Elemér 2024. február 28.
logo

Elfogyott a regimentjük

Bákonyi Ádám-Gabay Dorka
2019.05.16. 06:30
Elfogyott a regimentjük

Két nappal a határidő lejárta előtt a lehetséges 160 ezer helyett csupán 880 delegáltat jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba az ellenzéki pártok. A Magyar Nemzet megkeresésére ugyanakkor egyikük sem adott érdemi választ arra, mivel magyarázzák küldötteik siralmasan alacsony számát.

Kudarcos szereplés után szívesen emlegetnek választási csalást, szavazatszámlálók toborzásába viszont látványosan nem fektetnek energiát az ellenzéki pártok.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból ugyanis kiderül, hogy két nappal a határidő lejárta előtt közel négyezer delegáltat jelentett be a szavazatszámláló bizottságokba a május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson listát állító kilenc jelölőszervezet.

Kalap, kabát. A kormánypártok kihívói hónapok óta toborozzák az aktivistákat, hiába
Fotó: Bach Máté

Mivel ebből több mint 3100 a Fidesz–KDNP küldötte, az ellenzék csupán 880 embert állított ki: az MSZP–Párbeszéd 556, a Demokratikus Koalíció 202, a Jobbik 84, a Mi Hazánk Mozgalom 23, az LMP kilenc, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt öt, a Magyar Munkáspárt egy szavazóköri megbízottat jelentett be eddig, míg a Momentum egyet sem. Pedig a több mint tízezer szavazókörbe két-két tagot küldhetnek a pártok, azaz az ellenzéki erők összesen mintegy 160 ezer főt delegálhatnának a választás tisztaságának ellenőrzésére.

Mindez azért is érdekes, mert a napokban az MSZP elnöke azt állította, hogy a Facebookon már két hónapja toborozzák az aktivistákat és a szavazatszámlálókat, amire már „több ezren” jelentkeztek.

Tóth Bertalan az ATV-ben hangoztatta: a választás tisztasága fontos szempont, ezért „nagyon nem szeretné”, ha áprilishoz hasonlóan most is lenne olyan szavazókör, ahol nincsen ellenzéki számláló.

Ugyanez a helyzet a DK-val is, amelynek EP-listavezetője ugyancsak arról számolt be, hogy telt házas fórumain rendre több százan vesznek részt. Mindemellett Gyurcsányné közlése szerint pár nap alatt 7500-an csatlakoztak online kampánystábjához, reményei szerint pedig ez a szám végül eléri a tízezret – erős kontrasztja ennek a DK alig kétszáz szavazatszámlálója.

A Magyar Nemzet sem az MSZP-től, sem a DK-tól, sem a Jobbiktól nem kapott érdemi választ arra, hogy mivel magyarázzák delegáltjaik siralmas számát. Az NVI megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy jelen állás szerint a legtöbb pártdelegált Budapesten, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében van.

Az ellenzék hozzáállását különösen pikánssá teszi a 6,3 milliárdos költségvetési csalást okozó bűnszervezet vezetésével vádolt Czeglédy Csaba május elsején tett nyilatkozata.

A DK EP-listáján szereplő, ezáltal mentelmi jogot élvező politikus – ugyan az önkormányzati választással összefüggésben – egyértelművé tette, hogy „a delegáltak összegyűjtésébe bele kell tenni a melót, mert sokan elfelejtették, hogy mi a munka”. – Ha egy polgármesterjelölt, egy közösség meg akar nyerni egy budapesti kerületet vagy egy várost, akkor hogy akar nyerni, ha a szavazóköri delegáltakat sem tudja megszervezni?

Hogy fogja tudni vezetni öt évig azt a települést, ha nem tudja összegyűjteni azt a 60-70-80 embert, aki a szavazókörökben megszámolja a szavazatokat? – kérdezte Czeglédy, elismerve, hogy a papíralapú szavazatszámlálás miatt nem igazán lehet csalni, hiszen a jegyzőkönyveket valamennyi szavazóköri delegáltnak alá kell írnia.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.