Ne szedjük össze a földről a fiókákat!

Rövidesen kezdődik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja, ilyenkor találkozhatunk magányosnak tűnő, fiatal állatokkal a településeken is.

Magyar Nemzet
2019. 04. 23. 14:30
Szalai Rita
Ártunk vele, ha beavatkozunk a természet rendjébe Fotó: Balázs Attila Forrás: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra hívja fel a figyelmet, hogy rövidesen kezdődik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja, ilyenkor találkozhatunk magányosnak tűnő, fiatal állatokkal a településeken is. A természetvédő szervezet közleményében hangsúlyozza: ezeknek a kisállatoknak a túlnyomó többsége nem árva, a legnagyobb segítség számukra az, ha nem visszük haza őket. Hozzáteszik: hasonló a helyzet a kirándulás során talált, szüleikre várva mozdulatlanul fekve rejtőzködő őzgidákkal, nyúl-, nyest- és mókuskölykökkel, vadmalacokkal, de ezeket az állatokat még megfogni sem szabad.

Az MME tájékoztatása szerint a kis és közepes testű madárfajokra általánosan jellemző, hogy fiókáik a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket, és a környék sűrű aljnövényzetében bujkálva hívják magukhoz etető szülei­ket. Az emberek többnyire ilyen tollas, nem menekülő, magányosnak tűnő ­fiókákkal találkoznak az utcán, a parkban, a kertben a földön ücsörögve, gyakran hangosan csipogva. A látszat ellenére a táplálékot kereső szüleik valahol a közelben vannak, ezért szükségtelen, sőt a madarak számára kifejezetten káros, ha hazavisszük őket. Az egyesület leszögezi, a gondoskodás ebben az esetben kárt okozna, ugyanis az ember nem tudja megtanítani a fiókákat a túlélésükhöz nélkülözhetetlen viselkedési formákra, ráadásul a szülők által hordottnál sokkal gyengébb minőségű élelemmel táplálva a fiókáknak maradandó egészségkárosodást is okozhatunk.

Ártunk vele, ha beavatkozunk a természet rendjébe
Fotó: MTI/Balázs Attila

Az MME szerint ezért ilyen helyzetben az a legjobb megoldás, ha a nyílt helyen üldögélő fiókát óvatosan megfogva a legközelebbi sűrű aljnövényzetfoltba, bokor alá tesszük le. Leszakadt fiókás fészek, viharos időben kiesett fiókák esetében a legjobb mentési megoldás a szülők segítése a pórul járt fiatalok vesszőkosárba telepítésével és ágak közé helyezésével. A hazai madárfajok nem szagolnak, így a kismadarak érintése nem okoz problémát. Az egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy ezzel szemben a vadonban talált emlősök kölykeit viszont éppen jó szaglású szüleik miatt nem szabad megérinteni sem, mivel az emberszagú kölyköket az anyjuk nem táplálja tovább, így azok egyszerűen éhen pusztulnak vagy a ragadozók könnyű prédájává lesznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.