időjárás -1°C Vilma 2023. december 5.
logo

Választási csalásra gyanakszanak, és újraszámlálást követelnek az ellenzéki pártok

MN
2018.04.10. 14:15

A Jobbik, az MSZP, az LMP és a DK is kifogásokat fogalmazott meg a közölt választási eredménnyel kapcsolatban, de az NVI eddig nem kapott beadványt.

Újabb érdekes esetre bukkantak a Jobbik választási megfigyelői Sárospatakon, ahol a párt egyéni képviselőjelöltje, Mikola Gergely 151 szavazatot kapott, listán viszont a Jobbik egyet sem – hívja fel a figyelmet közleményében az ellenzéki párt. Szerintük érdekes, hogy a NET nevű kamupárt valahogyan 122 szavazót szerzett.

A Jobbik úgy véli, ez az eset is bizonyítja, hogy a 2018-as országgyűlési választás nem volt tiszta, feltehetően a Fidesz nem bízta a véletlenre a kétharmados eredményt.

Mint kedd kora délután a Magyar Nemzet is megírta, a Jobbik szerint rendszerszintű hibák és visszaélés gyanúját vethetik fel a választáson sorozatosan tapasztalt rendkívüli események.

A Jobbik kedd délután rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a választáson leadott szavazatok újraszámlálását követelik. Jakab Péter, a párt szóvivője elmondta: az országban tapasztalataik szerint általános a közvélekedés, hogy a Fidesz ezt a választást elcsalta, ugyanis számukra az volt a voksolás tétje, hogy börtönbe kerülnek-e, vagy sem. A Jobbik számított az élelmiszercsomagok kiosztására, a kormánypárt szavazók buszoztatására, arra, hogy a Fidesz megfenyegeti a közalkalmazottakat és a közfoglalkoztatottakat, és hogy megkönnyítették a határokon való átjutást a fiktív lakcímmel rendelkező kettős állampolgároknak.

De Jakab Péter szerint az őket is meglepte, hogy a Fidesz még a Nemzeti Választási Irodától is segítséget kaphatott. A választási honlapot működtető szerver korlátozott működése mellett a szóvivő ide sorolta azt, hogy urnazárás után még hosszú ideig nem hozták nyilvánosságra a részeredményeket sem a választás estéjén. Nem lehet elmenni amellett sem, hogy este hét óráig a közölt adatok alapján csaknem kétszázezer fővel kevesebben szavaztak a hivatalos eredményközlés szerint, mint este fél hétig. 

Jakab Péter egyes szavazóköri jegyzőkönyvek ismeretében azt mondta: sok esetben a Jobbikra leadott egyes szavazatokat nem a Jobbikra könyvelték el, hanem az elindult kamupártok valamelyikére. Mint magyarázta, volt olyan választókör, ahol a Jobbik a pártlistán nulla szavazatot kapott, miközben a NET Pártra ugyanott 122-en voksoltak. Végül bejelentette, hogy a Jobbik a törvényi határidőn belül kezdeményezni fogja a szavazatok teljes újraszámlálását.

Kedd reggel Molnár Gyula, az MSZP elnöke a Facebook-oldalára tette ki, hogy Nemzeti Választási Bizottságba delegált tagjuk kikéri az összes választási jegyzőkönyvet. 

A közvetlen előzményekhez tartozik, hogy – amint azt a Pécsi Stop megírta – „rendkívül furcsának találta egy bajai férfi, hogy a szavazókörében senki nem szavazott az MSZP–P-listára, miközben például ő is rájuk adta a voksát”. A választókerület többi szavazókörében nyolcvan-száz szavazatot gyűjtöttek a szocialisták, itt nullát.

Bács-Kiskun megye 6. számú választókerületének 009-es számú szavazókörében a Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd közös listájára egyetlen egy szavazatot sem adtak le a választók, miközben a pártszövetség által jelölt Hajdú Miklós 159 érvényes szavazatot kapott.

Gyurcsány: A DK nem fogadja el a választás eredményét

A Demokratikus Koalíció nem fogadja el a választás végeredményét, mert elképzelhetőnek tartja, hogy vasárnap „előre kitervelt, tudatos, rosszindulatú” csalás történt.

