Kétszer annyian jelentkeztek be külképviseleti szavazásra, mint 4 éve

Kinn élő magyaroktól a Jobbik úgy értesült, hogy nem egyszerű regisztrálni a Választás.hu oldalon.

MN
2018. 02. 24. 10:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 12 ezren vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe, várhatóan minden korábbinál többen jelentkeznek majd külképviseleti szavazásra – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szombaton az MTI-nek.

Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a szavazás napján, április 8-án nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken szavazhatnak. Négy évvel ezelőtt 97 külképviseleten szavazhatott mintegy 28 ezer választópolgár.

Pálffy Ilona elmondta: szombat reggelig 11 921-en vetették már magukat fel a külképviseleti névjegyzékbe, 2014-ben 46 nappal a választást megelőzően mintegy feleannyian, mindössze 6,5 ezren voltak a külképviseleti névjegyzékben. A számok alapján arra számítanak – tette hozzá –, hogy minden korábbinál több választópolgár jelentkezik külképviseleti szavazásra.

Mindenképp figyelemreméltó, hogy ezidáig kétszer annyian vetették fel magukat a névjegyzékbe, mint négy éve, a szám mégis eltörpül a külföldön élő magyar állampolgárok számát tekintve. Egyes becslések szerint csak az Európai Unió országaiban több mint 600 ezer magyar él, és akkor még nem beszéltünk az unión kívül és az Egyesült Államokban élő honfitársainkról. Egyszerűbb a helyzetük azoknak a Kárpát-medencében élő magyaroknak, akiknek nincsen magyarországi lakcímük, mert ők könnyített úton, levélben szavazhatnak.

A minap a Jobbik hívta fel a figyelmet rá, hogy az európai nagyvárosokban működő baráti köreiken keresztül és közvetlenül is tucatjával kap panaszokat a legerősebb ellenzéki párt arról, hogy a Választás.hu oldalon sokan a szabályos kitöltés ellenére sem tudnak regisztrálni. A Jobbik úgy véli, a tartósan külföldön élő magyarokat nemcsak diszkriminálja a Fidesz azzal, hogy a határon túliakkal szemben nekik nem hajlandó biztosítani a levélszavazás lehetőségét, de még adminisztratív eszközökkel is megpróbálja őket az urnáktól távol tartani.

Pálffy Ilona – az MTI tudósításában – elmondta, most 117 külképviseleten lehet szavazni, eddig a legtöbben, 1873-an Londonban voksolnának, Münchenben 779-en, Stuttgartban 696-an, Hágában 552-en, Bernben 521-en, Brüsszelben 484-en.

Pálffy Ilona hangsúlyozta, hogy a külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges kérelmet március 31-éig lehet benyújtani személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában, vagy a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu honlapon. Ha a választópolgár igényli, a kitöltésben segítséget nyújtanak a helyi választási információs szolgálatok, illetve a központi választási információs szolgálat, amely a [email protected] e-mail-címen fogad elektronikus leveleket, és a 06-1/795-3310-as telefonszámon hívható munkaidőben.

A külképviseleten a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, valamint a pártlistás vagy – nemzetiségiként regisztrált választópolgár esetében – nemzetiségi listás szavazólapon szavazhat.

A külképviseleteken szavazók is a magyarországi szavazás napján adhatják le szavazatukat a külképviseleteken, de az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást. A külképviseleti szavazás idejéről és pontos helyszíneiről a www.valasztas.hu oldalon lehet tájékozódni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.