Tisztázná a tárca, történt-e bántalmazás Mozsgón

A Társaság a Szabadságjogokért lapunk kérdésére elismerte, nincsenek információik annak a képsorozatnak az eredetéről, amely szerintük azt bizonyítja: bántalmazás történt a mozsgói szociális otthonban. Az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma rendőrségi feljelentést tett.

Magyar Nemzet
2019. 04. 17. 6:49
null
Az intézmény kapcsán a jogvédők tettek bejelentést F Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudtak meggyőződni a mozsgói szociális otthonban történt állítólagos bántalmazást rögzítő felvételek eredetéről és a szóban forgó videó keletkezésének időpontjáról sem – ismerte el lapunk érdeklődésére a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A jogvédő szervezet azzal érvelt, hogy az ombudsmani jelentés nem vonta kétségbe a felvétel hitelességét.

A TASZ 2018 nyarán fordult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, amely ennek alapján vizsgálta a szociális intézmény működését, de nem talált a bántalmazás tényét alátámasztó bizonyítékot. A biztos hivatalának sincs azonban módja a videó eredetiségének vizsgálatára, így ez a tény még nem jelent semmit. Mindezt a hivatal is megerősítette lapunknak, hozzátéve, hogy a mozsgói otthonban végzett vizsgálatuk során a felvétel helyszínét ugyan sikerült beazonosítaniuk, ám a szereplőket nem.

Az ügyben emlegetett videofelvételt a TASZ nem adta ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi), így egyelőre nem tudni, pontosan mi is történhetett Mozsgón.

A biztos jelentését 2019. április 2-án hozták nyilvánosságra. Az ombudsman az intézmény vezetőjét, Kaiser Gábort kérte föl további vizsgálódásra, de a szóban forgó videóhoz – amint azt Kaiser az április 15-i sajtótájékoztatón elmondta – nem jutott hozzá.

A jogvédők azért nem fordultak a rendőrséghez, mert a videó készítője – elmondásuk szerint – titkolni akarta kilétét. A TASZ az ombudsman vizsgálatától várt eredményt, noha a biztosnak – mint azzal bizonyára a jogvédők is tisztában voltak – nincs semmilyen nyomozati jogköre.

Az intézmény kapcsán a jogvédők tettek bejelentést F
Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

Az Emmi – mint azt a napokban Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár bejelentette – ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a mozsgói otthonában történt állítólagos bántalmazás miatt. Fülöp Attila úgy fogalmazott: noha eddig semmilyen vizsgálat sem állapított meg bűncselekményt, mégis a hatósághoz fordulnak, hogy végre tisztán lehessen látni az ügyben.

A TASZ – amely honlapján kiemelt támogatói között első helyen említi Soros György Nyílt Társadalom Alapítványát – állítja, célja kizárólag a fogyatékossággal élő emberek jogainak védelme volt, és az ombudsmani vizsgálat kezdeményezésétől azt remélték, hogy gyors és pártatlan eljárás lesz az intézményben.

A vizsgálat eredményének nyilvánosságra hozatala azonban több mint fél évig tartott, és utána is a minisztériumnak kellett feljelentést tennie, hogy kiderülhessen az igazság.

Az ügy az elmúlt napokban bejárta a sajtót, és a TASZ folyamatosan bántalmazásról beszél a mozsgói otthon kapcsán. Honlapjukon továbbra is Láthatatlan sebek – súlyos bántalmazás egy Baranya megyei szociális intézményben címmel szerepel beszámoló az ügyről, annak ellenére, hogy eddig sem az ombudsman, sem a minisztérium vizsgálata nem támasztotta alá, hogy bűncselekmény történt volna.

– Jogállamban élünk, ha a vádak igazak, ha nem, lesz jogkövetkezményük, utóbbi esetben annak kell helytállnia, aki hamis vádat fogalmazott meg – jelentette ki sajtótájékoztatóján Fülöp Attila államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.