Következő mérkőzések
Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Soros György, Vlagyimir Putyin, migráció és korrupció – osztrák tévé a választásról

Negyvenöt perces műsort szentelt az osztrák közszolgálati televízió a vasárnapi magyarországi választásnak.

MN
2018. 04. 06. 9:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„1989-ben, Nagy Imre újratemetésének napján a Fidesz liberális, fiatal és radikális volt. A rendszerváltozás óta eltelt közel 30 évben Orbán Viktorból Európa első sikeres jobboldali populista politikusa lett” – így mutatta be a nézőknek az osztrák közszolgálati csatorna, az ORF uniós magazinja a magyar miniszterelnököt. A kerekasztal-beszélgetést a Hír TV stúdiójában vették fel. Balázs Péter volt külügyminiszter mellett Brenner Koloman egyetemi docens, a Jobbik parlamenti képviselőjelöltje, Kiszelly Zoltán politológus, a kormánytanácsadó Századvég oktatója és az ORF budapesti tudósítója, Ernst Gelegs volt a vendég. Meghívták a Fidesz frakcióvezetőjét is, de Gulyás Gergely távol maradt a vitától.

„A Fidesz nem hajlandó beszélgetni, vitatkozni, tudomásom szerint nincs tévé- vagy rádióműsor, amelyben a Fidesz képviselője részt venne, Orbán Viktor végképp nem. Úgy gondolják, hogy nem érdemes azzal fáradozni, hogy az ellenzéki pártok jelöltjeivel vitatkozzanak a választási kampányban, ahogy ez egyébként megszokott Ausztriában. Magyarországon ilyen nincs, Orbán abból indul ki, hogy senki nincs vele egy szemmagasságban, és nem süllyed le a magyar belpolitika szintjére” – mondta az ORF budapesti tudósítója.

„Magyarország gazdasági mutatói jók, alacsony a munkanélküliség, a növekedés pedig nagyobb, mint Ausztriában” – szólította meg a műsorvezető Balázs Pétert.

„Sokan elfordultak Orbán Viktortól a Fideszen belül is, és ennek az oka véleményem szerint az, hogy nagyon rosszul kormányoz. Önnek teljesen igaza van abban, hogy összességében a számok pozitívak, de ha összehasonlítjuk Magyarország gazdasági növekedését a szomszédos országokéval, akkor azt látjuk, hogy Szlovákia vagy Románia sokkal jobban, gyorsabban fejlődik. A foglalkoztatási adatokban sok a kozmetikázás, beleszámolják a közmunkásokat és azokat a kivándorolt százezreket is, akik az elmúlt években Nyugaton vállaltak munkát” – mondta Balázs Péter.

„Orbán Viktor a választási kampányt a migráció kérdésére szűkítette le” – jegyezte meg a műsorvezető, majd Kiszelly Zoltánhoz fordult, és azt kérdezte tőle: „Magyarországnak nincsenek más gondjai?”

„Nem ez az egyetlen téma. Balázs Péter is megemlítette a munkaerőpiacot. Ma már munkaerőhiány van Magyarországon, ezáltal növekednek a fizetések, mert már nem kapunk munkaerőt alacsony fizetésekért. Van egy olyan fejlődés, hogy 14 százalékkal nőttek a reálbérek. Aztán ott van az egészségügy, mindig azt mondják, hogy nem jó Magyarországon az egészségügy. Az Európai Unió segítségével nagyon sok kórházat, szakrendelőt hoztak helyre vidéken” – hangoztatta Kiszelly Zoltán, mire az ORF budapesti tudósítója megjegyezte, hogy Orbán Viktor az egészségügyet és az oktatást meg sem említette a március 15-i ünnepi beszédében.

A Jobbik képviselője ezt a szálat vitte tovább, megtoldva a korrupció ügyével. „Milyen európai demokratikus országban marad egy miniszterelnök akkor hivatalban, hogyha a saját veje az OLAF-jelentés szerint visszaélhetett uniós pénzekkel? Melyik európai országban maradhatna egy másodpercig is a miniszterelnök a hivatalában ebben az esetben? A Jobbik ehhez képest részletes kormányprogrammal rendelkezik, az elmúlt 2-3 évben kiváló szakértőket vontunk be. A Fideszt nagyon sokan elhagyták, amiért antiintellektuális kampányt visz. A Jobbik maradt az egyetlen lehetőség arra, hogy olyan átfogó társadalmi kérdéseket megvitasson, mint a migráció, az egészségügy és az oktatás” – mondta Brenner Koloman.

A beszélgetésben szóba került Soros György, Vlagyimir Putyin és a paksi atomerőmű bővítése is. Az ORF budapesti tudósítója szerint Orbán Viktor példaképe már az orosz elnök lett, amit Kiszelly Zoltán visszautasított. A kormánybarát politológus szerint Orbán Viktor csak üzletel Vlagyimir Putyinnal, ahogy teszik azt a németek és az osztrákok is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.