Ügyészségi vizsgálat a kórháztervek miatt

Több száz milliót veszített az állam, miután a fideszes többségű megyei közgyűlés szerződést bontott a Nyírtervvel.

Szabó Zs. László
2018. 03. 07. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem döntött az ügyészség arról, elrendelik-e hűtlen kezelés miatt a nyomozást a nyíregyházi kórházfelújítás előkészületei ügyében – tudta meg a Magyar Nemzet. Az ügyben Helmeczy László ügyvéd és Lövei Csaba, az Együtt nyíregyházi képviselő-jelöltje egyaránt feljelentést tett azt követően, hogy a Kúria megerősítette a már jogerős bírósági döntést. Eszerint a Debreceni Ítélőtábla elmarasztalta a kórházat, a magyar államot, az Állami Egészségügyi Ellátó Központot, illetve egy tervező céget, a Fatum Property Ingatlanberuházó Kft.-t.

Az ügy a helyi Jósa András Oktatókórház 2016-ban átadott, 16 milliárd forintos bővítésének tervezéséről kötött szerződésekről szól. A tervek elkészítésére először a Nyírterv-Plusz Kft.-vel szerződtek 252 millió forint értékben. A fideszes Seszták Oszkár vezette megyei közgyűlés azonban 2010-ben késedelemre és hibás teljesítésre hivatkozva felbontotta a szerződést. A képbe került Fatummal aztán ugyanerre a munkára már jóval drágábban, 626 millió forintért szerződtek. Az új tervező aztán, tudomást sem véve a szerzői jogokról, a Nyírterv szakembereinek terveit használta fel és alakította tovább. A Nyírterv bírósághoz fordult, az eljárás során jogerősen megállapították: jogosulatlanul használták fel az elkészült terveket. Ezt a döntést hagyta helyben a Kúria. A bírósági döntés értelmében a vesztes államnak és intézményeinek kell az összességében 300 millió forintos kártérítésből több mint 200 milliót megfizetni a Nyírterv részére.

Lövei Csaba egyébként a bíróság döntése után azt közölte: az ügy idején, 2010-ben Kovács Ferenc mostani nyíregyházi polgármester volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Fejlesztési Holding felügyelőbizottságának elnöke. Lövei szerint a szerzői jogok miatti kártérítés megfizetésének kötelezettsége vagyoni hátrányt jelent az államnak, ezért fordult az ügyészséghez az ügyben – nem először. A szabolcs-szatmár-beregi főügyészség érdeklődésünkre azt írta: 2012-ben már folyt büntetőeljárás, de akkor bűncselekmény hiányában megszüntették. Az idén februárban tett feljelentéseket azonban úgy értékelte az ügyészség, hogy új adatokat tartalmaztak, ezért rendelték el a feljelentés kiegészítését.

Nem ez az egyetlen, a beruházás körülményeivel összefüggő eljárás. A tervek felhasználása okán az adóhivatal a szerzői jogok különösen nagy vagyoni hátrányt okozó megsértésének gyanúja miatt nyomoz. A megyei főügyészség helyettes szóvivője, Borsodi-Buss Emese azt írta: az eljárásnak nincs gyanúsítottja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.