Welsz-féle diplomata-útlevele volt a felbujtással gyanúsított Kocnernek

Ugyanazzal a Nyugat-Afrikában üzletelő, fehérgalléros bűnözői csoporttal állhatott kapcsolatban néhai Welsz Tamás és a szlovákiai újságírógyilkosság megrendelésével meggyanúsított Marian Kocner — értesült lapunk. Nem zárható ki, hogy a szlovák milliárdos lakásán talált hamisított guineai diplomata-útlevél szintén a magyar kalandortól származott.

2019. 04. 09. 5:50
A szlovák üzletembernél a házkutatás során találták meg a bissau-guineai dokumentumot Fotó: Europress/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák újságíró-gyilkosság megrendelésével gyanúsított Marian Kocner diplomata-útlevele szerint Guinea budapesti tiszteletbeli konzulja volt.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumban azonban nem találták nyomát a szlovák mágnásnak. Kocner az útlevele szerint a nyugat-afrikai állam állampolgára is volt, s a néhai Welsz Tamás ténykedését jól ismerők szerint ő és a magyar kalandor ugyanazzal a fehérgalléros bűnözői körrel állhattak kapcsolatban – tudta meg a Magyar Nemzet.

A szlovák üzletembernél a házkutatás során találták meg a bissau-guineai dokumentumot
Fotó: Europress/AFP

A szomszédos ország hatóságai még nem zárták ki, hogy a szlovák vállalkozó diplomata-útlevele is Welsz Tamástól származott. Welsz nemcsak Bissau-Guinea, hanem a szomszédos államok, így Szenegál, Gambia és Guinea hivatalos irataival is üzletelt.

Jó pénzért hozzá lehetett jutni nála diplomata-útlevelek mellett olyan iratokhoz is, amelyben az adott nyugat-afrikai ország adóhivatala igazolja, hogy az iratban nevezett leadózott jövedelemre tett szert az országban.

Az iratok sajátossága volt, hogy a honos állam hivatalos nyilvántartásai­ban is szerepeltek, ám mind Magyarországon, mind Szlovákiában hamisítottnak minősülnek.

Welsz munkatársa 2014 februárjában a Magnet Bankban Gabriel Derdák névre, Simon Gábor, az MSZP akkori elnökhelyettesének a személyi adataival, édesanyja vezetéknevét használva, egy hamisított bissau-guineai útlevél felhasználásával nyitott bankszámlát.

A volt szocialista politikussal szemben jelenleg is folyamatban van a jelentős összegre elkövetett költségvetési csalás és hamis közokirat felhasználása vádjával indult büntetőper, amelyben őszre várható elsőfokú ítélet.

Welsz – aki egy rendőrautóban öngyilkos lett – gyanúsítotti kihallgatásán beismerte, hogy a Simon adataival kiállított útlevéllel ő nyittatta a számlát, s azt állította: a politikus kérte erre, hogy legalizálni tudja vagyonát.

Welsz szerint Simon ezzel akarta igazolni, hogy a svájci, majd osztrák bankban elhelyezett vagyona külföldről származik. Simon a perben tagadja ezt, és állítja: Welsz csőbe húzta őt.

A vizsgálati fogságban lévő Marian Kocner ugyancsak tagadja, hogy ő ölette volna meg tavaly a szlovák oknyomozó újságírót, Ján Kuciakot és élettársát, Martina Kusnírovát. Az áldozatok kivégzése után egy férfi tanúként jelentkezett a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) nyomozóinál. Peter Tóth azt vallotta: Kocner megbízásából másfél éven át megfigyelte Kuciakot, valamint négy másik szlovákiai oknyomozó újságírót.

Kocner és társa ellen a Markiza kereskedelmi televízió 69 millió eurós részvénycsomagjának meghamisítása miatt folytat eljárást a NAKA, amelynek munkatársai április elején Kuciak és barátnője megöletésével is meggyanúsították a férfit.

A nyomozók a házkutatás során találták meg a guineai diplomata-útlevelet, valamint a szlovák titkosszolgálat, a SIS emlékplakettjét. Erről Peter Tóth azt mondta: ő maga adta azt barátjának a szolgálataiért. Tóth ugyanis előbb a SME című hetilap főmunkatársa, majd a SIS hírszerző főnöke volt. Ez utóbbi minőségben már kapcsolatban állt Kocnerrel.

Tóth közben egy maffiagyilkosságot is felemlegetett. A TV Markiza most szombaton közölte: a volt SIS-főnök szerint Kocnernek üzleti összetűzése volt 16 éve az akkori pozsonyi maffiafőnökkel, Ján Takáccsal. Kocner állítólag nem akarta megadni a Takácnak járó részesedést, amiért a maffiafőnök rá is lőtt a vállalkozóra.

Aztán Takácot szitává lőtték fényes nappal Pozsonyban. A gyilkosságot a Pito-banda bérgyilkosa, Lubos Zelman és a bűnszervezet vezetője, Juraj Ondrejcák is beismerte. Tóth szerint azonban Kocner volt az, aki ellátta fegyverekkel a gyilkosokat. A vállalkozó ellen ebben az ügyben még nem emeltek vádat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.