Csak sajátjai előtt szólal meg Orbán Viktor

Önkormányzati kisbuszokkal szállították a vendégeket a kormányfő nyírbogáti kampányrendezvényére.

MN
2018. 03. 12. 20:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Lát itt maga egyetlen csikket is? Gondolhatja, milyen munka folyt itt! – érzékeltette egy nyírbogáti, éppen vásárolni siető asszony, hogyan készültek a helyiek Orbán Viktor miniszterelnök hétfői, a nyírségi látogatására. – Puccba vágták Bogátot, na! – jegyezte meg, miközben a községháza felé mutatott, ahol megannyi biztonsági és polgárőr óvta a miniszterelnököt a hívatlan vendégektől. – Honnan jöttek? – szegezte nekünk a kérdést egyikük, amikor megpróbáltunk a fotóriporterünkkel bejutni. – A Magyar Nemzettől. – A rendezvény zárt körű – felelte a láthatósági mellényes férfi.

Egy másik nyugdíjas helybeli sem járt jobban. Simonné Rizsák Ildikó polgármester – Simon Miklósnak, a térség fideszes erős emberének a felesége – ugyanis kivezettette a fórumról még az előtt, hogy a rendezvény elkezdődött volna. A település vezetője – aki egyébként a férjétől „örökölte meg” a polgármesteri széket – arról híresült el, hogy előbb öthavi, többmilliós végkielégítést és szabadságmegváltást, később pedig díszpolgári címet szavaztatott meg a székétől búcsúzó férjének.

– Azért jöttem, hogy elmondjam Orbán Viktor miniszterelnöknek: a polgármester nem ad nekem semmiféle támogatást. És ezt ki is jelentette nekem – magyarázta a Gyöngyiként bemutatkozó asszony. A kormányfő kampányrendezvényére egyébként szerte a választókerületből érkeztek a vendégek. Egymást érték az uniós támogatásból beszerzett, a vendégeket szállító önkormányzati buszok. Hogy milyen fontos eseményre érkeztek, jól mutatja, hogy az is öltönyt vett, aki legfeljebb a húsvéti locsolkodásra ölt ünneplőt. – Telefonon hívtak – avatott be egy, a rendezvényre siető férfi. Mindenesetre a településen egyetlen, a rendezvényt hirdető plakátot sem láttunk.

Noha a kormány hivatalos oldala nem reklámozta Orbán Viktor fórumát, helyben mindenki tudott, vagy legalább hallott róla. Ennek ellenére a helyi boltban nem ez volt a téma. A boltos férjének azonban szemmel láthatóan felment a vérnyomása, amikor a látogatást szóba hoztuk. – Jogosítványt kellene csináltatnom, de mivel a polgármester asszony inkább Viktort kísérgeti, nem rendel – magyarázta. Ez különben úgy lehetséges, hogy Simonné a háromezer lelkes falu háziorvosa is, így ma nem fogad sem betegeket, sem egészségi alkalmassági vizsgára érkezőket. – Most mondja meg: autószerelő vagyok, de nem tudom a lejárt jogosítványomat megújítani – így a férfi, aki egyenesen Ceausescuhoz hasonlította a kormányfőt. Hogy a párhuzamot mire alapozta, nem fejtette ki kérdésünkre sem.

Egy, a kertjében a virághajtásokat kapáló idős asszonynak kevesebb a kifogása: szerinte az orvos-polgármester jól végzi a munkáját. – Akármikor hívják, megy a betegekhez. Orbán Viktornak pedig igaza van: ha bejönnek a migránsok, mi marad itt? – zárta az asszony, aki egyébként Semjén Zsolt svédországi luxusvadászatairól, amelyet lapunk írt meg, nem hallott. Nem úgy a miniszterelnök fórumáról kivezetett Gyöngyi. Kommentárja azonban nem tűrte a nyomdafestéket. Egy fórumvendég pedig pusztán annyit mondott: ő nem foglalkozik az első számú miniszterelnök-helyettes vadászataival, és szerinte aligha erről szól majd a fórum.

A kampányrendezvény előtt egyébként a miniszterelnök Nyírbátorban az autóalkatrészeket gyártó Rosenberger helyi üzemében bejelentette: a családi vállalkozás hatmilliárd forint értékben bővíti gyártókapacitását. Lapunk azonban erről csak az állami hírügynökség jelentéséből értesült, mivel oda a regisztrációnk ellenére sem jutottunk be. Csak kicsit volt szerencsésebb Máté Antal, a város szocialista polgármestere. Őt ezúttal meghívták, a zárt körű megbeszélésre azonban nem nyert bebocsátást. Így aztán nem tudták tisztázni a vitás kérdéseiket Simon Miklóssal, aki ellen az évtized elején még költségvetési csalás miatt folyt büntetőeljárás. A mentelmi joga azonban megvédte, miközben az ugyanebben az ügyben elítélt nyírmihálydi faluvezetőt, Nyisztor Ferencet tíz hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Simon Miklós neve legutóbb akkor került a hírekbe, amikor januárban egy Ukrajnából érkezett csempészrepülőgép Kállósemjén mellett landolt egy szántóföldön. Lapunk akkor megkérdezte a politikust, hogy akár a térség országgyűlési képviselőjeként, akár a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként tett-e érdemi lépéseket, javaslatokat az ügyben – választ azonban nem kaptunk.

Magyarország is olyan családi vállalkozásokat szeretne, amelyek hasonló eredményeket és sikereket érnek el, mint a németországiak. Erről is beszélt Orbán Viktor a Rosenberger nyírbogáti üzemében. A távirati iroda úgy tudósított, hogy a kormányfő szerint a rendszerváltás után a magyar piacgazdaság előtt példaként általában Németország szerepelt, amely egy vesztes világháború után is képes volt megteremteni az új német ipart. A német családi vállalkozások a német emberek 68 százalékának adnak munkát, és a teljes német gazdasági teljesítménynek mintegy 50 százalékát adják. „Ide szeretnénk eljutni mi is” – jelezte. „Olyan gazdaságot szeretnénk, mint a német, a családi vállalkozások adják a jövőben a reményeink szerint majd a teljes magyar gazdasági teljesítmény felét, és azt szeretnénk, ha a magyar embereknek mintegy hatvan-hatvanöt százaléka a magyar tulajdonú gyárakban és üzemekben dolgozhatna” – fogalmazott a miniszterelnök. Az eseményen ott volt Simon Miklós is, aki azzal büszkélkedett, 2010 óta hétezer új munkahely jött létre a nyírbátori térségben. (MTI)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.