Kéthavi eső esett májusban

Nem változik az időjárás a következő napokban a Kárpát-medencében, jelentős csapadékra és a megszokottnál alacsonyabb hőmérsékletre lehet számítani. A szakemberek szerint több évtized távlatából lehet majd megmondani, hogy a rendkívüli időjárás a klímaváltozás következménye-e vagy sem. Ami biztos, a fronthatások igencsak megviselik a csecsemőket, az időseket és a krónikus betegségben szenvedőket.

Borsodi Attila - Szilágyi Anna
2019. 05. 24. 7:20
null
Éveknek kell eltelniük, hogy kijelenthessük: a klímaváltozás felel a mostani, szélsőséges időjárásért Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mostani csapadékos május döntő oka az, hogy folyamatosan kisebb ciklonok örvénylenek fölöttünk, illetve frontok húzódnak át a Kárpát-medence térségén – erről Simon Gergő meteorológus beszélt a Magyar Nemzetnek.

Kiemelte: az esetek nagy számában az Északi-sarkkör felől hidegebb légtömegek zúdultak le Közép-Európa térségébe, és a Genovai-öbölben találkoztak az Afrika felől érkező melegebb légtömegekkel, ezek hatására különböző ciklonok alakultak ki. Emellett nyugatias áramlások is érkeztek az óceán felől, amelyek nedvesebb levegőt szállítottak Közép-Európa fölé.

Simon Gergő elmondta: máskor egy tartósabb anticiklon alakul ki a térségünkben, de ez most elmaradt, illetve nyugatabbra vagy keletebbre jelent meg a magas nyomású zóna, a ciklonok és a hozzá tartozó frontok pedig itt örvénylettek felettünk.

– A hideg légtömegek rendre elárasztanak bennünket, vagy a határán vagyunk, ez egész májusban így volt, és emiatt esett le másfél-kétszeres mennyiségű csapadék néhány hét alatt. A hétvégén kegyes lesz hozzánk az időjárás, de a jövő hét elején újabb jelentős mennyiségű csapadék várható, és folytatódik az átlagosnál kissé hűvösebb idő. A változékony időjárás egyelőre folytatódik, ebből azonban a nyárra vonatkozóan nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni – hangsúlyozta Simon Gergő. A meteorológus ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a tél átlagban két-három Celsius-fokkal enyhébb volt, így a mostani, hűvösebb májussal a folyamatok kiegyenlítődnek.

Éveknek kell eltelniük, hogy kijelenthessük: a klímaváltozás felel a mostani, szélsőséges időjárásért
Fotó: Kurucz Árpád

Arra a felvetésre, hogy sokak szerint a klímaváltozás és a globális felmelegedés miatt ilyen hűvös és csapadékos a Kárpát-medencében a május, Simon Gergő óvatosan fogalmazott. Szavai szerint tíz-húsz évnek el kell még telnie ahhoz, hogy biztosat tudjanak mondani, annál is inkább, mert 2010 májusában hasonló volt az időjárás, mint most. Csak egy-két évtized múlva tudnak szimulációkat készíteni, és csak később tudják kiértékelni azokat.

– A csecsemők, az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, kiemelten a keringési és ízületi betegségben érintettek vannak kitéve leginkább az elmúlt hetekben tapasztalható fronthatásoknak – mondta el lapunknak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Szavai szerint a panaszokért leginkább a légköri instabilitás felel, tehát nem önmagában a hideg vagy a meleg okoz tüneteket, hanem a szervezetnek a légnyomáskülönbségre adott reakciója. A gyermekorvos kitért rá, a csecsemők egyébként is frontérzékenyek, tehát intenzívebben reagálnak a légnyomáskülönbségekre, például rosszabbul alszanak ebben az időszakban.

– Ez azonban nem betegség, hanem természetes, és nincs jelentős veszélye – tette hozzá. Ezzel szemben a krónikus betegeknél nagyobb a kockázat, például egy súlyos, alig egyensúlyban tartott szívbeteg kórházba is kerülhet.

– Általában elmondható, hogy akinek gyulladás van a szervezetében, az a különböző napi frontoknál erősebben észlelheti a tüneteit – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.