Háromszázmilliárdot szánna a közszféra bérrendezésére az LMP

Szél Bernadett tarthatatlannak nevezte, hogy számos önkormányzati dolgozó bére 2008 óta nem emelkedett.

MN
2018. 02. 21. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP kormányon 300 milliárd forintot biztosítana a közszféra bérválságának felszámolására – mondta az MTI összefoglalója szerint a párt miniszterelnök-jelöltje szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Szél Bernadett tarthatatlannak nevezte, hogy számos önkormányzati dolgozó bére 2008 óta nem emelkedett, amit a falurombolás csendes, de hatékony eszközének nevezett.

Az LMP társelnöke rámutatott: 2 millió magyar él olyan településen, amely érintett a közszféra munkaerő-elvándorlásában. Ha nem szüntetik meg a bérválságot, ezen településeknek a léte is veszélybe kerül – fogalmazott.

Az önkormányzatoknál 18 ezer ember bére nem emelkedett 2008 óta, holott az szerinte 42 milliárd forintból, vagyis a Miniszterelnöki Kabinetiroda büdzséjéből rendezhető lenne. A kabinet ugyanakkor a megoldások helyett propagandára költ – jelentette ki –, mert a valós problémákra nincsenek megoldásaik.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke egyébként múlt héten azt mondta, a 112 hivatalban 7312 munkavállaló tartott munkabeszüntetést. Közölte, hogy mindenki, aki a sztrájkban részt vett, megjelent a munkahelyén, de a munkát nem vette fel. Az ügyfelek azonban minden halaszthatatlan ügyet el tudnak intézni a hivatalokban. Hangsúlyozta, hogy a sztrájk érdekvédelmi akció, nincs politikai követelésük és politikai céljuk.

Kérdésre válaszolva azzal kapcsolatban, hogy az uniós támogatásokat esetleg a migrációs válság megoldásában való részvételhez kötnék, Szél Bernadett azt felelte: a forrásokat egy meglévő megállapodás alapján kapjuk, fontos azonban, hogy ezeket ne lopják el, hanem termelő beruházásokra költsék, amelyek valódi gazdasági növekedést eredményeznek.

A menekültek befogadását érintő kérdésre azt mondta: a kormányhoz hasonlóan betartanák az érintettek elhelyezéséről szóló genfi konvenciót, de még a határainkon kívül vizsgálnák, ki a menekült, ki a bevándorló és ki az, aki illegálisan, akár sanda szándékkal érkezik. Hozzátette ugyanakkor: a bevándorlás nemzeti hatáskör, ezzel kapcsolatban Magyarországnak kell a törvényeit meghoznia. „Kvótapártiak nem vagyunk – folytatta –, a kerítést lebontani nem tudnánk, én a határvédelmet is visszaállítanám” – fogalmazott. Hozzátette, hogy még erősítené is a nemzetbiztonsági szolgálatokat, ugyanakkor közös európai megoldás megalkotásában is részt venne.

Beszámolt arról is: az aláírásgyűjtés után fog tárgyalni a Momentum vezetőjével a „lehetséges közös dolgaikról”, ugyanis az LMP az Új Kezdett mellett még a Momentummal lát lehetőséget arra, hogy komoly kihívás elé állíthassák az eddigi politikai elitet.

Az Elios-ügyre reagálva azt mondta: a Fidesz–KDNP már a szemünket lopja ki, a szervezetten felépített bűncselekmény-sorozat hulláma pedig a miniszterelnök közvetlen közeléig ér. Szél Bernadett az OLAF-jelentés nyilvánosságra hozatalát sürgette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.