LMP: Visszafelé sült el a bölcsődei reform, kevesebb lett a férőhely

Még mindig csak a gyerekek 16 százaléka fér hozzá a szolgáltatáshoz.

R. Kiss Kornélia
2018. 02. 16. 16:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összességében kevesebb lett a bölcsődei férőhelyek száma az elmúlt időszakban, és a magyar gyerekek mindössze 16 százaléka számára elérhető a szolgáltatás, miközben a dolgozók továbbra is alulfizetettek – ez derült ki Szél Bernadett (LMP) és Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete elnökének közös sajtótájékoztatóján, amit Budapesten a képviselőház előtt kellett megtartaniuk. Az Országgyűlés elnöke, Kövér László rendelkezése értelmében nem tarthatnak az országgyűlési irodaházban olyan sajtótájékoztatót, amelyen szakszervezeti vezető vesz részt. 

– Kikértük a KSH-tól az adatokat, és az derült ki, hogy a kormány bölcsődei reformja visszafelé sült el. Gyakorlatilag csökkent a bölcsődei helyek száma az országban. Riasztó az ellátatlan települések száma, ez a mutató is romlott az elmúlt időszakban – mondta el az LMP és az Új Kezdet miniszterelnök-jelöltje.

A férőhelyek csökkenésének Szűcs Viktória szerint az a magyarázata, hogy amikor a családi napköziket családi bölcsődévé kellett alakítani, ezt nem mindenki vállalta, ezért hiába jöttek létre új bölcsődei helyek, mégis csökkent összességében a férőhelyek és az ellátott gyerekek száma. 

– A bölcsődei dolgozók szerény és teljesen jogos béremelése 3 milliárd forintból megoldató lenne. Vannak politikusok, akik ezt bagatell összegnek tartják, hát adják csak oda a bölcsődei dolgozóknak – mondta Szél Bernadett. Pártja háromszorosára emelné a pályakezdők bérét, mert több százan hiányoznak a rendszerből. A technikai és adminisztratív dolgozók bérét is rendeznék. – Túlórapótlékot biztosítanánk az önkormányzatok számára, mert a szülők számára napi stresszt jelent, hogy odaérnek-e időben a gyermekért. Támogatjuk a rugalmas megoldásokat, így a családi napköziket és azt is, hogy az egyszülős családok olyan utalványokat kapjanak, amellyel bébiszitter-szolgáltatást tudnak igénybe venni – ígérte Szél.

Szűcs Viktória arról is beszélt: a dolgozók jellemzően negyven feletti nők, és az extrém fizikai terhelés miatt – egy munkanapon egy bölcsődei gondozó egy autó súlyát mozgatja meg – sokuk küzd csont- és vázizomrendszeri betegségekkel, ám a rekreációs lehetőségekhez, például a gyógyfürdőhöz való hozzáférésre gyakran nincs lehetőség.

Szűcs Viktória szerint az ápolási-gondozási tevékenységek megbecsültsége máig nem változott, pedig közgazdászok mutatták ki, mennyire fontos a gondozási gazdaságba való befektetés. – A kutatások szerint a gondozásba történő, a GDP 2 százalékának megfelelő befektetés sokkal több hasznot termel, mint ha ezt az építőiparba invesztálnák. A fejlesztés közvetve és közvetlenül is munkahelyeket teremtene, mert a szülők vissza tudnak térni a munkába, és a gondozás maga is munkaerőigényt támaszt – mondta el a szakszervezeti vezető. 

Az Európai Tanács 2002-ben fogalmazta meg a barcelonai célkitűzéseket annak érdekében, hogy a tagállamok felszámolják a nők munkaerő-piaci részvételét akadályozó tényezőket. A helyi igényeket is figyelembe véve a három év alatti gyermekek legalább 33 százaléka számára kellett volna gyermekgondozási ellátást nyújtani 2010-ig, ám Magyarországon 2018-ban még mindig csak 16 százalékuk számára elérhető a szolgáltatás. 

A Hír TV kérdésére Szél Bernadett azt is elmondta: törvényjavaslatot nyújtana be annak érdekében, hogy a politikusok ne kampányolhassanak az iskolában. – Az ombudsman állásfoglalását kértem arról, tűrnünk kell-e, hogy gyermeknevelésre hivatott intézményekben zaklatják a politikusok a gyerekeket. Törvényjavaslatot nyújtok be annak érdekében, hogy ne lehessen visszaélni a gyerekek helyzetével. A politikusoknak önmegtartóztatást kellene gyakorolni, de a magyar politikusoknak ez láthatóan nem sikerül. Normális országban nem lenne szükség ilyen törvényjavaslatra – vélte a politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.