Gyurcsány Ferenc pártelnök keddi, budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, a DK az összes kézzel írt választókerületi jegyzőkönyvet kikéri, hogy összevethessék őket az interneten közzétett hivatalos választási adatokkal. A politikus emellett újraszámlálást követel minden olyan választókerületben, ahol nem volt ellenzéki szavazatszámláló. Azt is egyesével ellenőrzik, hogy a jegyzőkönyvek szerint hány érvénytelen szavazatot adtak le a választók, és ezeket melyik pártok kapták volna – tette hozzá. Azt is egyenként kell ellenőrizni, hogy a jegyzőkönyvek tartalmaznak-e életszerűtlen aránytalanságokat az egyéni és a listás szavazatok között – mondta.

A pártelnök indoklásként azt közölte, hogy nincs hiteles magyarázat a választási informatikai rendszer vasárnapi összeomlására, ahogy arról sincs kimutatás, hogy a helyreállító munkák nem befolyásolták-e a nyilvánosságnak szolgáltatott adatokat. Hozzátette, hogy az informatikai rendszer összeomlása miatt nem lehetett interneten mozgóurnát rendelni, amivel sokakat kizártak a részvételből.

Az is gyanús szerinte, hogy a szavazatszámláló bizottságok tagjait több választókerületben nem engedték oda, amikor elektronikusan rögzítették a szavazás eredményét – folytatta.

Gyurcsány Ferenc elfogadhatatlannak tartja, hogy az urnazárás után három és fél órán keresztül nem voltak nyilvánosak az adatok. Ezzel lehetőséget teremtettek arra, hogy egyes szavazókörökben akár órákig „manipulálják a választás végeredményét, és ha kell, új szavazatokat gyártsanak” – fogalmazott. Szerinte arra sincs magyarázat, hogy a hivatalos adatok szerint az urnazáráskor alacsonyabb volt a részvétel, mint fél órával korábban.

A DK elnöke konkrét példákra áttérve bemutatta egy újpesti szavazókör hivatalos eredménytábláját, ahol jelöltjük, Varju László 244 egyéni szavazatot kapott, de pártja egyet sem. Hozzátette, hogy a Pest megyei Gyömrő egyik szavazókörében egy másik jelöltjükre, Nyeste Andreára 73-an voksoltak, de a DK-ra senki.

Ez nem csak észszerűtlen és életszerűtlen, de felveti annak a gyanúját, hogy a listás szavazatok összeszámlálásánál valakik tudatosan csaltak – jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Hangsúlyozta, hogy 1990 óta nem fordultak elő ilyen anomáliák.

Kérdésre válaszolva azt mondta, az általa említett újpesti szavazókörben volt DK-s delegált, vele egyelőre egyeztetnek, mert nem világos, hogy az elektronikus adatrögzítésnél jelen volt-e. Egy másik kérdésre azt mondta, hogy már a választás éjszakáján is tettek bejelentéseket, és most mind a 106 választókerületi elnökükkel konzultálnak a továbbiakról.

Más témára áttérve Gyurcsány Ferenc megfontolandónak nevezte Gulyás Mártonnak, a Közös Ország Mozgalom vezetőjének a felvetését, hogy az ellenzéki képviselők ne vegyék fel a mandátumukat. Kiemelte, hogy az ilyen akcióknak csak akkor van esélyük, ha a teljes ellenzék részt vesz bennük. Emlékeztetett, hogy korábban pártja képviselői kivonultak a parlamentből, de annak nem volt komoly hatása a közvéleményre.

Az LMP vizsgálatot kezdeményez a választási csalások felderítése ügyében – jelentette be Szél Bernadett pártelnök és Hadházy Ákos, a párt antikorrupciós szakszóvivője a párt kedd délutáni sajtótájékoztatóján.

Nem zárta ki a csalás lehetőségét Tóth Zoltán választási szakértő sem, aki hétfő este nyilatkozott erről a Hír TV-nek.

A Nemzeti Választási Iroda nem kapott konkrét ügyben panaszt

Az NVI közleményt adott ki, amelyben ezt írták:

A Nemzeti Választási Irodához az április 8-i országgyűlési választások lezárását követően számos politikai jellegű felhívás, nyilatkozat, illetve újságírói kérdés érkezett arra vonatkozóan, hogy a Nemzeti Választási Iroda milyen jellegű vizsgálatot folytat a választásnapi – egyes pártokkal, választási szervekkel kapcsolatos – észrevételek miatt.

A Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság tájékoztatásul közli, hogy hatáskörébe tartozó, érdemi jellegű kifogást, konkrét panaszt, jogorvoslati kérelmet vizsgálatok lefolytatására vonatkozóan a mai napig nem kapott.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.