Választási csalásra gyanakszanak, és újraszámlálást követelnek az ellenzéki pártok

A Jobbik, az MSZP, az LMP és a DK is kifogásokat fogalmazott meg a közölt választási eredménnyel kapcsolatban, de az NVI eddig nem kapott beadványt.

MN
2018. 04. 10. 14:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb érdekes esetre bukkantak a Jobbik választási megfigyelői Sárospatakon, ahol a párt egyéni képviselőjelöltje, Mikola Gergely 151 szavazatot kapott, listán viszont a Jobbik egyet sem – hívja fel a figyelmet közleményében az ellenzéki párt. Szerintük érdekes, hogy a NET nevű kamupárt valahogyan 122 szavazót szerzett.

A Jobbik úgy véli, ez az eset is bizonyítja, hogy a 2018-as országgyűlési választás nem volt tiszta, feltehetően a Fidesz nem bízta a véletlenre a kétharmados eredményt.

Mint kedd kora délután a Magyar Nemzet is megírta, a Jobbik szerint rendszerszintű hibák és visszaélés gyanúját vethetik fel a választáson sorozatosan tapasztalt rendkívüli események.

A Jobbik kedd délután rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a választáson leadott szavazatok újraszámlálását követelik. Jakab Péter, a párt szóvivője elmondta: az országban tapasztalataik szerint általános a közvélekedés, hogy a Fidesz ezt a választást elcsalta, ugyanis számukra az volt a voksolás tétje, hogy börtönbe kerülnek-e, vagy sem. A Jobbik számított az élelmiszercsomagok kiosztására, a kormánypárt szavazók buszoztatására, arra, hogy a Fidesz megfenyegeti a közalkalmazottakat és a közfoglalkoztatottakat, és hogy megkönnyítették a határokon való átjutást a fiktív lakcímmel rendelkező kettős állampolgároknak.

De Jakab Péter szerint az őket is meglepte, hogy a Fidesz még a Nemzeti Választási Irodától is segítséget kaphatott. A választási honlapot működtető szerver korlátozott működése mellett a szóvivő ide sorolta azt, hogy urnazárás után még hosszú ideig nem hozták nyilvánosságra a részeredményeket sem a választás estéjén. Nem lehet elmenni amellett sem, hogy este hét óráig a közölt adatok alapján csaknem kétszázezer fővel kevesebben szavaztak a hivatalos eredményközlés szerint, mint este fél hétig. 

Jakab Péter egyes szavazóköri jegyzőkönyvek ismeretében azt mondta: sok esetben a Jobbikra leadott egyes szavazatokat nem a Jobbikra könyvelték el, hanem az elindult kamupártok valamelyikére. Mint magyarázta, volt olyan választókör, ahol a Jobbik a pártlistán nulla szavazatot kapott, miközben a NET Pártra ugyanott 122-en voksoltak. Végül bejelentette, hogy a Jobbik a törvényi határidőn belül kezdeményezni fogja a szavazatok teljes újraszámlálását.

Kedd reggel Molnár Gyula, az MSZP elnöke a Facebook-oldalára tette ki, hogy Nemzeti Választási Bizottságba delegált tagjuk kikéri az összes választási jegyzőkönyvet. 

A közvetlen előzményekhez tartozik, hogy – amint azt a Pécsi Stop megírta – „rendkívül furcsának találta egy bajai férfi, hogy a szavazókörében senki nem szavazott az MSZP–P-listára, miközben például ő is rájuk adta a voksát”. A választókerület többi szavazókörében nyolcvan-száz szavazatot gyűjtöttek a szocialisták, itt nullát.

Bács-Kiskun megye 6. számú választókerületének 009-es számú szavazókörében a Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd közös listájára egyetlen egy szavazatot sem adtak le a választók, miközben a pártszövetség által jelölt Hajdú Miklós 159 érvényes szavazatot kapott.

Gyurcsány: A DK nem fogadja el a választás eredményét

A Demokratikus Koalíció nem fogadja el a választás végeredményét, mert elképzelhetőnek tartja, hogy vasárnap „előre kitervelt, tudatos, rosszindulatú” csalás történt.

