Iránytű: Gyönge a baloldal Csongrád megye 3. számú választókerületében

A dél-alföldi választókerületben sokan átszavaznának a Jobbikra más pártok szimpatizánsai közül.

MN
2018. 03. 23. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csongrád megye 3. számú választókerületében az MSZP és a DK közös, tapasztalt jelöltje 5 százalékkal kevesebb voksra számíthat, mint a baloldal négy évvel ezelőtti indulója – derül ki az Iránytű Intézet friss felméréséből. A jelölt támogatottsága jelentősen alacsonyabb, mint az MSZP–Párbeszédé és a DK-é a pártot választani tudó szavazók körében összeadva.

A választókerületben az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 45 százaléka a Fidesz–KDNP jelöltjére szavazna. Szabó Zoltán Ferenc a Jobbik színeiben 30 százalékot tudhat maga mögött. Az MSZP–Párbeszéd és a DK közös jelöltjére, Eörsi Mátyásra pedig 16 százalék szavazna. Az LMP jelöltje 4, a Momentumé 2 százalékon áll.

A mérés eredményei összevethetők a 2014. évi országgyűlési választás eredményével. Akkor Farkas Sándor az érvényes szavazatok 45,8 százalékát szerezte meg. A Jobbik színeiben Dudás Zoltán Sándor 24,3 százalékos eredményt ért el, míg a baloldal közös jelöltjére, Komáromi Zoltán Pálra 21,3 százalék voksolt. Az ellenzéki erőviszonyok a baloldal és a Jobbik között azóta jelentősen módosultak utóbbi javára. Gurdon Lajos az LMP színeiben 3,8 százalékot szerzett.

A választókerületben a Fidesz–KDNP a teljes népesség 27 százalékának támogatását tudhatja maga mögött. A Jobbikra a választókerület jogosultjainak 15 százaléka voksolna. Az MSZP–Párbeszéd a teljes népességben mindössze 6, a DK 5 százalékon áll. Az LMP-re 3 százalék voksolna.

A választókerület jogosultjainak 21 százaléka szavazna, de jelenleg nincs szilárd pártpreferenciája, míg a jogosultak 15 százaléka szintén szavazna, de nem mondja meg, hogy mely pártra.

A pártot választani tudók 46 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 25 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP-P ebben a kategóriában 10, a DK 9 százalékon áll. A választókerületben az LMP 5 százalékos támogatottsággal bír, a Momentum 3 százalékon áll.

Átszavazási hajlandóság figyelhető meg a Jobbik jelöltjének irányába.

Az ötszáz fős kutatás mintavétele 2018. március 18-ától március 20-áig zajlott, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.