A szegénység miatt gyűlölik a magyarok a bevándorlókat

Főleg attól félünk, hogy a migránsok elveszik a kenyerünket – derült ki egy nemzetközi felmérés adataiból.

MN
2018. 03. 02. 18:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok a legelutasítóbbak a bevándorlókkal szemben az egész kontinensen, ez derül ki Messing Vera és Ságvári Bence szociológusoknak a Friedrich Ebert Stiftung (FES) német politikai társadalomkutató alapítvány megrendelésére készített tanulmányából, amit elsőként a Qubit idézett.

A felmérés szerint a magyarok fele gondolja, hogy nincs az az érv, ami alapján szívesen látna az országban egy bevándorlót, a következő legelutasítóbb európai országban, Észtországban a megkérdezetteknek még a 30 százaléka sem ennyire ellenséges.

Az összefoglaló arra is rácáfolni látszik, hogy lengyelek a magyarokhoz hasonlóan ellenségesek lennének az országukba érkezőkkel. Pedig ez a feltételezés világszerte olyan általánosnak bizonyult, hogy az Európai Bizottság tavaly Magyarország és Csehország mellett a lengyelek hivatalos elmarasztalását is kilátásba helyzete idegenellenesség-ügyben.

A lengyel adatokra az lehet a kézenfekvő magyarázat – állítja Mikolaj Pawlak, a Varsói Egyetem kutatásvezetője –, hogy Magyarországon nagyjából másfél évvel korábban elkezdődött a politikailag szervezett gyűlöletkeltő kampány.

A bevándorlóellenesség egyértelműen összefügg a szegénységgel is. A kutatók egyfajta félelemmutatót állítottak fel – ezen jól látszik, hogy a migrációs félelem különböző okai (foglalkoztatottsági fenyegetés, jóléti fenyegetés, kulturális fenyegetés, vallási fenyegetés, bűnügyi fenyegetés) közül a magyar válaszadók toronymagasan vezetik a foglalkoztatásifenyegetés-listát, 6,6 százalékkal, míg a csehek a második helyen állnak. A jóléti fenyegetésben már a magyarok a másodikok (6,2 százalék), míg a csehek az elsők 6,3 százalékkal.

A kutatás rámutat, hogy minden más szempont az anyagiak alatt marad – a magyar válaszadók 5,1 százalékkal ugyan élen járnak a kulturális fenyegetés miatti szorongás terén is, de láthatóan ez kevésbé izgatja őket a napi kenyérharcnál.

A vallási fenyegetés szempontjából csak a 14. helyen állunk – a bűnügyi fenyegetés terén pedig szintén magas, 6,6 százalékos a mutatónk, de ez még mindig csak a 4. helyhez volt elég Európában.

Az óriásplakátokon népszerűsített idegenellenességet a „sorosozás” mindenesetre feltehetően még tovább szította azóta, hogy a kutatás alapjául szolgáló 2015-ös adatokat begyűjtötték – mondta a pódiumbeszélgetésen Simonovits Bori, a Tárki Társadalomkutató Intézet munkatársa. Saját kutatásuk alapján a magyarok körében jellemző vélekedés szerint „vannak romáink, nincs szükségünk migránsokra”. Sokan firtatják azt is előszeretettel, hogy „mi közünk van egyáltalán a közel-keleti háborúhoz”.

A közösség általános kollektív egészsége és jólléte, az adott országban tapasztalható korrupció mértéke jelzi előre a legbiztosabban az idegengyűlölet mértékét egy társadalomban – összegzi írásuk legfontosabb tanulságait Ságvári Bence.

Ahol nagyobb a politikai és gazdasági döntéshozókkal szemben táplált bizalom, magasabb az iskolázottsági szint, multikulturális közegben élik mindennapjaikat az emberek, nagyobb a közbiztonság, ott nagyobb az elfogadási hajlandóság is. Ahol a félelemmutató értéke 5 alatt marad, az emberek többsége nem táplál a bevándorlókkal szemben félelmet, ellentétben azokkal a társadalmakkal, ahol 5 fölé emelkedik.

Miközben a legtöbb európai országban tartanak például attól, hogy a bevándorlók számának növekedése hozzájárulhat a bűnözés terjedéséhez, a migránsokra csak a szegényebb államok lakói tekintenek a megélhetésüket fenyegető veszély forrásaként – derül ki a felmérésből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.