Sem röntgen, sem sebészet nincs a költöző Sportkórházban

A műtéteket a Semmelweis Egyetemen végzik. Nyolc hónapja az új helyén kellene működnie az intézménynek.

Kuslits Szonja
2018. 02. 26. 5:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel nyolc hónappal a megadott júniusi határidő után még mindig nem sikerült véglegesen átköltöznie az Országos Sportegészségügyi Intézetnek, vagyis a Sportkórháznak az új, Karolina úti telephelyére, ráadásul az új épületben továbbra sincs röntgen. Így a szakellátásra érkező betegeket, sportolókat egy másik szolgáltatóhoz irányítják, ha ilyen vizsgálatra van szükség a Testnevelési Egyetem (TF) terjeszkedése miatt költözni kényszerült intézményben – tudta meg a Magyar Nemzet. Lapunkat egy sportkórházi dolgozó arról informálta: már augusztus óta ígérik, hogy elkészül a munka, és lesz röntgen, de egyelőre nem történt előrelépés. Úgy tudjuk, hogy a probléma egyik forrása a megfelelő szigetelés megoldása; márpedig nagyon lényeges, hogy a folyosón várakozókat ne érje sugárzás.

Nem csak a röntgen hiánya okoz bosszúságot a dolgozóknak és a betegeknek, a sebészet sem tudott még a Karolina úti telephelyre költözni. Jelenleg a Semmelweis Egyetem (SE) Üllői úti klinikáján végzik a Sportkórház sebészeti ellátását, műtéteket. Forrásunk szerint havi egymillió forint körüli összeget fizethet a Sportkórház azért, hogy ott műthessék a betegeket, és március végéig még biztosan az Üllői úton lesznek a hasonló beavatkozások.

Az egyetemnél is érdeklődtünk arról, mennyit fizet a kórház azért, hogy ott végzik a műtéteket, és ez várhatóan meddig lesz így. Azt a választ kaptuk: az Országos Sportegészségügyi Intézet csaknem 1320 négyzetméter területű ingatlant használ a Külső Klinikai Tömbben (Üllői út 78.). Bérleti díjat nem fizetnek, de az ingatlanrészt az üzemeltetési, állagmegóvási költségek és a közüzemi szolgáltatási díjak arányos részének megfizetése mellett kapták meg, átmeneti használatra. Pontos összeget azonban nem közölt az intézmény.

A Sportkórházat is megkérdeztük, várhatóan meddig nem lesz sebészeti ellátás a Karolina úton, mennyit fizetnek az SE-nek, és pontosan hol végzik a röntgenvizsgálatokat, de kérdéseinkre nem érkezett válasz. Azt sem tudtuk meg, vajon mennyivel emelkedtek a költségek amiatt, hogy több mint féléves késésben van a költözés. Mindössze annyit közöltek: a Sportkórház fejlesztésével cél egy az eddiginél magasabb színvonalú rendszer kialakítása, a sportegészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés megkönnyítése. Ez, bár szép cél, úgy tűnik, a megvalósításba egyelőre beletört a Sportkórház bicskája. Meglepő azonban, hogy a lapunknak küldött kurta válaszlevelet Soós Ágnes főigazgató főorvosként írta alá. Pedig tavaly júliusban még arról szóltak a hírek: a Sportkórház júniusra tervezett költözésének késlekedése nem marad következmények nélkül. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár ugyanis bejelentette: távozik hivatalából Soós Ágnes. Úgy tűnik, a jelentős csúszás mégsem okozta a főigazgató bukását.

Még tavaly márciusban jelentették be: a kormány döntése szerint a Sportkórház a volt Ortopédiai Klinika épületébe költözik a Karolina út 27. szám alá. Az Alkotás úti telephely épületeit pedig át kell adnia a terjeszkedő TF-nek. Az ingatlan felújítására és fejlesztésére tízmilliárd forintot különít majd el 2019-ig a kormány. A költözési határidő június 30. volt, de aznap a volt klinika épületébe még csak bemenni sem lehetett. Ottjártunkkor a létesítmény egy részéből a törmeléket hordták ki a munkások a járdán álló konténerekbe. Azóta sem tudni, hogy mikorra sikerül teljesen beköltöznie a Karolina útra a Sportkórháznak, és nyújthatnak-e végre egy helyen, komplex ellátást a betegeknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.