Fürst György nincstelen, de ma is privatizálná a palotákat

Az egykori MSZP-s alpolgármester szerint megújultak az eladott Andrássy úti paloták.

2018. 02. 09. 19:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs ingatlanom, sem autóm, sem cégem, egyéni vállalkozóként átlagban havi 400 ezer forintot keresek, amiből 130 ezret azonnal kifizetek gyerektartásként – jelezte szerdán a Fővárosi Ítélőtáblán Fürst György, hogy mennyire „legatyásította” őt ez a hetedik éve tartó büntetőeljárás. A terézvárosi palotaper fővádlottja, a VI. kerület volt MSZP-s alpolgármestere korábban urizáló életstílusáról, tilosban parkoló luxusautóiról híresült el.

A másodfokú tárgyaláson az utolsó szó jogán saját maga és 11 társa, egykori szocialista és szabad demokrata képviselők felmentését kérte. A vádlottak padján ülő politikusok zömét az Andrássy út 3., illetve 47. szám alatti műemléki ingatlanok 2004-es versenyeztetés nélküli, áron aluli eladásáért – hűtlen kezelés miatt – egy éve felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék. Az ügyészség ezt változtatná letöltendő szabadságvesztésre, míg a védők kivétel nélkül szintén felmentést indítványoztak.

Fürst György, akit az elsőfokú ítélet szerint még 70 millió forintos pénzbüntetésre és – társaival egyetemlegesen – 131 millió forintos kártérítés és 2004-re visszamenőleg kamatai megfizetésére köteleztek, jelezte: „esélyem sincs, hogy kifizessem, ez önmagában letöltendő börtönt jelent”. – A Fővárosi Törvényszék még számolni sem tud, valójában csak 52 millióval sújtottak. Csakhogy a vád és az ítélet is hazug volt – fűzte hozzá a volt szocialista, aki felszólalásában a népképviseleti demokráciára hivatkozva azt állította, hogy a nem jogvégzett képviselőket szavazataikért nem lehet felelősségre vonni. – Hűtlen kezelést nem is követhettünk el: az akkori alkotmány és önkormányzati törvény szerint a képviselő-testület tulajdonosként gazdálkodott, nem pedig vagyonkezelőként – mondta Fürst György, aki szerint privatizációs döntéseik közül egyetlenegynek sem kifogásolta a jogszerűségét sem a kerületi jegyző, sem az önkormányzatok törvényességét ellenőrző korábbi közigazgatási hivatal. – Nem követtünk el semmit, ugyanakkor az Andrássy úti palotákat, amelyek addig csak pusztultak, eladásuk után a magántulajdonosok felújították. Ma is mindent ugyanígy tennénk – jelentette ki végül Fürst György.

A Fővárosi Ítélőtábla február 28-án hirdet másodfokú ítéletet a büntetőperben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.