A választás tétje: visszatér-e az élet és a vita a magyar politikába

Van egy központi akarat és narratíva. Vita, párbeszéd, diskurzus ellenben egyáltalán nincs.

Pintér Bence
2018. 04. 06. 17:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha áttekintjük a kampányoló pártok üzeneteit, akkor nagyjából a következőket szűrhetjük le az április 8-i választás tétjére vonatkozóan: a Fidesz szerint az a kérdés, hogy bevándorlóország lesz-e hazánk, az ellenzék szerint viszont az, hogy leváltjuk-e Orbán Viktort és rendszerét. Bár a második állítás jobban közelít a valósághoz, mint az első, a valós tét ennél is könnyebben megfogalmazható: arról döntünk, hogy lesz-e Magyarországon a következő években érdemi politikai mozgás. Másképpen: értelmes és valóságos vita. Jelenleg ilyesmi nemhogy a szekértáborok között, a kisebb-nagyobb pártokon belül sincs. 

Az utóbbi hetekben egy oknyomozó újságíró meggyilkolása után Szlovákiában kormányválság alakult ki: hatalmas tüntetések voltak, lemondott a belügyminiszter, majd távozott Robert Fico miniszterelnök is. Továbbra is a korábbi koalíció adja az új kormányt, de jelentős korrekciók történtek. Egy normálisan működő politikai színtéren az ilyen mozgások mindennaposak. Egy frakció lehet megosztott adott ügyekben, a miniszterek szembemehetnek a kormányfővel, koalíciós partnerek vitatkozhatnak dolgokon, a köztársasági elnök véleménye eltérhet a kormányétól, a hatalmat ellenőrző, attól független intézmények felléphetnek a kormánypártok akarata ellenében, és az ellenzék is kreál saját ügyeket, amelyek érdeklik az embereket.

2010-ig nagyjából Magyarország is ilyen hely volt. Attól függetlenül, hogy akkor sem voltak rendben a dolgok. De a koalíciós partnerek vitatkoztak, a köztársasági elnök rendszeresen szembement a kormánnyal, az ellenzék folyamatosan akciózott. Aztán 2010-ben kétharmaddal hatalomra került a Fidesz–KDNP. Az az Orbán Viktor dominálta „pártszövetség”, amely a nyolc ellenzéki év alatt egységes gépezetté fejlődött. Mára végképp nincsenek benne eltérő hangok, nincs vita, nincs nyílt színi mozgás a szereplők között (maximum némi áskálódás a háttérben). A szélesebb jobboldali közvéleményben a viták 2014-ig még valamennyire megvoltak, azóta azonban végük szakadt. Ugyanazt a mantrát fújja minisztertől elemzőn és „gondolkodón” át „újságíróig” mindenki. Van egy központi akarat és narratíva, vita, párbeszéd, diskurzus ellenben egyáltalán nincs. 

Ez a fideszes gépezet aztán bekebelezte, központosította vagy jelentéktelenné tette az elvileg független szervek és intézmények jelentős részét. Ideszámolhatjuk teljes egészében az ügyészséget, a médiahatóságot, a jegybankot, a számvevőszéket, részben az Alkotmánybíróságot, a parlamentet, valamint a választási bizottságot. De itt kell megemlítenünk az oktatás centralizálását és az önkormányzatiság részleges felszámolását is. Fidesz-közeli vállalkozók kezébe került közben a hazai sajtó jelentős része – így a központi üzenet most már a közmédiától kezdve online portálok tucatjain, valamint országos és kábeltévéken keresztül az összes vidéki lapig ömlik a magyar polgárokra. 

A központi üzenet most az, hogy ha nem a Fideszre szavaz az ország, akkor az ellenzéki pártok (akik mind Soros György ügynökei) bevándorlóországgá teszik hazánkat. Egyéb üzenet nincs, csak ez a fikció, azzal, hogy a Fidesz szerint ez esetben minden forrást, az összes pénzt az idegenekre kell majd költeni. Ez az egyetlen kampánytéma, amellyel a kormányoldali gépezet egyetlen csápjának talpasai sem vitatkoznak, és egyikük sem ajánl mást, csak gyűlölet- és félelemkeltést. (Hol van már Hódmezővásárhely, amely után a legkeményebb fideszes potentátok is pedzegették, hogy elég volt az egybites sorosozásból? A fellobbanni látszó polémia lángjait két nap alatt eltaposta a központi direktíva.) 

