Ragaszkodik a bentlakásos iskolákhoz és a mindennapos testneveléshez a Jobbik

Ezért nem írták alá a Tanítanék Mozgalom és a baloldali pártok által tető alá hozott oktatási minimumot.

Hutter Marianna
2018. 02. 05. 18:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Attól még, hogy a Jobbik nem írta alá az oktatási minimum végleges szövegét, nem volt haszontalan az egyeztetés, mert sok érdemi kérdésről tudtak beszélni a pártok és civilek is – erről beszélt lapunk megkeresésére Dúró Dóra, a Jobbik oktatáspolitikusa. Az oktatási minimumról szóló megállapodást a Tanítanék Mozgalom hozta tető alá, és hétfőn aláírta az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az LMP, az Együtt, a Liberálisok, a Momentum Mozgalom, a Modern Magyarország Mozgalom, a Párbeszéd és az Új Kezdet. A dokumentumban többek között szerepel: egy oktatási rendszer akkor jó, ha a gyerekek is jól érzik magukat benne. Ezenfelül szükségesnek ítélik meg egy önálló oktatási minisztérium fölállítását, és azt is, hogy a terület finanszírozása legalább a GDP 6 százalékát érje el.

Dúró Dóra elmondta: bár a tárgyalássorozatokon végig részt vettek, és a szöveg 90 százalékával egyetértettek, de voltak olyan részek, amiket szerettek volna, ha nem kerülnek bele. Úgy vélte, ha már oktatási minimumnak nevezik a dokumentumot, ami a pártok véleményeinek közös metszetét jelenti, akkor méltányos lett volna, hogy ha bármelyik párt szeretne kivetetni belőle valamit, annak eleget tegyenek. Mint elmondta, a Jobbik véleménye abban tért el a többi pártétól, hogy például nemcsak a hit és erkölcstant tartanák meg, de a mindennapos testnevelést is. Utóbbival kapcsolatban Dúró Dóra megjegyezte: tisztában vannak vele, hogy ehhez nincsenek meg a megfelelő feltételek az iskolákban. Ám erre szerinte nem az a megoldás, hogy eltörlik az egészet, hanem hogy infrastrukturális fejlesztéseket hajtanak végre. Ezenfölül többek között egyoldalúnak tartották a dokumentum megközelítését az integráció kérdésében, a párt szerint ugyanis lehetnek esetek, amikor az elválasztás – vagyis a bentlakásos iskolában való oktatás – jobb megoldás.

– Nem elég hangsúlyos a dokumentumban a gyerekek sikertudatra való nevelése, ahogy a nemzeti öntudat megjelenítése sem nagyon szerepel benne – mondta a Jobbik oktatáspolitikusa. Kérdésünkre kifejtette: sikertudat alatt egy olyan, a teljes oktatási rendszert átható szemléletet értenek, ami a nemzeti büszkeség és a közösséghez tartozás erejét adja át a gyerekeknek. Hozzátette: a párt a jövőben is eleget tesz minden szakszervezeti, illetve civil megkeresésnek.

A Fidesz egyébként nem hagyta szó nélkül a pártok megállapodását; mint írták, az ellenzék, amely most oktatási minimumról állapodott meg, a kormányzása idején a minimumot sem adta meg az oktatásnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.