Fagyhalál: ködösít a kormány, a szociális fórum 185 áldozatról tud

Nyomják a sikerpropagandát a vörös kódról, a pontos adatokat viszont gondosan titkolja a humántárca.

Sasvári Péter
2018. 03. 07. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz hajléktalan és magányos idős ember életét menthette meg tíz nap alatt az extrém hideg időjárás miatt bevezetett vöröskód-riasztás – közölte szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Az állami hírügynökség beszámolójában Czibere Károly arról beszélt, hogy a kedden visszavont riasztás idején több mint háromezer vészjelzést kaptak a regionális diszpécserközpontok, és a leghidegebb éjszakán is csupán 94 százalékos volt az ellátórendszer telítettsége. Az államtitkár értékelése szerint jól vizsgázott az idén először alkalmazott vöröskód-protokoll, mivel – ahogy fogalmazott – senki nem kényszerült arra, hogy a szabadban, a kihűlés kockázatával éjszakázzon.

Az államtitkár szavai azért érdekesek, mert a Magyar Szociális Fórum adatai alapján

éppen az emlegetett vöröskód-riasztás négy leghidegebb napján 21 személy vesztette életét a hideg miatt.

A szervezet összesítésében az áldozatok többsége fűtetlen lakásokban, illetve akkor hunyt el, miután kórházba került, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.

A fagyhalál áldozatainak pontos számát nehéz meghatározni, ugyanis a kormányzat minden eszközzel próbálja titkolni azoknak a számát, akik a kihűlés miatt haltak meg. Bár a sajtó és az ellenzéki parlamenti képviselők rendszeresen érdeklődnek erről például

a Balog Zoltán vezette humántárcánál, a minisztérium visszatartja a pontos adatokat.

Az egyetlen viszonyítási pontot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai jelentik, igaz, ezek a számok nem bontásban jelennek meg, így nem tudni, hogy az áldozatok milyen körülmények közt hunynak el. A KSH szerint egyébként 2015-ben 168-an, 2016-ban pedig 238-an haltak meg a hideg időjárás következtében, a 2017-es adatokat pedig meg nem összesítették.

Az ügyben megkerestük Simó Endrét a Magyar Szociális Fórum (MSZF) elnökét is. A civil szervezet rendszeresen méri a fagyhalál áldozatainak számát. Adataik szerint 2017 ősze és 2018 márciusa közt 185 áldozatot szedett a zord időjárás. Bár azt Simó sem volt hajlandó elárulni, hogy honnan származnak az számaik, azt elmondta, a halottak 47 százalékát fűtetlen vagy rosszul fűtött otthonában, 53 százalékát pedig az utcán vagy a kórház felé tartva érte a fagyhalál.

Simó úgy véli, a KSH forráshiány miatt nem méri a fagyhalál áldozatainak pontos számát. A civil szervezet vezetője reagált Czibere Károly szavaira is, mint mondta, úgy véli, a kormány egységes séma szerint kommunikál:

ők csupán a menhelyeket igénybe vevő személyekért vállalnak felelősséget.

Simó szerint ez azonban nem menti fel őket az utcán, vagy fűtetlen otthonokban megfagyó emberek halálának felelőssége alól. – Kilakoltatás van, lakásépítés nincs! – fakadt ki Simó, aki azt gondolja, hogy a kormány nem vállal felelősséget a fagyhalált előidéző társadalmi tényezőkért sem.

Nem mellékes adat, hogy 2016-ban és 2017-ben összesen csaknem hétezer kilakoltatás történt országszerte. Bár már 2016-ban rekordot döntött az utcára tettek száma – meghaladta a 3100-at –, 2017-ben ez a szám tovább emelkedett, s megközelítette a 3700-at. Igaz, azt pontosan nem tudni, hogy a kilakoltatott családok közül hányan kerültek ténylegesen utcára, de a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar adatai alapján évente 10-20 olyan család van, ahol gyámhivatali intézkedés szükséges, mert a gyerekek nem kerülhetnek a híd alá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.