Még a választás előtt több pénzt kap a kezdő pedagógusok egy része

Egységesítenék a túlóradíjakat a Klebelsberg Központnál, de lesz, aki rosszul jár.

Hutter Marianna
2018. 03. 06. 8:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a választás előtt több pénzt ad saját költségvetése terhére a Klebelsberg Központ (KK) a főiskolai végzettségű kezdő pedagógusoknak. Ez a szakképzésben dolgozó tanárokra – mivel az intézmények fenntartója a nemzetgazdasági tárca, nem a Klebelsberg Központ – nem vonatkozik. Ezenfelül a KK azt ajánlja a tankerületi központoknak, egységesítsék a túlóradíjakat is, ám vannak olyan pedagógusok, akik ezzel rosszul járhatnak – értesült a Magyar Nemzet.

A választás előtti béremelés már csak azért sem meglepő, mert információink szerint a kormány egy korábbi belső mérése szerint is egyre többen vannak, akik szerint szükség lenne a pedagógusi fizetések további rendezésére. A lapunk birtokába jutott, a Századvég által készített felmérés szerint 2016 augusztusában még csak a megkérdezettek 7,8 százaléka gondolta, hogy a tanárok bérrendezése elsődleges fontosságú. Ezzel szemben tavaly októberre már 21,4 százalékra nőtt ez az arány. Bár a kormány 2017-tel bezárólag öt éven át lassan növelte a tanári fizetéseket, a minimálbérhez kötöttségüket a korábbi vállalások ellenére eltörölte.

Az oktatásirányítást ért egyik legnagyobb kritika, hogy az idei év januárjától megközelítőleg ugyanazt a bruttó 180 ezer forint körüli összeget keresi az, akinek középfokú iskolai végzettsége van – tehát az idén is megemelt garantált bérminimum vonatkozik rá –, mint a főiskolai végzettségű kezdő pedagógus. Ezt orvosolja a KK azzal, hogy ez a típusú gyakornoki illetmény – a kezdő tanárok gyakornoki besorolásba kerülnek – bruttó 200 ezer forintra nő január elsejével visszamenőleg. Mindez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közösségi oldalára felkerült, intézményvezetőknek szétküldött tájékoztatásából derül ki. Újdonság az is, hogy a pedagógusok túlóradíját egységesen bruttó 3045 forintban állapítják meg.

Ám a PDSZ közösségi oldalán arra figyelmeztette a tanárokat: a túlóradíj elfogadásáról szóló megállapodást – ami szerintük hátrányos lehet, mert értelmezésük alapján a jogszabályok szerint több járna a rendkívüli munkaidőben végzett munkáért – nem kötelesek aláírni. Ezenfelül a KK egy harmadik változásról is tájékoztatta az iskolaigazgatókat: összevont többlettanítás esetén a pedagógusok óradíjuk 50 százalékának megfelelő összeget kapnak. Összevont többlettanításnak az minősül, ha a munkáltató elrendelésére a pedagógus átmenetileg másik pedagógus csoportját a sajátjaival együtt tanítja. Az összevont órák díjazását a PDSZ sem találta hátrányosnak.

„Elodázhatatlan volt a kezdő pedagógusok béremelése” – nyilatkozta lapunknak Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke. Hangsúlyozta, hogy sosem állhat meg a pedagógusi bérfejlesztés. Ugyanakkor megjegyezte: problémát jelent, hogy így kicsit megint „összenyomódott” a pedagógus-bértábla, ez ugyanis bérfeszültséget okozhat a tanárok között.

Az új túlóraszámítással kapcsolatban arról beszélt, hogy a pedagógusok igen nagy többsége jól fog járni vele, viszont lehetnek olyan idősebb, mesterpedagógus fokozatban lévő tanárok, akiket hátrányosan érinthet, mert a korábbi módon kiszámolva magasabb volt a túlóradíjuk. „Itt jogos lehet a reklamáció” – mondta Horváth Péter. Hangsúlyozta, hogy a KK részéről mind a béremelés, mind az új túlóradíj jó kezdeményezés. Hozzátette ugyanakkor: az lenne a legjobb, ha ezek úgy illeszkednének a rendszerbe, hogy egy pedagógus sem érezné úgy, őt kevésbé becsülik meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.