Nem volt még ilyen színes a családtámogatási paletta

Úgy növelte a kormány több mint duplájára a családoknak juttatott forrásokat az elmúlt tíz évben, hogy a munkához kötött konstrukciókra fordított összeg emelkedett a leginkább — mondta lapunknak Novák Katalin államtitkár. A költségvetésben az erre szánt összeg több mint 200 milliárd forinttal nőtt, pedig a babaváró támogatás révén elnyerhető több 400 milliárdos kamatmentes hitelkeret meg sem jelenik a büdzsében.

Csekő Imre
2019. 06. 07. 6:17
NOVÁK Katalin
A kicsik étkeztetésére szánt összeg is jelentősen emelkedik Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A 2020-as év költségvetése a családok támogatásának költségvetése lesz, mivel a 2200 milliárd forintot is meghaladja a jövőre rendelkezésre álló összeg – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön a Bács-Kiskun megyei Petőfiszálláson tartott sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin szerint minden eddiginél több forrást tudnak biztosítani a családok segítésére, hiszen az erre szánt összeg jövőre a két és félszerese a 2010-es ráfordításnak, s ebből mintegy 200 milliárd forint kifejezetten a családvédelmi akciótervhez kapcsolódik.

A sajtótájékoztató után az államtitkár a Magyar Nemzetnek nyilatkozva emlékeztetett: a következő esztendőben 224 milliárd forinttal több jut a családokra, ami a tavalyi adatokhoz képest tízszázalékos emelkedést jelent. – Nem gyakran fordul elő, hogy egy költségvetési soron ilyen mértékű emelkedés legyen egyik évről a másikra – fogalmazott a politikus, aki szerint a családok soha nem kaptak ennyi segítséget, ilyen sok területen.

A kicsik étkeztetésére szánt összeg is jelentősen emelkedik
Fotó: MTI/Balázs Attila

Az egyes emelkedő ráfordításokról szólva Novák Katalin lapunknak elmondta, hogy a falusi csokra mintegy 80 milliárd forintot fordítanak, és 54 milliárd forinttal emelkedik az otthonteremtési támogatásokra szánt keret, s ezek az összegek a családvédelmi akcióterven felül segítik a családokat.

– A gyermekétkeztetésre szánt, 82 milliárdra bővülő összeg, vagy az ingyenes tankönyvellátás, amire jövőre már 14 milliárd forintot költünk – lévén 2020 őszétől a középiskolákban is ingyenes lesz a tankönyvellátás – is tekintélyes növekedést jelentenek. Van egy rendkívül komoly tétel, ami nem jelenik meg a költségvetésben, pedig igen fontos, hiszen 420 milliárd forintra becsülhető az az összeg, amely a családvédelmi akciótervhez kapcsolódóan a kamatmentes hitelen keresztül eljuthat a családokhoz – hangsúlyozta az államtitkár.

A mára bevettnek számító családi adókedvezménnyel kapcsolatban – amely a jövő évi költségvetésben már 358 milliárd forintot tesz ki – Novák Katalin közölte: ez valamilyen mértékben szinte az összes család számára elérhető a jövedelmüktől és a nevelt gyermekek számától függően. Mostanra tehát a családi adókedvezményen keresztül nyújtott támogatás meghaladja a családi pótlék összegét, miközben 2010-ben még alanyi jogon járt a családtámogatások 76 százaléka.

– Nem vettünk el az úgynevezett univerzális juttatásokból egy forintot sem, sőt valamelyest még meg is toldottuk az ezekre szánt keretet, hiszen az Erzsébet-táborok, az ingyenes tankönyvellátás, az ingyenes gyermekétkeztetés is univerzális ellátásnak minősülnek. Fontos viszont kiemelni, hogy szinte minden többlet – amivel az évek során bővítettük a családtámogatási rendszert –, az munkához kötött támogatás volt. Ezt az elvet a magyar emberek is támogatják, hiszen a családokról szóló nemzeti konzultációban az erre vonatkozó kérdésre az elsöprő többség egyetértően válaszolt – fogalmazott a családügyi államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.