Márki-Zay nagykoalícióban egyesítené az ellenzéket

Hódmezővásárhely polgármestere szerint az ellenzéki pártok egymást felügyelve állíthatnák helyre a demokráciát.

Unyatyinszki György
2018. 03. 05. 6:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bár bizalmatlanok egymással az ellenzéki pártok, pontosan emiatt tudnák helyreállítani a fékek és ellensúlyok rendszerét, hogy egymást is ellenőrizzék. Az orbánizmust felváltva ez hozhatná el a demokráciát – mondta a Magyar Nemzetnek Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely szombaton esküt tett polgármestere.

A függetlenként indult városvezető jelentős nyomást helyezett az összefogás kérdésében az ellenzéki pártokra – egyúttal mozgósította a kormányváltást akarók csoportját – azzal, hogy egy ősfideszes körzetben legyőzte Lázár János miniszter pártfogoltját, Hegedűs Zoltánt az időközi polgármester-választáson. Márki-Zay Péter többször is hangsúlyozta, hogy csak a változást akarók teljes palettájával győzhető le a Fidesz, ennek érdekében az ellenzéki pártoknak választási együttműködést kell kialakítaniuk.

Márki-Zay szerint bár problémának tűnhet, hogy a pártok „nem bíznak egymásban”, a visszaállított jogállam kereteiben működő – akár nagykoalíciós – kormányzás mindenképpen jobb a mostaninál, mert a demokratikus vita visszatérne a közügyek alakításába.

A polgármester szerint szerencsés helyzet, hogy a három legjelentősebb ellenzéki erő, az MSZP–Párbeszéd, a Jobbik és az LMP közel azonos erejű pártok. Szerinte így győzelmük esetén egyik sem ülhetne úgy Orbán Viktor helyébe, hogy érintetlenül hagyja a rendszert, és maga kezdi élvezni azt, ahogy a Fidesz tette. – Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje keresett fel, hogy vegyek részt a baloldal március 15-i megemlékezésén. Jeleztem, hogy csak akkor állok színpadra, ha Szél Bernadett és Vona Gábor is ott áll majd – mondta lapunknak Márki-Zay. Hozzátette, a másik két jelentősebb ellenzéki párt még nem kereste meg. Számára az is a lehetséges forgatókönyvek között szerepel, hogy a külön-külön megtartott ellenzéki megmozdulások egy közös megemlékezésben érjenek véget, jobb- és baloldali választókkal, akikről többször is „rendszerváltóként” beszélt. Magát a „kiábrándult fideszesek nem létező pártjába” sorolta, elsősorban ezt a csalódott csoportot szeretné bevonni a rendszerváltó együttműködésbe.

– Mindenekelőtt Hódmezővásárhelyen fogunk ünnepelni március 15-én – tette hozzá Márki-Zay, hangsúlyozva, hogy a város ügyei számára megelőzik az országos politikát. Lázár Jánossal, a térség országgyűlési képviselőjével közös kabinetirodája eredetileg március 14-re tervezte a megemlékezést, de Márki-Zay kérésére „rendes ünnepet” fognak tartani. – Lázár János egyéb elfoglaltságai miatt várhatóan nem lesz jelen a nemzeti ünnepen – jegyezte meg a polgármester.

Márki-Zay már megválasztása másnapján fejest ugrott a város ügyeibe, és négy napon belül több csontváz is kihullott a szekrényből. A város lakói pontos képet kaphatnak Hódmezővásárhely anyagi helyzetéről, miután a polgármester kérésére közzétette az önkormányzat, hogy közel 5 milliárd forintos tartozással vették át a várost a Fidesztől. Márki-Zay Péter emlékeztetett, hogy bár Hódmezővásárhelyt is konszolidálta a kormány 2014 májusáig, átvéve 22,5 milliárd forint tartozásukat, a csődbe került helyi közműcég miatt keletkezett 5 milliárd forintos tartozással nem ez történt. A Magyar Követeléskezelő (MKK) Zrt. vette át a tartozást, ám azt részletekben évente közel 400 millió forinttal kell törlesztenie a városnak. Jelenleg 3,8 milliárd forinttal tartozik a város az MKK-nak. Az önkormányzati cégekkel szemben is fennáll 876 millió forint kötelezettségvállalás, de a polgármester szerint csak egy átvilágítás tisztázhatja a tartozás valós mértékét. – A Fidesz a választási kampányban azt mondta, hogy nincs tartozása Hódmezővásárhelynek. Amikor kiderült, hogy ez hazugság, akkor már arról beszéltek, hogy mennyi pénz van jelenleg a város számláján, és mekkora a város vagyona, ám ezek más fogalmak, ez mellébeszélés – mondta keserűen a polgármester.

Megerősítette, hogy a költségvetés idei tartalékának nagy részét már elköltötte a város a választásig, alig 60 millió forint maradt belőle. A helyi Fidesz a tartozás ellenére beterjesztette, hogy megszüntetnék a településen az építményadót – ezzel nyomást gyakorolva Márki-Zayra, aki erre ígéretet tett a kampányban. Egyelőre kérdéses, hogy a kormánypárti többségű közgyűlés – esetleg felismerve a tartozás miatti felelősséget – valóban eltörli-e az adót 2019 januárjától. A bevételkiesés 150 millió forint lenne.

Mint arról korábban beszámoltunk, ismét közzétették az OLAF által is vizsgált Elios-ügy fontos dokumentumait. Kiderült, hogy Lázár János még polgármestersége idején Orbán Viktor veje, Tiborcz István cége számára rendkívül kedvező feltételekkel szerződött a város közvilágításának modernizációjára. Ezzel vált lehetővé, hogy Tiborcz, illetve az Elios olyan referenciákkal bírjon, hogy többtucatnyi közvilágítási tendert tudjon a rájuk szabott feltételekkel, szervezett csalás útján elnyerni – véli az OLAF.

Az OLAF-jelentéssel és Tiborcz Istvánnal foglalkozó összes cikkünket ide kattintva olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.