Kérdőjelek a bulinegyedes referendum előtt

A Momentum Mozgalom és egy rejtélyes magánszemély a vasárnapi népszavazás ellen.

2018. 02. 12. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február 18-án, vasárnap tartják Erzsébetvárosban a népszavazást a bulinegyedről, pontosabban a belső városrészben található csaknem félezernyi szórakozóhely éjféli zárórájáról. Bár a feltett kérdés világos: arra irányul, hogy úgy szabályozzák az üzletek nyitvatartási rendjét, hogy a vendéglátást folytató üzletek éjfél és reggel hat között ne tartsanak nyitva, a kampányban további kérdések sora vetődött fel. Az itt élő emberek életkörülményeinek tarthatatlanságát, az estétől reggelig tartó „mulatozás” zaját, mocskát, a bűnözés, a drog és a prostitúció megjelenését és káros hatását senki sem vitatja.

A leginkább csak a részvételre buzdító pártok közül a parlamenten kívüli Momentum az elején jelezte: ők a nem szavazatra kérik a támogatást. A VII. kerületiek egy Facebookon szerveződött civil csoport, az Élhető Erzsébetváros tavaly nyáron kezdett akcióinak köszönhetően dönthetnek közvetlenül a saját sorsukról. – Ez végzetes döntés volna az egész kerületre nézve – mondta egy hónappal ezelőtt a Magyar Nemzetnek Soproni Tamás, a Momentum alelnöke. Most a politikus már a népszavazás ellen agitál. – Egyértelmű, hogy a bulinegyed kérdéskörét nem lehet egy kerületre szűkíteni. Ez legalább budapesti kérdés, de ha az államháztartás csak az itteni szórakozóhelyek működéséből 2016-ban származó 6,6 milliárd forintos bevételét nézzük, akkor országos ügynek is tekinthetjük – mondta Soproni Tamás, aki úgy véli, a kerületi önkormányzat csődöt mondott, a népszavazás előkészítetlen, sőt egyenesen káros.

A Momentum ezért programjavaslatot dolgozott ki, amelynek támogatására aláírásokat is gyűjt. Javaslataik között szerepelnek az említett visszásságok, valamint az is, hogy a parlamentbe igyekvő párt úgy gondolja, „a bulinegyed vendéglátóhelyei elsumákolják az egyébként általuk elhibázottnak tartott romkocsmaadót”. – A bulinegyed ügyét fővárosi szinten kell kezelni: nem lehet embereket elüldözni egy városrészből, de a szórakozóhelyek ellehetetlenítése sem járható út – írták. Javaslataik között szerepel a Kazinczy utca autómentesítése, közösségi rendészet felállítása, szociális bérlőknek új ház építése. Hosszabb távon pedig egy, a lakott területektől messzebb eső bulinegyed kialakítását kezdeményezik.

Bodó Zoltán, az Élhető Erzsébetváros tagja szerint sokan elmennek majd a vasárnapi népszavazásra, mert az emberek érzik a döntés súlyát. Időközben az Alkotmánybíróságon egy rejtélyes magánszemély megtámadta a népszavazás alapjául szolgáló korábbi fővárosi törvényszéki végzést, sőt kérte a népszavazás felfüggesztését is. Az ügyben kedden várható döntés, de Vattamány Zsolt (Fidesz–KDNP) polgármester mindezt csak jogi vitának tartja: február 18-án minden erzsébetvárosi választópolgár szavazhat. – Fontos a részvételi arány, hogy később a képviselők is egyértelmű döntést hozhassanak – mondta lapunknak a kerület vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.