Iránytű: A Facebook-felhasználók közt nem a Fidesz a legerősebb

Rendhagyó módszerrel készült a felmérés, amely szerint a Jobbik előzi a Fideszt, és bizonyos körben a DK is erős.

MN
2018. 03. 01. 11:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új módszerrel, a szokásos telefonos kérdezés helyett netes adatfelvétellel, a Facebook-felhasználók körében készített közvélemény-kutatást az Iránytű Intézet. A 8050 fős minta reprezentatív, de nem a teljes lakosságot, a Facebook-felhasználók összességét képezi le több szempont szerint – a tizenhárom éven felüli magyar népesség 65 százaléka regisztrált a közösségi oldalon, ami magas aránynak számít Európában.

A felmérés szerint ebben a körben a válaszadók 22 százaléka szavazna a Jobbikra, amivel megelőzik a Fideszt: a kormánypártra a Facebook-felmérés alapján 17 százalék voksolna. A telefonos felmérésben ugyanez az arány 17 százalék, illetve 33 százalék. Az MSZP-re csak a netes válaszadók 5 százaléka voksolna, a DK-ra 8, az LMP-re 6 százalék szavazna. A kérdőívet kitöltők 13 százaléka bizonytalan, 15 százaléka nem válaszolt, 6 százalék pedig biztosan nem szavaz.

A pártot választani tudók körében még nagyobb a Jobbik előnye: 33 százalék szavazna a pártra, a Fideszre pedig 26 százalék – a telefonos felmérésben 24, illetve 46 százalék az arány. A DK szavazói rendkívül aktívak a Facebook-felhasználók körében, a pártot választók 12 százaléka voksolna Gyurcsány Ferenc alakulatára, 7 százalék az MSZP-re, 9 az LMP-re. A kisebb pártok közül csak a Momentum közelíti meg a parlamenti küszöböt: 4 százalékon áll.

Érdekes megnézni a szavazókat életkor szerint is. Kiderül, hogy a hatvan éven felüliek körében a DK a legerősebb párt, az ebből a korcsoportból kikerülő válaszadók 17 százaléka szavazna a volt kormányfő által vezetett szervezetre. A 18–29 évesek körében a Jobbik áll nagyon jól: 29 százalék a támogatottsága. Az LMP és a Momentum népszerűsége is az életkorral együtt csökken, utóbbi a legfiatalabb korcsoportban 8 százalékon áll.

A kérdőívet kitöltők három, szerintük legfontosabb megoldandó problémát nevezhettek meg a felkínált listából. Legtöbben, 68 százaléknyian az egészségügyi és szociális ellátás állapotát jelölték, ezt követte 45 százalékkal a jövedelmi helyzet, illetve a bérek, a problémalista harmadik helyén a korrupció áll 41 százalékkal. Sokan, 38, illetve 26 százaléknyian jelölték még az oktatási rendszer állapotát, illetve a demokrácia és jogállamiság helyzetét. A bevándorlási válság és terrorveszély 18 százaléka mögött leginkább a fideszes szavazók állnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.