Építésrendészeti eljárás alatt lett félkész az újbudai Lidl

A hatóság vizsgálódik, a multicég szerint minden rendben van.

2018. 03. 12. 9:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újbudán hiába zajlik több mint három hónapja építésrendészeti eljárás a Fehérvári út és a Galambóc utca sarkán engedély nélkül épülő Lidl áruház ügyében: a német tulajdonosi hátterű multinacionális cég gőzerővel dolgoztat. Míg tavaly december elején csak egy porig rombolt, régi, földszintes épület hűlt helyét fotózhatta le munkatársunk, ma már csaknem szerkezetkészen meredeznek a leendő Lidl beton tartópillérei. A Fehérvári út felőli kerítésre kihelyezett tábla továbbra is a meglévő, régi építmény, az egykori autófelszerelést árusító raktárüzlet átalakítását hirdeti, de lapunk korábbi fotói is azt mutatják, hogy itt valójában egy új áruház felépítése zajlik. Jelenleg ugyan a betonszerkezetet az érintett telek egyik oldalán kitöltik az egykori épületből ott maradt, láthatóan rossz minőségű évtizedes téglák, de nem valószínű, hogy azok képezik majd egy modern áruház főfalait. A XI. kerületi polgármesteri hivatal a múlt év végén arról tájékoztatta lapunkat: „Az építtető településképi bejelentést tett hivatalunk főépítészi irodájánál az ingatlanon korábban meglévő kereskedelmi épület átalakítására vonatkozóan.” Az építési osztálynál nem folytattak le építésügyi hatósági engedélyezési eljárást, „tekintettel arra, hogy a meglévő épületek átalakítása nem építésiengedély-köteles tevékenység”.

Ugyanakkor megállapították, hogy az ingatlanon az épület elbontását követően új épület építését kezdték meg, ami azonban csak engedély birtokában végezhető. Az építtetőnek építési engedélye nincs, a kivitelezés szabálytalannak minősül, ezért hatóságunk építésrendészeti eljárást kezdeményezett a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező építésfelügyeleti hatóságnál – írták. A Magyar Nemzetet ugyanis előzőleg több környéken élő és dolgozó ember is megkereste, attól tartva, hogy itt egy kisebb pláza épül. Az eljárást azóta a fővárosi kormányhivatal I. kerületi hivatala folytatja, s mint Kátai Artúr, a XI. kerületi önkormányzat kommunikációs főmunkatársa elmondta: a vizsgálat máig nem zárult le, de mint más folyamatban lévő hatósági ügyekben, a részletekről ők sem kapnak tájékoztatást.

Az ügyben megkerestük az építtető Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.-t, és Tőzsér Judit, a cég vállalati kommunikációs vezetője azt közölte: „Amint azt maga a XI. kerületi építési hatóság is tudomásul vette korábban, épületátalakítást végzünk, amelyhez a vonatkozó jogszabályok szerint nem szükséges építési engedély. Az átalakítás jogi fogalma magában foglalja a bontást és az építést is.” Tőzsér Judit szerint az építkezés ügyében eddig nem szabtak ki bírságot, azonban hiába kérdeztük az eljárásról, azt egyetlenegy szóval sem kívánta kommentálni. A Lidl egyébként azt állítja, hogy nem lesz itt pláza, sem bevásárlóközpont, hanem csupán „az eredeti épület méreteivel és helyével megegyező nagyságú Lidl áruház jön létre”.

Ebben továbbra is kételkednek a környékbeliek, akik már az újbudai képviselő-testület tavaly novemberi közmeghallgatásán tiltakoztak. A lakók egyrészt a szomszédos telken épülő Alkotmányvédelmi Hivatal új székházépítésével járó zajterhelést és a forgalmi káoszt kifogásolták, másrészt a Lidl-beruházást bírálták. Kiderült: előbbi építkezésnél a Honvédelmi Minisztérium az illetékes, a kerületnek beleszólási joga sincs. A Lidl viszont az önkormányzatot – a polgármesteri hivatal válasza szerint – megtéveszthette. A kivitelezővel is gondok akadtak: az Emel Kft.-t a kerületi gazdasági bizottság 2018. január 31-i ülésén – jogellenes közterület-használat, konténerek, építési anyagok illegális elhelyezése miatt – 1,2 millió forintra büntette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.