Ismét egy hetet szentel az egyház a házasságnak

A mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire.

Unyatyinszki György
2018. 02. 11. 22:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A veszprémi Kálvin János parki református templomban tartott istentisztelettel nyitotta meg Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke A házasság hete címre keresztelt rendezvénysorozatot. A több mint húsz országban jelen lévő mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek, illetve a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

A több mint háromszáz helyszínen rendezett programok a kvízjátéktól, a házasságkötési jogról szóló egyetemi beszélgetésen és rádióműsorokon át a zenés szentmisékig terjednek. A programsorozatot lezáró szentmisét a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban Bíró László tábori püspök tartja. A központi programok fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége – írta az állami hírügynökség.

A katolikus egyház – bár már korábban is végezte időszakosan – az 1563-ban tartott tridenti zsinaton rendelte el az egységes egyházi anyakönyvvezetést, amit a Magyar Királyság területén 1611 óta vezetnek ténylegesen. Később az állami és az egyházi hatalom szétválasztásának folyamata, illetve a kormányzó hatalom hivatali rendszerének kiterjedése révén fokozatosan megjelent a fejlettebb országokban az állami (házassági) anyakönyvezés, amely az egyházi hatalom gyengülését okozta. Magyarországon 1894 óta vezetik az anyakönyveket.

A mély vallási hagyományok miatt a XX. században is sokáig megmaradt a kettős, állami és egyházi házassági anyakönyvezés. Az ezredfordulóra jelentősen visszaesett a templomi házasságkötések száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.