Pert vesztett, de emiatt biztosan nem mond le a veterán diákvezér

Nem hagyja abba a pereskedést Török Márk, mert „a fiúknál vannak ilyen küzdőszellemi kromoszómák”.

Hutter Marianna
2018. 02. 22. 19:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen is pert vesztett a hosszúra nyúlt szegedi hallgatói önkormányzati karrierjéről elhíresült Török Márk a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ellen – tudta meg a Magyar Nemzet. Török már 2007-ben és 2008-ban is az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának (EHÖK) elnöke volt, majd egy kis szünetet követően 2009 óta megszakítás nélkül ő tölti be ezt a pozíciót. Ám egy 2015-ös törvénymódosítás kimondta: a felsőoktatásban a HÖK tisztségviselőjének „megbízatási ideje legfeljebb négy év lehet”. Ezen felbuzdulva az SZTE rektora megsemmisítette a Török megválasztásáról szóló 2015-ös határozatot, majd később a 2016. és a 2017. évit is, mondván, az EHÖK-elnök már bőven túllépte a négyéves határt. Török jogértelmezése szerint viszont a négyéves limitet a törvény módosításának időpontjától, tehát 2015-től kezdve kellene számolni. Vagyis ezen logika alapján ő akár 2019-ig is betölthetné az EHÖK-elnöki posztot. Így Török fellebbezett a megválasztását megsemmisítő összes határozat ellen.

Miután az ügyeket nem egyesítette a közigazgatási bíróság, mindhárom tanévre vonatkozóan külön eljárás indult. Ezek közül eddig csak a 2015/2016. tanév ügyében született jogerős döntés a napokban, amely kimondta: a rektor jogszerűen semmisítette meg a Török kinevezéséről szóló határozatot. Ám mivel Török jelenlegi EHÖK-elnökségét a 2017. évi kinevezésére vonatkozó per érinti, ezért a mostani döntés jogilag nem befolyásolja mandátuma kitöltését. Ugyanakkor lapunk arról is értesült, a helyzet nem ilyen egyszerű, ugyanis Török egy másik pert ha nem is jogerősen, de megnyert. Itt az ítélet azt mondta ki: jogszerűen rögzítette az EHÖK alapszabályában többek közt azt, hogy a HÖK-ös megbízatás négyéves időkorlátját a törvénymódosítás évétől kell számítani.

Lapunk kereste az ügyben Török Márkot, aki megerősítette értesüléseinket. Ugyanakkor úgy kommentálta vesztes perét a most 32 éves EHÖK-elnök: – Emiatt biztosan nem fogok lemondani. Hozzátette: a döntést nemcsak a Kúrián és az Alkotmánybíróságon fogja megtámadni, de a strasbourgi bíróságon is. Felvetésünkre, hogy miért nem hagyja a pereskedést, úgy reagált: „A fiúknál vannak ilyen küzdőszellemi kromoszómák, amik a hátsó agyat bizsergetik.”

Ám úgy tűnik, Török mégiscsak látja pályája végét, ugyanis arról beszélt: miután július elsejével új rektora lesz az SZTE-nek, azt is elképzelhetőnek tartja, hogy már a mostani mandátumát se töltse ki. „Nem nagyon van értelme annak, hogy egy új négyéves rektori ciklus kezdetén én maradjak az első számú vezető” – ismerte el, hozzátéve, hogy az egyetem egész vezetésében tisztújítás lesz júniusban. Ettől függetlenül nem ígérte biztosra, hogy nem indul 2018 szeptemberében ismét az EHÖK-elnökválasztáson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.