Ilyen sorrendben szerepelnek majd a jelölőszervezetek a szavazólapokon

Kisorsolta az országos listák sorszámát a Nemzeti Választási Bizottság.

MN
2018. 03. 06. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisorsolta a szavazólapokon szereplő országos pártlisták és nemzetiségi listák sorszámát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedd este – adta hírül az MTI. Az április 8-ai országgyűlési választás második szavazólapján várhatóan 40 párt, illetve pártszövetség neve szerepel majd.

Elképzelhető, hogy a listaállításra jogosult pártok száma végül kevesebb lesz. Ez abban az esetben fordulhat elő, ha az ajánlás-ellenőrzések során kiderül, hogy valamelyik szervezetnek nincs meg a listaállításhoz szükséges 27 egyéni jelöltje a fővárosban és legalább kilenc megyében.

Az országos lista egységes lesz, míg az egyéni választókerületi szavazólapokon szereplő jelöltek sorrendjéről minden választókerületben külön sorsolást tartottak hétfő este.

A sajtónyilvános sorsoláson Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke előbb egy üvegburából az országos listák nevét húzta ki, majd egy másikból a hozzájuk tartozó sorszámot.

A párt- és a nemzetiségi listák sorrendjét – adminisztratív okok miatt – egy sorsolással állapították meg. A pártlistákat tartalmazó szavazólapon ugyanakkor nem szerepelnek majd az országos nemzetiségi önkormányzatok, illetve a nemzetiségi jelölőszervezeteket tartalmazó szavazólapon pedig nem szerepelnek majd a pártok és pártszövetségek.

A választójoggal rendelkezők – az egyéni jelöltek mellett – vagy pártok listái közül választhatnak majd, vagy – ha előzőleg nemzetiségi szavazóként regisztráltatták magukat – akkor saját nemzetiségi jelölőszervezetük listájára szavazhatnak majd, ám utóbbi esetben pártra nem voksolhatnak. A nemzetiségi listával a nemzetiségek kedvezményes mandátumot szerezhetnek az Országgyűlésben. Nemzetiségi listát az országos nemzetiségi önkormányzatok állíthatnak.

Vagyis a keddi sorsolás e két különböző lista valószínűsíthető szereplőinek a sorrendjét határozta meg.

A kisorsolt (a nemzetiségi és a pártlistákat még együtt szerepeltető, nem jogerős) sorrend a következő (dőlt betűvel szerepeltetjük a nemzetiségi listán szereplő szervezeteket, illetve vastaggal az Országgyűlésbe – az eddigi közvéleménykutatások alapján bejutásra esélyes – pártokat): 

1. Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

2. Lendülettel Magyarországért

3. Haladó Magyarországért Párt

4. Országos Örmény Önkormányzat

5. Sportos és Egészséges Magyarországért Párt

6. Hajrá Magyarország! Párt

7. Együtt a Magyar Kisebbségekért És Hátrányos Helyzetűekért Párt

8. Országos Roma Önkormányzat

9. Momentum Mozgalom

10. Országos Ruszin Önkormányzat

11. Demokratikus Koalíció

12. A Mi Pártunk-IMA

13. Szegény Emberek Magyarországért Párt

14. Közös Nevező 2018

15. Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt

16. Összefogás Párt

17. Bolgár Országos Önkormányzat

18. Magyar Kétfarkú Kutya Párt

19. Demokrata Párt

20. Magyar Szocialista Párt - Párbeszéd Magyarországért Párt

21. Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata

22. Iránytű Párt

23. Magyar Igazság és Élet Pártja

24. Értünk-Értetek - A Hiteles Párt

25. Közösen Egymásért Demokratikus Néppárt

26. Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt

27. Magyarországi Cigánypárt

28. Fidesz-Magyar Polgári Szövetség - Kereszténydemokrata Néppárt

29. NET Párt

30. Jobbik Magyarországért Mozgalom

31. Magyarországon Élő Dolgozó És Tanuló Emberek Pártja

32. Szegényekért Párt

33. Ukrán Országos Önkormányzat

34. Országos Horvát Önkormányzat

35. Magyarországi Románok Országos Önkormányzata

36. Országos Szlovák Önkormányzat

37. Magyar Munkáspárt

38. Együtt - A Korszakváltók Pártja

39. Országos Szlovén Önkormányzat

40. Országos Lengyel Önkormányzat

41. Családok Pártja

42. Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Párt

43. Elégedett Magyarországért Mozgalom

44. Minden Szegényért Párt

45. Lehet Más a Politika

46. Összefogás a Civilekért Párt

47. Szerb Országos Önkormányzat

48. Tenni Akarók Magyarországi Pártja

49. Tenni Akarás Mozgalom

50. A Haza Pártja

51. Alternatív Magyar Néppárt

52. Rend és Elszámoltatás Párt

53. Kell az Összefogás Párt.

Az országos listán a mandátumok kiosztásának alapja a pártlistákra, illetve a nemzetiségi listákra leadott szavazat, valamint az egyéni választókerületekből származó töredékszavazatok. Töredékszavazatnak nemcsak az a szavazat számít, amelyet mandátumot nem szerző jelöltre adtak le, mint régen, hanem töredékszavazatnak számítanak azok a szavazatok is, amelyeket a mandátumot szerző jelöltre adtak le „feleslegesen”, vagyis amelyek már nem szükségesek a mandátum megszerzéséhez.

A választáson nem kaphat majd mandátumot az a pártlista, amely nem kapta meg az összes (pártlistára és nemzetiségi listára együtt) leadott országos szavazat 5 százalékát. Ez a küszöb két párt közös listája esetén 10 százalék.

A mandátumok kiosztásakor először az országos listáról a kedvezményes mandátumokat osztják ki, ha egyik nemzetiség sem kaphat a szavazatszám alapján kedvezményes mandátumot, akkor mind a 93-at a pártok között osztják szét, a korábbi választásokon már megismert legnagyobb átlag elve alapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.