A Fidesz miatt nincs döntés az ügynökaktákról és a 13. havi nyugdíjról

Nem született határozat a kilakoltatás előtt álló családok védelméről sem. Hadházy táblát mutatott, Rétvári kiborult a rendkívüli ülésen.

Koncz Tamás
2018. 03. 21. 13:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypárti országgyűlési képviselők távolmaradása miatt határozatképtelenné vált a parlament rendkívüli ülése. Az ülést a Lehet Más a Politika hívta össze még március 1-jén, 43 képviselő támogatásával, a napirendi pontokról azonban csak 29-en szavaztak a Házban, ami nem volt elég az érvényes határozathozatalhoz

Szél Bernadett LMP-pártelnök két témát hozott a parlament elé – azt, hogy gyermekes családokat ne lehessen kilakoltatni, illetve az ügynökakták nyilvánosságra hozásához is támogatást kért a képviselőktől.

A határozatképtelenség lehetősége persze már ekkor is felmerült. Valószínűleg ezért is készült az MSZP az ülésre egy dupla fenekű javaslattal: ők azt szerették volna megszavaztatni a Fidesszel, hogy a nyugdíjasok – a kormánypártok által oly sokszor hangoztatott „nagyszerű” hazai gazdasági teljesítmény okán – idén kapjanak 13. havi nyugdíjat.

Bár korábban éppen a szocialisták válságkezelő miniszterelnöke, Bajnai Gordon vette el az idősek extra juttatását, most

mégis a Fidesz kényszerülhet magyarázkodásra, ha nem szavazza meg a pluszpénzt. 

A szocialisták kampányfogásnak is beillő felvetése így teljes mértékben működött. 

A Fidesz képviselőtábora szinte teljesen távol maradt, kormánypártok részéről Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezető, Dömötör Csaba államtitkár, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának KDNP-s államtitkára és Völner Pál igazságügyi államtitkár jött el az ülésre, ők válaszoltak az ellenzéki honatyák kérdéseire.

Tóth Bertalan MSZP-s frakcióvezető arról beszélt, a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy egy regnáló miniszterelnök megfenyegesse a magyar lakosságot – ezt csak a múltunkból, illetve keleti diktatúrák példájából ismerhettük eddig. Tóth szerint a fideszes vezetés távolmaradását csak a közvilágítás pánikszerű javításával, a Kósa Lajos-féle 1300 milliárd forint becsatornázásával lehetne magyarázni – esetleg azzal, hogy jegesmedvét bújtatnak Semjén Zsolt elől. – Önök nem keresztények, gyűlöletet keltenek, és próbálják elcsalni a választásokat, kamupártok segítségével – jelentette ki. Az MSZP-s frakcióvezető szerint Hódmezővásárhely lehet a példa arra, hogy az orbáni rendszer leváltható - és nem mindegy, hogy a választók egy fejedelemségre vagy köztársaságra voksolnak. 

Erre Dömötör Csaba államtitkár reagált: szerinte az a tény, hogy nem a bejelentett témákról beszélt Tóth, egyértelművé teszi, hogy a rendkívüli ülést csak kampányfogásnak tekintik a szocialisták, akik két parlamenti ülés között csak pozícióikon marakodnak. Dömötör azt is felrótta az MSZP-nek, hogy Gyurcsány rángatja és fizeti őket, és hogy keményvonalas bevándorláspárti nézeteket vallanak.

A fideszes államtitkár innentől a már jól ismert migránsellenes kampányszlogeneket ismertette, hozzátéve, hogy az MSZP–Párbeszéd jelöltje, Karácsony Gergely migránsokat telepített volna a laktanyába. Igaz, a Kapospont cikke alapján három éve még épp a fideszes képviselők listázták a laktanyákat, hogy az igazi migrációs válság közepén hova lehetne beköltöztetni az átutazó menekülteket

