Újnak számító lámpákat is lecserélt az Elios Vácon

Az OLAF jelentései több összeférhetetlenséget is föltártak az Elios-ügyben.

MN
2018. 02. 15. 7:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány éve felszerelt lámpákat is lecseréltetendőnek gondolt a váci önkormányzat az Eliosszal, ráadásul a korábbiakat és az újakat uniós pénzből finanszírozták, így a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 20 millió forintot kért vissza a város fideszes vezetésétől – írja a Hír TV. A kormány lapunk tulajdonosára, Simicska Lajosra terelné a felelősséget. 2015-ben az OLAF által problémásnak ítélt projektben 3 ezer új lámpa került Vácra. Ugyanakkor a 2010-ben is lecserélt 441 lámpa mintegy felét az Elios szintén újakra váltotta, noha azokhoz nem is lehetett volna hozzányúlni a korábbi megállapodás szerint.

Ferjancsics László váci önkormányzati képviselő magyarázata szerint „a váci önkormányzat nem figyelt kellőképpen oda, és olyanra is kiírta a közbeszerzést, amire nem lehetett volna, hiszen korábban, 2010-ben már volt Vácott egy nagyobb közvilágítás-felújítás. Ennek keretében felújított lámpák közül több mint 200-hoz nyúlt hozzá az Elios”.

Az unió félmilliárdot adott a lámpacserére, melyhez Vác további 80 milliót tett hozzá, ám a 20 milliós büntetéssel már 100 milliót vettek ki a kasszából. Az ügy ezzel nem biztos, hogy véget ért, mivel az OLAF-jelentést még vizsgálja az Európai Bizottság, és ha újabb szabálytalanság derül ki, akkor a fényforrásra adott egész összeget visszakérik.

Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője szerint „kőkemény elszámoltatásra számíthatnak az érintettek. Itt kifejezetten bűnszervezetben elkövetett bűncselekményekről beszélünk. Egyébként a teljes Orbán-kormány bűnözői logikán szerveződik”.

A fideszes Gulyás Gergely hozzátette: „Azt tudom csak mondani az Elios-ügyben is, hogy Simicska Lajos többségi tulajdonában álló cégről van szó. Egész egyszerűen abszurdnak tartjuk – miután az ügyészség is a tekintetben már folytatott nyomozást, és bűncselekmény hiányában szüntette meg –, hogy újra és újra a választások előtt ezzel egyáltalán foglalkozni kell.”

24.hu a zalaegerszegi beruházás körüli problémákról ír. Mint megjegyzik, a zalaegerszegi közgyűlés közel állt ahhoz, hogy fideszes szavazatokkal nyilvánosságra hozza az OLAF levelét a tenderről. Miután több kormánypárti képviselő is megszavazta volna, Vigh László kifogásolta azt Balaicz Zoltán polgármesternél és Tóth László frakcióvezetőnél is, mely után a megismételt közgyűlésen már csak nemleges szavazatok születtek.

Az Elios-projekt egyik fő résztvevője, a Sistrade Kft. jelent meg a zalaegerszegi kivitelezésben, melynek Hamar Endre volt a vezetője, aki Tiborcz István barátja és üzlettársa. A közbeszerzési tanácsadó pedig a Provital Zrt.volt, ahol egy másik OLAF-vizsgálat szintén problémát tárt fel: összeférhetetlenséget állapított meg Homolya Róberttel kapcsolatban, aki az egyik korábbi tulajdonos volt, jelenleg pedig államtitkár.

Ezenkívül mind a pályázat előkészítésében, mind a kivitelezésében megjelent Horváth Dezső, aki először a Sistrade Kft.-nél dolgozott, mint független villamosmérnök, majd a kivitelezési terveket is ő írta alá az SMVH Kft. képviselőjeként, ami szintén összeférhetetlenséget jelent a közbeszerzési törvényben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.