Biztos, de nem kétharmados Fidesz-győzelmet jósol a Republikon

A közvélemény-kutató cég a 24.hu megbízásából készítette mandátumbecslését.

MN
2018. 03. 22. 11:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztos, de kétharmados többséget nem hozó Fidesz-győzelmet jósol a Republikon Intézet – derül ki a közvélemény-kutató cég, a 24.hu megbízásából készült mandátumbecsléséből.

A Republikon szerint a kormányoldal alkotmányozó többségének megakadályozásához visszalépések sem kellenek, csak az, hogy az ellenzéki szavazók egy része pártpreferenciájától függetlenül az esélyes egyéni jelöltre szavazzon. Az ellenzéki kilátások valamelyest javultak a legutóbbi becslés óta, a mostani állapot szerint 19 egyéni választókerületben győzne az ellenzék, és több mint egy tucatnyiban közel van hozzá.

A kutatás szerint 127 képviselője lehet a Fidesz–KDNP-nek a következő Országgyűlésben. Ez kevesebb, mint a kétharmados többséghez szükséges 133 képviselői hely, kevesebb a kormánypárti képviselők jelenlegi, 131-es számánál, és kevesebb, mint amennyi az intézet februári becslésében szerepelt (amely ellenzéki együttműködés nélkül 146, húsz körzetre korlátozódó együttműködés esetén 130 fideszes mandátumot vetített előre).

Az MSZP–Párbeszéd 26, a Jobbik 22, a DK 16, az LMP 8 mandátumra számíthat. A Republikon szerint noha listán a Jobbik a második legerősebb párt, mégis az MSZP–Párbeszédnek lenne a legnagyobb ellenzéki frakciója a – főként a fővárosban megszerzett – választókerületi mandátumok miatt.

A mostani Republikon-becslés szerint a Fidesz 87 egyéni választókerületet nyerne meg. Tizennyolc körzetben a baloldali ellenzék győzne, míg a Jobbik egy egyéni mandátumot szerezne.

Ami Budapestet illeti: 18-ból 13 választókerület a baloldalnak jutna (négy budai körzet és a XVII. kerület kivételével az összes pesti). A becslés ezeket a körzeteket az MSZP–Párbeszéd és a DK jelöltjeinek adja. Vidéken a baloldali pártok győznének az egyik szegedi és pécsi választókerületben, valamint Szigetszentmiklóson. A pécsi 1-es körzetben és a veszprémiben pedig a független, de a szocialisták által támogatott Mellár Tamás, illetve Kész Zoltán győzelmét jósolja az intézet.

Ezen felül sok olyan körzet van, ahol 5 százalékpontnál kisebb a különbség a Fidesz javára a legerősebb ellenzéki jelölttel szemben. Ezekben az országos erőviszonyok kisebb változása vagy a feltételezettnél nagyobb átszavazási hajlandóság is az ellenzék győzelmét hozná.

A Republikon Intézet a pártok támogatottságának átlagát a Nézőpont, a Századvég, a Závecz Research, a Publicus, az Iránytű, az IDEA és a saját maga által februárban mért adatokból számolta ki.

Az országos támogatottságok átlaga: Fidesz 48, a Jobbik 17, az MSZP–Párbeszéd 13, a Demokratikus Koalíció 8, az LMP 7, a Momentum 2, az Együtt 1 százalékon áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.