A fiatalok közel fele el akarja hagyni az országot

Főleg a jobb megélhetés csábítja külföldre a fiatalabb korosztályt.

MN
2018. 03. 07. 7:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Főleg a jobb megélhetés csábítja külföldre a fiatalabb korosztályt – ez olvasható ki abból a felmérésből, amelyet a 24.hu megbízásából készített a Republikon Intézet.

A megkérdezettek csaknem ötöde úgy válaszolt: vagy ő, vagy valamelyik családtagja tervezi, hogy a közeljövőben külföldön vállal munkát, vagyis minden ötödik választópolgár nem itthon tervezi a jövőjét. A megkérdezettek 14 százaléka a jobb megélhetés reményében bízva gondolkodik a külföldi munkavállaláson, és csak 3 százalék választaná ezt a közélet állapota miatt, míg 1 százalék egyéb okot említett.

A korcsoportonkénti bontásban még lesújtóbb jövő rajzolódik ki: a 18–24 éves korosztály 40 százaléka mondta azt, hogy ő vagy valamely családtagja külföldre akar költözni, közülük 34 százalék a jobb megélhetésért, 5 százalékuk pedig a közélet állapota miatt tervezi, hogy elhagyja hazánkat. A korcsoport 44 százaléka ugyanakkor nem emigrálna, 16 százalék pedig nem akart vagy nem tudott válaszolni a kérdésre.

A 25 és 34 év közötti fiatalok inkább itthon maradnának. A kutatás szerint a korcsoport 76 százaléka nem akar külföldre költözni, és mindössze 18 százalék mondta azt, hogy ezt tervezi ő vagy valamelyik családtagja.

A Republikon Intézet reprezentatív, 1000 fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatásában arra kereste a választ, hogy a magyar népesség hány százaléka tervezi a külföldre költözést, illetve hányan tudnak olyan családtagról, aki azt fontolgatja, hogy elhagyja az országot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.