Lőttek Mészáros Lőrinc bélmegyeri vadászterületének

A bíróság szerint szabálytalan közgyűlésen szerezte meg ifjabb Mészáros Lőrinc a vadászati jogot.

MN
2018. 02. 17. 11:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elúszott Mészáros Lőrinc bélmegyeri vadászterülete, ahová a rossz közút miatt járt helikopterrel – írja a Hír TV. Mint megjegyzik, a „járásbíróság friss ítélete szerint nem volt szabályos az a földtulajdonosi közgyűlés, amelyen az ifjabb Mészáros Lőrinc vezette társaság megszerezte a vadászati jogot”. Az egyik vadász szerint „Mészáros Lőrincék voltak lent, talán Semjén Zsolt is lent volt, ők is vadásztak ezen a területen”. Erre utalhatott az a nagyjából ötven sörétpatron, amely a környéken hevert szanaszét. A múlt szombati vadászgatás két és fél millió forintba kerülhetett, nem beszélve a helikopteres utazás költségeiről.

A terület korábbi gazdája A Bélmegyeri Földtulajdonosok Vadgazdálkodó Vadásztársasága volt, tavaly a kormány négy részre osztva másnak adta a kilencezer hektárt. A legértékesebb terület vadászati joga a Hidashát-Bélmegyer Vadgazdálkodási Társasághoz került, ennek elnöke pedig ifjabb Mészáros Lőrinc. 

A Bélmegyeri Földtulajdonosok Vadgazdálkodó Vadásztársasága egyik tagja, Lovas József nem érti, miért mentek Mészárosék éppen oda. „Van az országnak más területe is, ahol lehet vadászni. Ahol ő van, én nem megyek oda soha” – fogalmazott.

A bélmegyeri vadászok pereltek, és a bíróság szerint törvénytelen volt a Mészáros Lőrincéket győztes pozícióba helyező gyűlés. „A bíróság megállapítja, hogy az alperesnek a 2016. augusztus 12. napján megtartott földtulajdonosi gyűlésen meghozott 2/2016. számú határozata érvénytelen, a 3/2016. számú határozata a harmadrendű felperes vonatkozásában érvénytelen.”

Lovas József erre így reagált: „Hogyha ezt most elengedjük, akkor húsz évig nem leszünk vadászatra jogosultak sem. És egyszerűen kizárjuk, hogy a saját földjeinken az unokáink, a gyerekeink vadászhassanak.”

Zalaszentgrót mellett Bálint László harminc év után hirtelen elvesztette a vadászterületét. Itt szintén egy új társaság kapta a vadászati jogot. A Zalamenti Vadászklub ügyvezető elnöke erről így nyilatkozott: „Leginkább valószínű a külsősök megkeresése a társaságból – megtalálták a gyenge pontokat. Ezek a gyenge pontok segítettek vadidegen embereket többek között hozzájutni a területhez és az itteni vadászathoz.” A német származású üzletemberre, Michael Lükére gondolt, akinek a neve egy fegyvergyártó céghez kötődik, és az egyik budapesti kiállításon Semjén Zsolttal és Fazekas Sándorral nézegetett korábban vadászfegyvereket.

A jogi háttér itt is ködös, Tulok Violetta jogász szerint bizonytalan jogi környezetet támaszt a kormány, ez pedig hátrányosan érinti a korábbi vadásztársaságokat. Mint fogalmazott: „Azt látom, hogy most olyan vadászok kerültek elő, akiknek kapcsolataik vannak, pénzük van, és mindent szeretnének megtenni, elvinni.”

Hasonló történt a Somogyacsa és Környéke Nimród Vadásztársaságnál is, amely területének jobb része egy volt honvédelmi államtitkárhoz köthető társasághoz került. Szintén a szétdarabolás áldozata lett a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. tizennégyezer hektára a Fideszhez köthető emberek miatt. Lázár János is képbe került: Csongrád megyében a legnagyobb, tizennyolcezer hektáros vadászterület jutott a Návay Kornél Vadásztársasághoz, ennek tagja a kancelláriaminiszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.