Nincs meglepetés, egyhangúlag döntött a Fidesz–KDNP a Stop, Soros!-ról

Jövő héten kezdődhet az Országgyűlésben a javaslat vitája, de döntés a választások után várható – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

MTI
2018. 02. 15. 12:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok kihelyezett, együttes frakcióülése után, csütörtökön Visegrádon tájékoztatott. Az MTI tudósítása szerint azt hangsúlyozta, a kormánypártoknak nincs meg a többsége a javaslat nemzetbiztonsági törvényt érintő, kétharmados pontjainak elfogadásához, így várják az ellenzék támogatását. Majd arról beszélt, nemzetközi színtéren is támadások indultak Magyarországgal szemben, az ellenzék alapvetően bevándorláspárti, a Jobbik pedig „már mondott mindent”. Ezért, mint mondta, a választópolgárokhoz fordulnak, s a javaslatról a választások után fog dönteni az Országgyűlés.

Orbán Viktor miniszterelnök zárt ülésen elhangzott aktuálpolitikai tájékoztatójáról semmit nem árult el. Megismételte viszont a már sokszor hangoztatott panelt: az elkövetkező hetekben durva kampányra számítanak, „a reménytelenség gyűlöletet szül”, és ezt látják az ellenzék megnyilatkozásaiból is. 

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője annyit tett hozzá: a kormánypártok azoknak a nyugalmával néz a választási kampány elébe, akik mögött teljesítmény áll. S arra a törekednek, hogy Magyarország olyannak maradjon, amilyen most, egy biztonságos ország, szemben egyes nyugat-európai városokkal.

Kérdésre Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi főbiztosának a Stop, Soros! törvénycsomagot bíráló nyilatkozatáról Gulyás Gergely közölte: ő korábban a Soros-alapítvány litván programirodájának volt a vezetője. A bevándorlást pártolja, szerinte erre Európának szüksége van, de a magyar kormány ezzel ellentétes állásponton van - rögzítette a frakcióvezető.

A részletes beszámoló szerint az ülésen a migráció témájában Pintér Sándor belügyminiszter és Magyar Levente külügyi államtitkár, a választásokkal összefüggésben Rogán Antal miniszter tartott tájékoztatót. Gulyás Gergely arról beszélt, a frakciók megállapították, hogy a migrációt illetően a helyzet komoly, s ismét elítélték a szerintük Soros-kottájából játszó  ENSZ migrációs csomagját is.

A parlament elé kerülő egyéb javaslatokról szólva Gulyás közölte, változhat a hadi gondozottak ellátásával összefüggő jogszabály, az abban rögzített juttatás 8500 forintról 10 ezerre nőhet, ez 70 ezer embert érint.

A jegybank pénzügyi felügyeleti hatáskörével összefüggésben is törvényt kell módosítani - jelezte, hozzátéve: az igazságügyi tárca előterjesztése elkészült, a frakciók támogatják azt. Várható a villamosenergia törvény módosítása, remélik, a kormánypártokon kívül is lesznek támogatók. Kitért arra is, hogy a napelemek központi hálózathoz kötéséről szóló javaslatot házszabálytól eltéréssel tárgyalnák. Minority SafePack - azaz a kisebbségek védelmével kapcsolatban indított aláírásgyűjtés - kérdésével is foglalkoztak - közölte, hozzátéve: szeretnék, ha az egymillió aláírás az unió 7 országából április 3-ig összegyűlne. A két frakció valamennyi tagja aláírta, kérik a többi képviselő, s az egyházak segítségét is.

Jelezte: szeretnék kifejezni Lengyelország iránti szolidaritásukat is, s egy olyan országgyűlési határozat elfogadását kezdeményezik, amely kötelezi a kormányt, \"minden eszközzel lépjen fel\" a Lengyelország esetében a 7. cikkely szerinti eljárással szemben, s mutasson szolidaritást. Szándékaik szerint ötpárti javaslatra fogadhatják jövő héten el a javaslatot, amely a tordai vallásbéke kapcsán a vallásszabadságnak állít emléket.

Arra a felvetésre, hogy sajtóhírek szerint túlnyomórészt Fidesz-plakátok lesznek az utcán, miután közvetve vagy közvetlenül lefoglalták a helyeket, Gulyás azt állította, annak 40 százalékában Simicska Lajos cégei a tulajdonosok, akik helyet csak a Jobbiknak biztosítanak.

Az önkormányzati béremelés nem csak az állami szférán múlik - jegyezte meg az érintett terület dolgozóinak sztrájkja kapcsán. A kormány elkötelezett a közszféra béremelését illetően, de aki sztrájkot a választási kampányra időzít, az számoljon azzal, hogy pártszíntéren jelenik meg - összegzett.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.