Tévedésektől hemzseg a Freedom House jelentése

A Freedom House hazánkról szóló jelentése a „demokráciák világméretű visszaszorulását” tárgyalja, valójában viszont a nyílt társadalmon és bevándorláson alapuló liberális ­demokráciák térvesztésén kesereg — olvasható az Alapjogokért Központ pénteken kiadott elemzésé­ben. A szervezet szerint a tartalma mellett a jelentés módszertana is erősen megkérdőjelezhető.

Magyar Nemzet
2019. 02. 09. 9:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ideológiailag, világnézetileg motivált, és tévedésektől hemzseg az „egészen az elmúlt évekig a nyílt társadalom hálózatához kötődő” Freedom House (FH) jelentése – írta az Alapjogokért Központ, amely szerint a jogvédő szervezet napokban kiadott jelentése elvileg a „demokráciák világméretű visszaszorulását” tárgyalja, a részletes szövegből azonban kiderül, hogy valójában a nyílt társadalmon és bevándorláson alapuló liberális demokráciák térvesztésén kesereg.

– Az FH szerint a demokráciák­ra leselkedő valódi veszélyt az „antiliberális populista mozgalmak” jelentik, amelyek „bűne”, hogy megvédik a nemzeti szuverenitást és a hagyományos nemzeti értékeket, miközben elutasítják a migrációt, sőt szigorú, akár büntetőjogi intézkedéseket vezetnek be a bevándorlás megakadályozása érdekében – olvasható az elemzésben. Mint írták, az ekképpen „antidemokratikusnak” titulált politikai erők közé sorolják nemcsak Magyarországot vagy Lengyelországot, de az amerikai, az ausztrál, a cseh, az izraeli, a szlovák és az osztrák kormányzatot is – érdekes módon éppen azon államokat, amelyek elutasították az ENSZ globális migrációs paktumát.

Az Alapjogokért Központ rámutat, a jelentésnek nemcsak a tartalma, hanem a módszertana is megkérdőjelezhető, hiszen egyfelől számszerűsít olyan, politikailag is nehezen leírható fogalmakat, mint a „szabadság” vagy a „demokrácia”, ezen kategóriák „teljesítését” pedig – tekintet nélkül a világ országai­nak eltérő kulturális, történeti, gazdasági és politikai hátterére, adottságaira – univerzálisan számonkéri.

Ezen kategóriák az FH módszertanában ideológiailag szintén telítettek: ugyanis alapfeltételezésük, hogy az emberek számára a „liberális ­demokráciák a legjobbak”, amelyhez legkönnyebben a bevándorláshoz való jog korlátlan garantálásával és a nyílt társadalmakban való bizalom visszaállításával juthatunk el.

A jelentés erősen kritikus hazánkkal szemben, és azt a „részben szabad” országok kategóriájába sorolta át – hátrébb, mint Indiát, ahol mindennapos a nők ellen elkövetett tömeges szexuális erőszak, vagy mint Dél-Afrikát, ahol rendszeresek a fehér kisebbség ellen a nyílt utcán elkövetett gyilkosságok – közölte a szervezet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.