Nem áll jól a baloldal közös népszavazási kezdeményezése

Az MSZP a kampánytól vár több támogatót a 3-as metrós akcióhoz. Cikkünkből kiderül, eddig hány aláírás gyűlt össze.

2018. 02. 13. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Több mint 30 ezer népszavazási aláírást gyűjtöttünk egy hét alatt a 3-as metró teljes értékű akadálymentesítéséért – mondta a Magyar Nemzetnek Horváth Csaba (MSZP) az ügyben összefogó baloldali ellenzéki pártok február 5-én megkezdett akciójáról. Arról, hogy mindez kevésnek bizonyulhat, ha a támogatók száma nem gyarapszik látványosan, a fővárosi képviselő úgy vélekedett: most szombaton hivatalosan is megkezdődik az országgyűlési választási kampány, s attól kezdve jelöltjeik ajánlásához is aláírásokat gyűjtenek. Szerintük így még több szimpatizánst nyerhetnek meg az ügynek.

Horváth Csaba közölte: ha a Fővárosi Közgyűlés a múlt héten bejelentett húsz megállóból 18 akadálymentesítésén túl – a jövő szerdán esedékes ülésén – megszavazza a kimaradó két állomás: a Pöttyös utcai és az Ecseri úti liftesítését is, akár le is állhatnak a kezdeményezéssel. Ahhoz pedig, hogy utóbbira a forrás is meglegyen, a ferencvárosi MSZP a helyi képviselő-testület csütörtöki ülésén azt javasolja: a kerületi költségvetésből tegyenek félre 150 millió forintot. Pál Tibor IX. kerületi önkormányzati képviselő szerint a szomszédos Kispest és Kőbánya önkormányzatait is erre buzdítják majd. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége kedden egyeztet a főváros képviselőivel és a metrófelújításért felelős szakemberekkel az akadálymentesítés lehetséges műszaki megoldásairól. Ugyanis a főváros azt ígérte: 13 állomáson lesz lift, ötben pedig úgynevezett ferde liftes, pontosabban kabinos akadálymentesítés. A kimaradó megállóknál pedig alacsony padlós buszokkal szállítanák a kerekes-székeseket. A részletek azért fontosak számukra, mert kizárólag olyan berendezést fogadnak el megfelelőnek, amely „önálló, biztonságos és méltóságteljes” használatot tesz lehetővé a 3-as metró valamennyi állomásán. Szerintük a fogyatékkal élők alacsony padlós buszokkal való szállítása egyébként nem ilyen.

– A Fővárosi Közgyűlés február 21-én nem tárgyal az ügyről, ugyanis a keddi tárgyalás egy legalább két-három hétig tartó eljárás kezdete – közölte lapunkkal Tarlós István kormánypárti főpolgármester. Elmondta: azok után, hogy egy másik civil szervezet, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete (MBE) megkérdőjelezte az akadálymentesítés kabinos és buszos módját is, elrendelte a 3-as metró valamennyi megállójának és összes mozgólépcsőjének részletes műszaki vizsgálatát. – Az MBE a 2-es metrónál a korábbi MSZP–SZDSZ-es vezetéstől a 2-es metrónál elfogadta az alacsony padlós buszokat, és egy szavuk sem volt, hogy végül 11 megállóból csak egyben épült lift, és a buszokat is leállították – fűzte hozzá Tarlós István. Megjegyezte: Horváth Csaba csak gyűjtögesse tovább az aláírásokat, amelyeket – ha egyáltalán leadnak – a Főpolgármesteri Hivatalban egyenként fognak majd megvizsgálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.