Sok hajléktalanon segített, hogy el tudott helyezkedni

A Menhely Alapítvány elnöke szerint a köztudatban a hajléktalanság budapesti problémaként szerepel, pedig a fedél nélküli emberek kétharmada vidéken él.

Csekő Imre
2019. 04. 26. 11:48
null
A munkaképesek közül többen lakhatást is találtak Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt másfél évben jelentősen javultak a munkaerőpiaci viszonyok, s azt tapasztalják, hogy ez „rengeteg embert kisegített a hajléktalanságból”, s aki munkaképes volt, azt felszívta a munkaerőpiac, és valamilyen lakhatást is talált – mondta csütörtökön a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke. Győri Péter abból az alkalomból beszélt erről, hogy az alapítvány huszadik alkalommal szervezett kérdőíves adatfelvételt a hajléktalanok körében február 3-án. Az idei felmérés érdekessége, hogy 2018. október 15. óta tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás Magyarországon. Az alapítvány munkatársai tegnapi sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták, a kérdőívet önkéntes alapon töltik ki az ellátórendszerrel kapcsolatba kerülő hajléktalanok, így az nem alkalmas a magyarországi otthontalan emberek pontos számbavételére. Az érintettek többsége ugyanakkor válaszolt a kérdésekre.

A munkaképesek közül többen lakhatást is találtak
Fotó: Katona Vanda

Győri Péter elmondta, csekély hatása volt az alaptörvény-módosításnak, mivel az utcán élő hajléktalanok mintegy 13 százaléka ment be valamilyen intézménybe miatta. Az október 15-e utáni két hétben, amikor a rendőrség folyamatosan figyelmeztette az utcán élőket, emelkedett a szállókra bejelentkezők száma, de a hónap végére ismét visszacsökkent. A hajléktalanok inkább a hideg időjárás ­miatt mennek a szállásokra, és az idei tél enyhe volt. Azt is megkérdezték az utcán élőktől, hogy figyelmeztette-e őket a hatóság a jogszabályi környezet változására. A rendőröknek 37 százalékukkal sikerült kapcsolatba lépniük.

A Menhely Alapítvány elnöke szerint a köztudatban a hajléktalanság budapesti problémaként szerepel, pedig a fedél nélküli emberek kétharmada vidéken él. Győri Péter közölte, szakértői becslés szerint 2019 első hónapjaiban mintegy 15 ezer ember volt hajléktalan, 10-11 ezer szállón lakott, ötezer pedig közterületen élhetett.

Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója arról beszélt, hogy Budapesten a belvárosban nem növekedett a hajléktalan emberek száma. Megjegyezte azt is, hogy egyre inkább „alkalomszerűen találkoznak” hajléktalanokkal, mert „mozgásban vannak”, ami nehezíti az ellátásukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.