélésekre, vagyis a pártállami rendszer kiépülésére”.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.