Jobbik: A Fidesz–KDNP hazugsággyára újra megbukott

Hiába támadta Vona Gábor pártját az Állami Számvevőszék, nem nyomoznak a Jobbik ellen.

Katona Mariann
2018. 02. 05. 13:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) – egyébként korábban fideszes képviselőként tevékenykedő – vezetője álljon ki, és kérjen bocsánatot – ezt követeli a Jobbik, miután kiderült, hogy az a nyomozóhatóság megszüntette ellenük a számvevőszék bejelentése alapján indult nyomozást. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnökének szavai szerint ugyanis megdőltek azok a vádak, hogy a párt ne működött volna együtt az egyébként „kézi vezérelt” szervezettel. Ez pedig –úgy véli – azt is jelenti, hogy a Jobbik esetében kiszabott 660 milliós gigabírság „egyértelműen alaptalannak bizonyult”. Z. Kárpát Dániel a történteket rendkívüli sajtótájékoztatóján úgy értékelte: egyértelműen kiderült, hogy a Fidesz–KDNP hazugsággyára újra megbukott.

A Jobbik ezért új eljárást követel, amely törvényes alapon nyugszik, és amelynek során az ÁSZ együttműködik az általa vizsgált szervezettel, jelen esetben velük. Nem pedig olyat, aminek receptjéért „a kommunisták is térden állva könyörögtek volna”.

Z. Kárpát Dániel egyúttal azt is kérte, hogy „Orbán Viktor viselkedjen bátor férfi módjára”, és álljon ki egy miniszterelnök-jelölti vitára. Ez lenne az a fórum, ahol ütköztethetnék a szakmai érveket, és végre szakmai viták lehetnének.

Az Állami Számvevőszék hétfőn közölte, hogy megszüntette a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda a Jobbik ellen. A nyomozó hatóság az ÁSZ-nak elküldött határozatában megállapították, hogy a számvevőszéki ellenőrzés akadályozásával kapcsolatban „nem állapítható meg szándékos bűncselekmény elkövetése” – közölte az ÁSZ. A számvevőszék tavaly október 3-án fordult az ügyészséghez a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzésével kapcsolatban, mert úgy vélte, a párt nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének, és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását.

A Fővárosi Főügyészség akkori tájékoztatásában az ÁSZ jelzését az abban foglaltak alapján a Budapesti XI. és XXII. kerületi Ügyészség feljelentésként értékelte, és a számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségszegés vétségének gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen. A kerületi ügyészség a Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg a nyomozás lefolytatásával, amelynek határidejét legutóbb március 6-áig hosszabbították meg.

A számvevőszék még október elején állította azt, hogy a Jobbik többszöri értesítés, valamint helyszíni adatkérés ellenére nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének a 2015–2016-os, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszak vonatkozásában, és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását. A Jobbik már akkor visszautasította azt az állítást, hogy nem működött együtt a számvevőszékkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.