A Jobbik részéről Z. Kárpát Dániel szólalt fel, aki számon kérte a Fidesz–KDNP képviselőit, amiért jelenlét és munka nélkül veszik fel fizetésüket – Orbán Viktort pedig gyávának titulálta, amiért nem vállal nyilvános vitát jobbikos kihívójával, Vona Gáborral. – Önök minden lényeges területen elvéreztek: csökken az élve születések száma, több százezren szavaznak a lábukkal – sorolta Z. Kárpát, aki többször is figyelmeztette Dömötört, hogy ne röhögcséljen. A jobbikos képviselő szerint a Fidesznek nincs valódi víziója, csak egyetlen témára koncentrálva kampányol. Végül Z. Kárpát Dániel is elszámoltatást ígért a kormánypártoknak, emlékeztetve Orbán Viktor elhíresült március 15-i „elégtételt veszünk”- kijelentésére.

Dömötör Csaba szerint a Jobbik végigment a hataloméhség útján, és nem talál ki a gárdista mellény-cicakampány-muszlimbarátság háromszögéből, a végén pedig még Gyurcsány Ferenccel is paktumra lépnének.

Szél Bernadett elmondta, felháborító, hogy a fideszesek vagy nem jönnek be vagy stand up comedy-t rendeznek – miközben lakhatási válság van Magyarországon. Az LMP-kormányfő-jelöltje szerint a Fidesz–KDNP nem oldotta meg a devizahitelesek problémáit, hanem a választásokig szőnyeg alá söpörte a témát. Mint mondta, a Parlament karzatán egy kilakoltatás előtt álló anya ül, és egy család, aki hiába rendezte volna hátralékát, az önkormányzat ezt nem hagyta, ezért a kilakoltatási moratórium lejárta után az utcára kerülhetnek.

Hogy képzelik, hogy Kósa Lajos 1300 milliárddal nem tud elszámolni, Matolcsy fia 400 milliós villájában lakik?  – vetette fel Szél, aki szerint az adósságokkal küzdő szavazók válaszolnak majd a kormánypárt politikájára április 8-án.

Az ügynökakták kapcsán elmondta, ilyen rejtegetett ügyek nem lesznek az LMP kormányában.

Szél szavaira Rétvári Bence ragált: hogy vetne véget a régi politikának, ha Gyurcsány Ferenc barlangjában egyeztet? – vonta kérdőre az LMP társelnökét. Az EMMI államtitkára szerint az LMP nem támogatta a végtörlesztés bevezetését és a Nemzeti Eszközkezelő létrehozását, ezzel több százezer embert hagytak cserben.  Az eszközkezelő ezzel 150 ezer embernek tudott segíteni, tette hozzá Rétvári Bence.

Rétvári Bence beszéde közben Hadházy Ákos LMP-társelnök egy „Hazudik!” feliratú táblát tartott fel az államtitkár mögött, amit Rétvári mélyen sérelmezett.

Ezért az LMP-s politikus újabb büntetésre számíthat. Gulyás Gergely némi, az LMP-re vonatkozó vagdalkozás mellett rámutatott arra, hogy a 13. havi nyugdíjat éppen a szocialisták vették el. Ezután felvetette, hogy képes az ellenzék összefogásra, ha az egyetlen épkézláb hír a koordinációról az, hogy Gyurcsány Ferenc whiskyt ihatott.

A Fidesz frakcióvezetője pálfordulással vádolta meg a Jobbikot, aztán Gyurcsánynak adott igazat abban, miszerint a Jobbikkal való összefogás csak káoszt jelenthet. Gulyás ezután sorosozott, az ENSZ-t és az Európai Bizottság ellenséges tevékenységét emlegette a betelepítés kapcsán – majd a teljes ellenzéket határzárbontónak, migránsbarátnak nevezte, fittyet hányva arra, hogy az ülés során Z. Kárpát Dániel határőrséget javasolt a magyar határok védelmére.

A napirend előtti felszólalások után a parlament döntött arról, hogy Egyed Zsolt jobbikos képviselő mandátumát bírósági kérésre sem függesztik fel. Utolsó lépésnek pedig az egyértelmű határozatképtelenség megállapítása maradt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.