Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Sorra buknak le az unokázós csalók

A fővárosban külön nyomozócsoport működik az unokázós csalók elfogására. A bűnözők kiemelt célpontjai az idős emberek, akiket vezetékes telefonon hívnak fel unokájukként vagy gyerekükként azzal, hogy balesetet szenvedtek, sürgősen pénzre van szükségük, küldenek valakit érte. A Magyar Nemzet bemutatja, miként működik a csalás, mire kell figyelni, kiemelve, hogy a hozzátartozók felelőssége kiemelkedik a bűnmegelőzésben.

2019. 04. 12. 6:41
Mindig vezetékes telefonon jelentkeznek a bűnözők (képünk illusztráció) Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb sikeres nyomozással tette le a névjegyét a BRFK alig négy hónapja létrehozott úgynevezett unokázós csalásokra szakosodott nyomozócsoportja. A 23 éves budapesti L. Markót az Erzsébetvárosban, egy bevásárlóközpontban fogták el a nyomozók, miután négy idős embert is becsapott. Még január 2-án hajnalban felhívott egy óbudai idős asszonyt, a fiának mondva magát, azzal, hogy balesetet szenvedett, kárt okozott és pénzre van szüksége. Az asszony a megtakarított pénzét átadta a fia barátjaként jelentkező ismeretlennek. L. Markó további három koros embert is becsapott, mintegy 11 millió forintot, illetve ékszereket kicsalva tőlük. A lakásán egymillió forintot, mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, telefonkönyveket, valamint azokból kitépett lapokat találtak a nyomozók.

Nemrég a 32 éves budapesti Sz. Józsefet is elfogták, aki délután hívott fel egy nyolcvanéves asszonyt azzal, hogy az unokája balesetet okozott, és megfenyegették, ha nem fizet, akkor nagyon megbánja; pénzre van szüksége, küld érte valakit. Az idős asszony kétmillió forintot borítékba tett, majd a taxival érkező Sz. Józsefnek átadta. Az asszony gyanút fogva megjegyezte a taxi rendszámát. Sz. a pénzt egy budai társasházba vitte, ám ott megjelentek a nyomozók. A férfi menekülni próbált, a pénzzel teli borítékot pedig a lábtörlő alá akarta elrejteni. Hiá­ba, így azonnal bevallotta: a pénzt a házban lakó 17 éves barátjának akarta átadni. A fiút is elfogták. Csalás miatt büntetőeljárás indult ellenük.

A kriminalisztika négy éve ismeri az unokázást, ami mára egész Európában elterjedt. Jellemzően nagyvárosi bűncselekmény, ám kisebb városokban is előfordult már. A viktimológia (áldozattan) szerint az idős emberek jóhiszeműségük, segítőkészségük és esetenként életkorukból adódó meggyengült egészségi állapotuk miatt kiemelten veszélyeztetettek. Ők a hagyományos erkölcsi értékek mentén élve fel sem tételezik, hogy valaki be akarja őket csapni.

Tipikus, hogy a bűnözők telefonkönyvből keresik ki leendő áldozatukat. Közismerten módosabb környéken – a fővárosban jellemzően az I., II., III. és a XII. kerületben – élőket választanak, akiket vezetékes telefonon hívnak fel. Akadt olyan fővárosi banda, amelynek tagjai naponta több száz telefonhívást kezdeményeztek és több tíz millió forintot zsákmányoltak. Az áldozat kiválasztásánál elsőbbséget élvez a bűnözőknél, ha a telefonkönyvben fel van tüntetve, hogy az illető például doktor, közgazdász vagy éppen pénzügyi szakember. A hívás után pedig azonnal tudják a csalók, hogy idős emberről van szó, és beszéltetve őket, megtudják például a hozzátartozó becenevét, és azt használva erősítik meg a bizalmat.

Mindig vezetékes telefonon jelentkeznek a bűnözők (képünk illusztráció)
Fotó: Mirkó István

Tipikus unokázós csalás, hogy valaki felhívja telefonon a koros embert, mondván, hogy az unokája/gyermeke balesetet szenvedett, mentőt kellett hívni hozzá, súlyos állapotban van, orvosi ellátásra szorul, de pénzre van szüksége a gyógykezelésre és/vagy a baleset másik résztvevőjének a kifizetésére, hogy ne keveredjen még nagyobb bajba. Néhány perc múlva az idős embernél meg is jelenik valaki a pénzért.

Tipikus módszer még, hogy az idős emberek rossz hallását kihasználva halkan, suttogva, rekedtes hangon éjszaka hívják fel, hogy ne tudja azonosítani az elkövető hangját, aki rokonként jelentkezik be. Állítja, hogy balesetet szenvedett, de nem mehet el a helyszínről, ezért elküldi a barátját, hogy néhány százezer forintot küldjön a nagyszülő, amivel az unoka szabadulni tud a helyzetből. Az is előfordulhat, hogy a hozzátartozó közvetlen ismerőseként, barátjaként mutatkozik be a hívó. És végül még egy szomorú eset: olyan is volt, hogy a koros ember úgy adott milliókat az unokája balesetére hivatkozó tettesnek, hogy nincs is unokája.

Ön se váljon áldozattá!

A szakemberek szerint a legfontosabb, hogy az idős emberek azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát. Hívják fel azt a hozzátartozót, akire a telefonáló hivatkozik; ha nem sikerül elérni, és megismétlődik a pénzt kérő hívás, kérjenek néhány óra türelmet azzal, hogy még össze kell szedni a pénzt. Közben gondolják végig, pontosan mit mondott a jelentkező. Ha gyanúként felmerül, hogy bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon! Forró nyomon az egész bandát el tudják fogni a nyomozók. A rendőrség az idősek családját, közvetlen ismerőseit is összefogásra kéri: figyeljenek idősebb hozzátartozóikra, akik gyakran betegségekkel is küszködnek. Ha szükséges, mindennap hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre, és mondják el nekik a rendőrség tanácsait, intelmeit. Akár visszatérően is figyelmeztessék az idős hozzátartozójukat, hogy ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, mert bűnözők is felhasználhatják az információkat. Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt. Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg a személyleírásukat, esetleg a gépjármű rendszámát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.