Ilyen a pártállamban sem volt: tiltakozás az ügyvédek elleni támadások miatt

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) elnöke szerint a fideszesek politikai alapon távolíttatnának el egy védőügyvédet.

2018. 03. 20. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

El a kezekkel a védőktől, a politika hagyja békében dolgozni az ügyvédeket! – követelte a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában Bánáti János. A Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) elnöke azután fogalmazta meg tiltakozását, hogy a napokban több kormánypárti politikus: Zsigó Róbert fideszes országgyűlési képviselő és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium jelenlegi parlamenti államtitkára is személyében támadta Bárándy Pétert.

Az ügyvéd – aki a Medgyessy-kormány igazságügyi minisztere volt – jelenleg a 2015. szeptemberi röszkei zavargások egyik résztvevőjének, Ahmed H. védője. A férfit március 14-én – megismételt eljárásban – nem jogerősen 7 év fegyházra ítéltek terrorcselekményért. A kormánypárti politikusok ezt követően keltek ki Bárándy Péter ellen, és szólították fel Karácsony Gergelyt, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét: „hívja vissza Ahmed H. védőügyvédjét”. Zsigó Róbert azt is felvetette: „Ki fizeti a védőt, csak nem Soros György”? Völner Pál pedig „a politikai erővonalból” vonatta volna ki az ügyvédet a jogállamiság nevében.

Bánáti János megdöbbentőnek tartja ezeket a politikai nyilatkozatokat, amelyek a védőügyvédek alaptörvényében, a demokrácia szabályai szerint biztosított munkáját vonják kétségbe. – A védői tevékenység filozófiáját – mai napig ható érvénnyel – Király Tibor professzor, a magyar büntetőeljárás-jog „megalapozója” foglalta össze még 1962-ben, tehát az 1956-os megtorlások időszakában. E szerint a védő azért van, hogy a büntetőeljárásban ellensúlyt képezzen az ellen a jogállamban is rettentő teher ellen, amely – a nyomozó- és vádhatóság, a rendőrség és az ügyészség képviseletében – ránehezedik egy személyre, a vádlottra – hangsúlyozta Bánáti János, aki szerint 2018-ban végképp elfogadhatatlan kétségbe vonni az ügyvédek szerepét. Hozzáfűzte: még a legsúlyosabb bűncselekményeket elkövető tömeggyilkosoknak is joguk van a tisztességes eljáráshoz és azzal együtt a védelemhez, legyen az ügyvéd akár megbízott, akár kirendelt. – A védők munkája a törvény szerint is kizárólag a terhelt érdekében álló körülmények feltárására irányulhat, a hatóságok, a bíróság is teszi a dolgát, és természetesen hibázhat is, de ha kiiktatnák az igazságszolgáltatásból a védőket, akkor veszélybe kerülne a jogállam, fennállna az ártatlanok elítélésének veszélye.

Az ügyvédnek tehát védence irányában elfogultnak kell lennie, de ez semmiképpen nem jelentheti azt, hogy egy védőt bármilyen módon is azonosítani lehetne a vádlottal, sem érzelmi, sem politikai alapon semmilyen súlyú bűncselekmény esetén sem – szögezte le a kamarai elnök, aki szerint a MÜK elnökeként tiltakoznia kell az ügyvédi hivatásnak ilyen mértékű félremagyarázása, megsértése ellen. – Az alaptörvényben rögzített jog, hogy a védő félelem és fenyegetettség nélkül végezhesse a feladatát. Bárándy Péter jottányit sem lépett túl ügyvédi feladatán, amihez semmi köze annak, hogy ő korábban miniszter volt. Sok százra tehető azon ügyvédek száma, akik korábban politikusként, rendőrként, ügyészként dolgoztak – emelte ki Bánáti János.

Maga Bárándy Péter a személyét támadókról lapunknak korábban azt mondta: „Nem pszichiáter vagyok, hogy ezeket az embereket a problémáikkal kezelni tudjam”. Az 1974 óta jórészt védőként tevékenykedő ügyvéd szerint pályafutása alatt soha nem vetemedett arra a politika, valamelyik politikai tényező, egy magát politikusnak képzelő személyiség, hogy véleményt formáljon: egy ügyvéd kit védhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.