Exodussá válhat az elvándorlás

Békeidőben még soha nem volt tapasztalható olyan mértékű elvándorlás Magyarországról, mint az elmúlt hat évben.

Unyatyinszki György
2018. 03. 23. 5:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Békeidőben még soha nem volt tapasztalható olyan mértékű elvándorlás Magyarországról, mint az elmúlt hat évben – ezzel a ténymegállapítással nyitotta meg a Millennium Intézet csütörtöki, magyar migrációról szóló konferenciáját Andor László közgazdász, az intézet főtanácsadója.

A témáról szóló diskurzust a legelején a keserű realitások medrébe terelte Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki Zrt. szociológus főmunkatársa. Adatai alapján a magyar munkavállalók termelékenysége és a nekik juttatott bér is csupán harmada az EU legerősebb 15 országa átlagának. A magyarok előtt 2011-ben megnyíló nyugati munkaerőpiac jelentette a startpisztolyt, a kivándorlás mértéke 2,5-szer gyorsabbá vált 2004-hez viszonyítva. A jobb fizetés jelentős motiváció, a 2010-es kormányváltás után ráadásul nagymértékben csökkent a visszatartó erő, ami fokozta a kivándorlás ütemét. – A szociális ellátórendszer radikális megváltozása, a korengedményes nyugdíj kivezetése, a munkanélküli-segélyezés felbomlása – sorolta utóbbi összetevőit a szociológus. Hozzátette, hogy évente a hazai munkaképes lakosság 1 százaléka vándorol ki, ami alacsony értéknek tűnik, de például az egészségügyben sokkal jelentősebb. A kivándorlásnak kultusza alakult ki, és Hárs szerint egyértelműen felfedezhető az a csoport, amely a politikai helyzet miatt hagyja el az országot.

– A kivándorlók miatti veszteség azért is fájó, mert a legrugalmasabb munkavállalói rétegek telepednek le külföldön – kapcsolódott be Bartha Attila, az MTA kutatója. – Közel 1,5 millió betöltetlen állás van jelenleg Németországban, hihetetlen a gazdaságuk felvevőképessége – festette le a helyzetet Komáromi Róbert, a német Bundesagentur für Arbeit munkatársa. Az igények kielégítésére olyan online szolgáltatást készítettek a potenciális bevándorlóknak a németek, amely tíz különböző nyelven mutatja be a munkavállaláshoz szükséges adminisztratív lépéseket.

– A magyar kivándorlás nem kiugró jelenség a kelet-európai trendek közül, azonban a lakosság természetes fogyásával együtt már bajban vagyunk – mondta Melegh Attila, a KSH migrációkutatója. Úgy véli, egyértelműen „nyitási ciklusba” került a Föld lakossága, a XXI. század pedig a gazdasági és népesedési trendforduló miatt a migrációról és annak kezeléséről fog szólni. A szakértők kérdésre válaszolva egyöntetűen azt állították, hogy magyar szempontból a kivándorlás mértéke súlyosabb kérdés, mint a bevándorlásé.

– Ha ez a közel 600 ezer jobb világra vágyó ember nem vándorolt volna el, már rágyújtották volna erre a hatalomra az országot – mondta a politikusok számára fenntartott panelbeszélgetésen Újhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. Ő biztosra veszi, hogy a kormánynak érdeke fűződött egyes csoportok távozásához. Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja úgy véli, a legtöbben kényszerből hagyták el az országot, de ha európai színvonalú körülmények lennének Magyarországon, hazaköltöznének. Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője kiemelte, hogy minden hetedik magyar gyerek már külföldön születik, s ez felvillantja annak veszélyét, hogy ők talán sosem fognak Magyarországra költözni. Mindhárom politikai erő egyetértett, hogy gazdasági ösztönzőkkel és jogállami keretekkel lehet újra vonzóvá tenni az országot.

A kivándorolt magyaroknak március 31-ig van lehetőségük regisztrálni a külképviseleteken a szavazásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.