Gyurcsány Ferenc pártelnök keddi, budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, a DK az összes kézzel írt választókerületi jegyzőkönyvet kikéri, hogy összevethessék őket az interneten közzétett hivatalos választási adatokkal. A politikus emellett újraszámlálást követel minden olyan választókerületben, ahol nem volt ellenzéki szavazatszámláló. Azt is egyesével ellenőrzik, hogy a jegyzőkönyvek szerint hány érvénytelen szavazatot adtak le a választók, és ezeket melyik pártok kapták volna – tette hozzá. Azt is egyenként kell ellenőrizni, hogy a jegyzőkönyvek tartalmaznak-e életszerűtlen aránytalanságokat az egyéni és a listás szavazatok között – mondta.

A pártelnök indoklásként azt közölte, hogy nincs hiteles magyarázat a választási informatikai rendszer vasárnapi összeomlására, ahogy arról sincs kimutatás, hogy a helyreállító munkák nem befolyásolták-e a nyilvánosságnak szolgáltatott adatokat. Hozzátette, hogy az informatikai rendszer összeomlása miatt nem lehetett interneten mozgóurnát rendelni, amivel sokakat kizártak a részvételből.

Az is gyanús szerinte, hogy a szavazatszámláló bizottságok tagjait több választókerületben nem engedték oda, amikor elektronikusan rögzítették a szavazás eredményét – folytatta.

Gyurcsány Ferenc elfogadhatatlannak tartja, hogy az urnazárás után három és fél órán keresztül nem voltak nyilvánosak az adatok. Ezzel lehetőséget teremtettek arra, hogy egyes szavazókörökben akár órákig „manipulálják a választás végeredményét, és ha kell, új szavazatokat gyártsanak” – fogalmazott. Szerinte arra sincs magyarázat, hogy a hivatalos adatok szerint az urnazáráskor alacsonyabb volt a részvétel, mint fél órával korábban.

A DK elnöke konkrét példákra áttérve bemutatta egy újpesti szavazókör hivatalos eredménytábláját, ahol jelöltjük, Varju László 244 egyéni szavazatot kapott, de pártja egyet sem. Hozzátette, hogy a Pest megyei Gyömrő egyik szavazókörében egy másik jelöltjükre, Nyeste Andreára 73-an voksoltak, de a DK-ra senki.

Ez nem csak észszerűtlen és életszerűtlen, de felveti annak a gyanúját, hogy a listás szavazatok összeszámlálásánál valakik tudatosan csaltak – jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Hangsúlyozta, hogy 1990 óta nem fordultak elő ilyen anomáliák.

Kérdésre válaszolva azt mondta, az általa említett újpesti szavazókörben volt DK-s delegált, vele egyelőre egyeztetnek, mert nem világos, hogy az elektronikus adatrögzítésnél jelen volt-e. Egy másik kérdésre azt mondta, hogy már a választás éjszakáján is tettek bejelentéseket, és most mind a 106 választókerületi elnökükkel konzultálnak a továbbiakról.

Más témára áttérve Gyurcsány Ferenc megfontolandónak nevezte Gulyás Mártonnak, a Közös Ország Mozgalom vezetőjének a felvetését, hogy az ellenzéki képviselők ne vegyék fel a mandátumukat. Kiemelte, hogy az ilyen akcióknak csak akkor van esélyük, ha a teljes ellenzék részt vesz bennük. Emlékeztetett, hogy korábban pártja képviselői kivonultak a parlamentből, de annak nem volt komoly hatása a közvéleményre.

Az LMP vizsgálatot kezdeményez a választási csalások felderítése ügyében – jelentette be Szél Bernadett pártelnök és Hadházy Ákos, a párt antikorrupciós szakszóvivője a párt kedd délutáni sajtótájékoztatóján.

Nem zárta ki a csalás lehetőségét Tóth Zoltán választási szakértő sem, aki hétfő este nyilatkozott erről a Hír TV-nek.

A Nemzeti Választási Iroda nem kapott konkrét ügyben panaszt

Az NVI közleményt adott ki, amelyben ezt írták:

A Nemzeti Választási Irodához az április 8-i országgyűlési választások lezárását követően számos politikai jellegű felhívás, nyilatkozat, illetve újságírói kérdés érkezett arra vonatkozóan, hogy a Nemzeti Választási Iroda milyen jellegű vizsgálatot folytat a választásnapi – egyes pártokkal, választási szervekkel kapcsolatos – észrevételek miatt.

A Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság tájékoztatásul közli, hogy hatáskörébe tartozó, érdemi jellegű kifogást, konkrét panaszt, jogorvoslati kérelmet vizsgálatok lefolytatására vonatkozóan a mai napig nem kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.