Oktatás: az ellenzék vitázott, a miniszterelnök nem

A pedagógus-béremeléssel egyetértettek a miniszterelnök-jelöltek a Független Diákparlament rendezvényén.

Hutter Marianna
2018. 03. 12. 20:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A diákok túlterheltségének mérséklése, az osztályok létszámának csökkentése és a pedagógusi fizetések emelése – ilyen és ehhez hasonló ígéretek hangzottak el az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek oktatási vitáján hétfőn este a Gödör klubban. Az eseményt az oktatási rendszer reformjáért az elmúlt időszakban több alkalommal is tüntető Független Diákparlament szervezte. Ugyan minden parlamenti párt miniszterelnök-jelöljét – így Orbán Viktor kormányfőt is vitára invitálták –, ám ő ezt nem fogadta el. Utóbbi nem meglepő, hiszen Orbán az utóbbi tizenkét évben nem vállalt nyilvános vitát ellenzéki politikusokkal, legfeljebb a parlamentben kérdezhették őt az ellenzéki képviselők. Mikor a miniszterelnök távolmaradását közölték a szervezők a közönséggel, többen fújoltak, míg volt, aki azt kiabálta be: „Szégyen!” Így az est résztvevői Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd, Szél Bernadett, az LMP, illetve Vona Gábor, a Jobbik miniszetrelnök-jelöltje volt.

– Legalább negyedével csökkenteni kell a tananyagot – mondta Karácsony Gergely azzal kapcsolatban, hogy milyen konkrét intézkedéseket hajtanának végre. Úgy vélte, nemcsak a tanítás szabadságát fontos megadni, de azt is, hogy magát az oktatási rendszert is hagyják tanulni, mert „abszurd, hogy az iskolákat nem hagyjuk alkalmazkodni az új helyzetekhez”. Ezen felül Karácsony megígérte a pedagógusképzés reformját és azt is, hogy a tanárok nyolc évente egy évet munka nélkül tölthetnek. – Nem alattvalókat akarunk képezni – mondta hozzátéve, a mai magyar társadalom fuldoklik amiatt, hogy nincs meg az együttműködés kultúrája.

– A mostani Nemzeti Alaptanterv borzalom, újra van szükség – jelentette ki Szél Bernadett, aki szerint jó lenne, ha programcsomagok közül a tanárok választhatnának. Ezen felül növelni kellene a pedagógusok autonómiáját, és háromszorosára emelni a pályakezdő tanárok bérét. Arról is beszélt az LMP politikusa, hogy Magyarországon is szükség lenne arra, hogy a pedagógusok mellett legyenek jelen a segítő szakmák képviselői is a tantermekben. Ám Szél szerint most sokszor a pedagógiai asszisztenseket azzal alázzák meg, hogy bérük a közmunkásokéval van egy szinten. Megjegyezte: „Orbán Viktor ott hibázta el, hogy nem bízott a tanárokban és a gyerekekben”. Ezen felül erősíteni kell a Biztos Kezdet Gyermekházakat és a tanodák rendszerét a zöldpárt miniszterelnök-jelöltje szerint.

Vona Gábor a vitában úgy fogalmazott, csökkenteni kell a diákok túlterheltségét, hogy ne stresszként éljék meg az oktatást, hanem örömként. A Jobbik elnöke szerint szükség lenne a pedagógusi óraszámok, illetve az osztálylétszámok csökkentésére és a tananyag életkorhoz való igazítására. Hozzátette: a szakmát is meg kell tisztelnie a politikának azzal, hogy meghallgatja. Ezen felül Vona Gábor is megemlítette, béremelésre van szükség a pedagógusoknál, legalább a diplomás átlagbér szintjéig, ami nem végcél, hanem sürgős intézkedés. Szólt az úgynevezett „gamification”-ről, egy olyan oktatási módszerről, ami játékokon keresztül tanítja a gyerekeket.

A vitán főként Karácsony Gergely és Vona Gábor kóstolgatták egymást. Karácsony azt vetette Vona szemére, hogy a Fidesz a Jobbik korábbi oktatási programját valósította meg. Vona azzal vágott vissza hatalmas tetszést aratva: ő egy párton belül változott, Karácsony ezt több párton át tette. Karácsony viszont azzal védekezett: ő nem párthű, hanem elvhű, majd számon kérte a Jobbik álláspontját több kérdésben. Vona elmondta, a tankönyvpiacot felszabadítanák, a hit- és erkölcstant megtartanák, úgy, hogy az ne legyen a politika eszköze, míg a tankötelezettséget 17 évre emelnék.

Vita alakult ki arról is, milyen módon lehetne elérni a társadalmi integrációt. Karácsony szerint a jó és hátrányos hátterű gyerekeket együtt kell oktatni. Vona Gábor úgy látta, a társadalmi integráció szent cél, de nem eszköz, ehhez szerinte használható a differenciálás módszere. A Fidesz plakátjaira utalva megjegyezte: ha ennyire tudunk vitatkozni, talán mégsem akarjuk együtt lebontani a kerítést.

A miniszterelnök-jelölti vitára egyébként nemcsak a sajtó volt kiemelten kíváncsi, hanem számtalan fiatal is, így telt ház előtt fejthették ki álláspontjukat a politikusok. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.