A széles értelemben vett ellenzéki oldalon eközben 2014-ben és 2018-ban is egy narratíva körül forgott és forog minden: le kell váltani Orbán Viktort. Bár a szavak szintjén mindenki erről beszélt, a tettek nem igazodtak akkor és most sem a Fidesz által eltorzított választási rendszer valóságához. Nem csupán a kimondottan külön utas Jobbik és LMP nem volt hajlandó a választás előtti megegyezésre, a baloldal kisebb-nagyobb pártjait is lekötötte az egymás elleni taktikázás. Viták így az ellenzéki pártok között is elsősorban arról voltak csak, hogy hogyan, milyen módon lenne érdemes összefogni. 

Ezt a helyzetet a Fidesz nagy felhatalmazással elnyert kétharmados győzelme teremtette meg 2010-ben, majd a jelentősen kisebb felhatalmazással, viszont a választási törvény magára szabásával elnyert újabb kétharmados siker erősítette meg 2014-ben. A Fidesz egyik választáson sem adott programot. Az idén sem. Vezetői nem állnak ki vitára, nem nyilatkoznak a független sajtónak, és menekülnek az olyan helyzetek elől is, amikor a nép megszólalhatna (vasárnapi nyitvatartás, olimpia – mindkét népszavazás elől meghátráltak). Az ellenzék jelentős része eközben szintén nem értékekről vagy a jövőről, hanem szavazási-jelöltállítási taktikákról vitázik. Nem utolsósorban arról, hogy végül kinél maradjon a „feketepéter”, kire lehessen rákenni a Fidesz újabb győzelmét, ha megszületik. 

A 2018-as választás tétje, hogy belesüllyedünk-e hosszabb időre a vita nélküli állapotba. Magyarországnak a jelen helyzetben igenis leginkább érdemi vitára van szüksége, arra, hogy ne virtuális politikai témák és gumicsontok, virtuálisan gerjesztett problémák, kéthavonta váltogatott apokalipszisvíziók határozzák meg a politikai közbeszédet. Hogy a választópolgároknak ne a hazánkba nem is érkező, és ha mégis ideérkező, akkor itt maradni nem akaró bevándorlók ügyét kelljen a legfontosabbnak érezniük, illetve azon lamentálniuk, hogy az előző huszonöt év levitézlett figurái közül kinek adjanak még négy év kényelmet a parlamentben.

Ha a Fidesz ismét nagy arányban nyer, a következő négy–nyolc évben tovább süllyedünk a gyűlöletkeltés mocsarába, miközben egyre több közpénz vándorol kormányközeli zsebekbe. A központi akarat pedig továbbra is vita nélkül szabhatja meg az ország irányát. Ha a Fidesz nem nyer kétharmaddal, vagy esetleg kisebbségbe kerül – és így kisebbségi kormányzásra vagy koalíciókötésre kényszerül –, akkor máris beljebb vagyunk egy lépéssel. Hiszen ebben az esetben alighanem vitára és érvelésre kényszerül. 

Ugyanígy segítené az előrelépést, ha a következő választáson egyértelmű erőviszonyok alakulnának ki az ellenzéken belül. A közvélemény-kutatások alapján mind az Együtt, mind a Momentum esélytelennek látszik az ötszázalékos küszöb elérésére, de az MSZP és a Párbeszéd is izgulhat az összefogás után, hogy meglesz-e a tíz százalék. Ha pedig az ellenzék valamilyen módon mégis kormányt tud alakítani április 8. után, akkor pláne előrébb lépünk. Legyen az a kormány bármennyire törékeny – vagy akár rövid életű – a fideszes médiatúlsúly és az egyes intézmények élén álló potentátok szorításában. Abban az esetben ugyanis az ellenzék is felszabadulna a mindent bénító összefogásmantra varázsa alól, és érdemi viták kezdődhetnének a felek között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.