Virtuális tetőfedés lesz a könyvtárban

Középiskolásoknak tart ingyenes pályaválasztási napot június 6-án a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. A diákok szimulációs játékok formájában próbálhatják ki az egyes szakmákat, emellett önismereti és pályaalkalmassági tesztek is várnak rájuk.

Csókás Adrienn
2019. 05. 29. 9:11
null
A VR-technológia bizonyára népszerű lesz a rendezvényen Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendhagyó pályaorientációs napot szervez a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK), amely a XXI. századi lehetőségek között próbálja eligazítani a gyerekeket.

– A technológiai fejlődés olyan gyorsan változó, új ismereteket igénylő szakmákat teremt, amelyekkel a diá­kok eddig nem találkozhattak, ahogy ma a későbbi sikerhez is már új készségeket kell megszerezni. Számtalan jó keresetet, biztos munkalehetőséget nyújtó szakma alakult ki a közelmúltban vagy alakul napjainkban és fejlődik óriási léptekkel, amelyeket még nem oktattak – mondta el lapunknak a június 6-i rendezvény kapcsán Fodor Péter, az FSZEK főigazgatója.

A VR-technológia bizonyára népszerű lesz a rendezvényen
Fotó: Kurucz Árpád

Szerinte nehéz helyzetben vannak az iskolapadból kikerülő fiatalok, hiszen gyakran nem tudják még eldönteni, hogy mivel szeretnének foglalkozni. – Szakmát nem érdemes unalmasan választani, hiszen hosszabb távra kell meghatározó döntést kell hozni, ugyanakkor arra is fel kell készülni, hogy esetleg egy újabb szakmát kell megtanulni – magyarázta Fodor Péter, hozzátéve: az interaktív pályaválasztási napot úgy szervezték, hogy felkeltsék a gyerekek érdeklődését, ezért virtuális és 3D-megoldásokat is alkalmaznak. Kiemelte: a VR-technológiának köszönhetően a virtuális szimuláció formájában lehet majd kipróbálni az egyes szakmákat, például hogy milyen lehet szakácsként, autószerelőként vagy éppen tetőfedőként dolgozni.

A főigazgató kitért arra is, hogy a fővárosi önkormányzat Iskolakapun kívüli programja támogatásával megvalósuló rendezvényen az interaktív előadásokon olyan izgalmas, új szakmákat is bemutatnak, amelyek öt évvel ezelőtt még nem is léteztek, de szó lesz arról is, miért van kevés lány a technoló­giai pályán.

A rendezvény fókuszba állítja az önismeret szerepét a pályaválasztásban, ezért szakemberek segítik a diákokat, hogyan ismerjék meg képességeiket, adottságaikat, vágyaikat és céljaikat, valamint legyenek tisztában személyiségük pozitív oldalával, de ismerjék fel korlátaikat, hiányosságaikat is. – Az orientációs tanácsadás révén különböző önismereti és pályaalkalmassági tesztek segítségével előre jelezhető, hogy a diák mely pályákon lehet a legsikeresebb – jegyezte meg Fodor Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.