Korszerű MR-berendezést kapott a városmajori klinika

A most átadott innovatív berendezésnek köszönhetően mostantól akár feleannyi idő alatt, komfortosabb körülmények között tudnak MR-vizsgálatokat végezni a városmajori szívklinikán. A legmodernebb technikával ellátott eszköz felgyorsítja az adatgyűjtést, és lehetővé válik olyan betegek vizsgálata is, akiknél erre eddig nem volt lehetőség.

Szilágyi Anna
2019. 06. 20. 12:42
null
Elengedhetetlen segítség a szív- és érgyógyászatban Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csúcskategóriájú, mesterséges intelligenciával ellátott MR-készüléket adtak át tegnap a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Az átadáson Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár kiemelte, ritkán van példa arra, hogy egy nagy intézmény jó gazdálkodásának köszönhetően javarészt saját forrásból tudjon fedezni egy nagy értékű – 522 millió forintos – berendezést.

– A Semmelweis Egyetem nemcsak hazánk, hanem a kelet-közép-­európai régió meghatározó intézménye, így méltó és jogos az egyetemnek az az elképzelése, hogy bekerüljön a világ száz legjobbja közé – fogalmazott az államtitkár. Kitért rá, hogy az intézmény évente kétszázezer járóbeteget és tizenegyezer fekvőbeteget kiemelkedő színvonalon lát el.

– Ezt a tevékenységet támogatja a kormány is a Semmelweis XXI. fejlesztési projekttel, amely lendületesen halad előre – tette hozzá.

Elengedhetetlen segítség a szív- és érgyógyászatban
Fotó: Kurucz Árpád

Merkely Béla, az egyetem rektora hangsúlyozta: a kardiológiai központban mindenfajta szív- és érgyógyászati műtétet el tudnak végezni, amely a világon elérhető, ám ehhez elengedhetetlen a megfelelő diagnosztika is: évente kétezer szív-MR-vizsgálatot végeznek az intézményben. A most vásárolt készüléknél a mesterséges intelligencia sokkal gyorsabbá teszi a vizsgálatokat, majd segíti a kiértékelést is.

Az új eszközzel olyan betegeket is meg tudnak vizsgálni, akiket eddig nem lehetett: ritmuszavarral élőket, csecsemőket és fogyatékkal élőket is, valamint a klinikán elérhető lélegeztetőgép- és monitorrendszernek köszönhetően az altatásban lévő vagy újraélesztésen átesetteket is – sorolta a rektor. Mint mondta, egy kiegészítő audiovizuális rendszerrel a betegek filmet nézhetnek, zenét hallgathatnak a vizsgálat közben. Az új berendezés „alagútja” rövidebb és tágasabb, mint a korábbiaké, ez is a betegek komfortérzetét segíti elő.

– A mesterséges intelligenciájú MR-berendezést az oktatás és a kutatás során is hasznosítják majd – tette hozzá Merkely Béla.

Az egyetem és az MR-készüléket gyártó Siemens Healthcare Kft. együttműködési megállapodást írt alá, amelyről Oroszné Vincze Rita, a cég ügyvezető igazgatója azt mondta, lehetőséget teremt arra, hogy új kardiovaszkuláris beavatkozásokat ültessenek át a gyakorlatba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.