Még a Kádár-korszakban sem volt ilyen Jánoshidán

Az elnémított Eszes Béla polgármester bűne: LMP-s színekben a fideszes Pócs János ellenfele.

2018. 03. 22. 5:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ilyet eddig soha nem éltem át, és Jánoshidán a legidősebbek még a Kádár-korszakból sem emlékeznek arra, hogy egy lakossági fórumon belefojtsák a szót egy megtámadott emberbe” – szögezte le lapunknak Eszes Béla, aki a jászsági település vezetője húsz éve. A múlt héten esett meg vele ez a szégyen, amikor Pócs János fideszes országgyűlési képviselő, egyben Jász-Nagykun-Szolnok megye 2. számú választókerületének kormánypárti jelöltje a községben tartott fórumot. Eszest mint egyik ellenzéki ellenfelét szidalmazta többek között bőszen a fideszes politikus úgy, hogy a történtek után volt, aki kifakadt: „A hatvanas években ettől nagyobb demokrácia volt, ilyen hatalmaskodást még az elvtársak sem engedtek meg maguknak.”

„Az Új Kezdet párt egyik alapítójaként, az LMP színeiben indulok Jánoshidán. Tíz évig voltam a Jászsági Önkormányzatok Szövetségének az elnöke, három éve pedig a Magyar Önkormányzatok Szövetségének a társelnöke vagyok. Azért támadott dühödten Pócs János, mert megmondtam: nem játszom tovább a »süket vagyok, néma vagyok, vak vagyok« játékot, amit a Fidesz ráerőltet minden önkormányzatra és polgármesterre. Senki nem »szólhat ki« a rendszerből, mindenkinek úgy kell csinálnia, mintha minden rendben lenne, különben elzárják a csapokat. A szembeszálló településeknek nincs pályázati forrás, de működésre sem kapnak egy fillér többletpénzt sem. A hatalom valóban tönkre tudja tenni az ország bármelyik önkormányzatát” – állítja Eszes Béla.

###HIRDETES###

„Jánoshida egy 2500 lakosú település, én mindeddig független voltam, a pártok azért támogattak, mert a győzelmeimet »kitűzhették a sapkájuk mellé«” – mondta a polgármester. Úgy emlékezett, volt olyan időszak is, amikor minden párt támogatta. Az utóbbi másfél évtizedből 2002-ben, 2010-ben és 2014-ben a Fidesz, 2006-ban pedig az MDF állt mögötte. A jelenlegi kormánypártokkal az előző évekig jó volt a viszonya: négy évvel ezelőtt március 15-re Pintér Sándor belügyminiszter a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta neki a „közszolgálatban hosszú időn át színvonalasan végzett munkája, Jánoshida község polgárai érdekében végzett tevékenysége” elismeréseként. A Kormány.hu-n ma is olvasható az Értékteremtő közfoglalkoztatás Jánoshidán című cikk, amely 2015 augusztusában jelent meg a Magyar Demokratában más településeknek példaként.

„Ezért is döbbentett meg Pócs János viselkedése, folyamatos szidalmazása. Szemenszedett hazugság, amit állított, hogy a Fidesz-kormány 750 milliós adósságot vállalt volna át Jánoshidától” – hangsúlyozta a polgármester. Kifejtette: az önkormányzat 2008-ban a település fejlesztési céljainak fedezetére kötvényt bocsátott ki 450 millió forint értékben svájci frankban elszámolva.

 

„A valóságban 100 millió forintot költhettek el, hiszen 350 milliós volt az úgynevezett óvadéki jellegű kötvény, ami nem felhasználható. A devizaárfolyamok megugrása miatt végül a Magyar Államkincstárnak 101 millió forint felhasználásával számoltunk el. Volt még az önkormányzatnak két felhalmozási célú hitele, amely együttesen 8,7 milliós tétel, továbbá volt még egy 30,7 milliót meghaladó folyószámlahitelünk is: az állami adósságátvállalás összesen nem érte el a 141 millió forintot. E pénzeket mind Jánoshida fejlesztésére: fűtés-korszerűsítésre, a közvilágítás korszerűsítésére, az intézmények energiatakarékos, napelemes felújítására, belvízelvezetésre, csatornázásra, útjavításra, a közösségi házra költöttük az utolsó fillérig. Mind megvalósult, és minddel elszámoltunk. Amúgy pedig több lépcsőben az ország összes önkormányzatának az adósságát átvállalta a kormány, ezzel kár hivalkodni” – emelte ki a polgármester.

Szerinte sajnálatos, hogy Pócs János még a feleségét sem kímélte, felhánytorgatva neki, hogy Fidesz-tag. „Hát akkor elmondom: azért lett Fidesz-tag, azért alakítottuk meg a párt jánoshidai szervezetét 2000-ben, mert az akkori megyei közgyűlés fideszes vezetése ehhez kötötte a támogatást az óvodánk tönkrement tetejének a megjavíttatásához. Sajnos ez akkor is így ment, és ma sincs másként”– fűzte hozzá Eszes Béla.

Szerinte a XXI. század demokráciája Fidesz módra, hogy a lakossági fórum, amelynek levezetője Jászberény polgármestere – a szintén fideszes Szabó Tamás Pócs kampányfőnökeként – alpári szavakkal nem adott neki szót, nem reagálhatott a vádakra.

„Azt is mondták, hogy fenyegetem a közmunkásokat, miközben valóban példaértékű a jánoshidai közfoglalkoztatás. Rendszeresen beszélgetek velük, bármilyen problémával fordulhatnak hozzám, nincs ezzel semmi baj. Azzal inkább, hogy egy itteni fórumra száz embert hoztak buszokkal, a helyiek közül alig voltak 40-50-en. Amúgy engem telefonon – igaz, géphangon – maga Pócs János hívott a fórumra, mégsem védekezhettem a mocskolódás ellen, s a DK jászberényi képviselőjelöltje, Gedei József sem mondhatott véleményt. Aljasságaikat azzal magyarázták, hogy ez itt nem jelölti vita” – mondta egy héttel a történek után is felháborodva Eszes Béla.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.