időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

A szocialisták háttérembere profitál a szennyvíziszapból

Bácskai Balázs
2019.07.22. 07:47
A szocialisták háttérembere profitál a szennyvíziszapból

A korábbi Wallis-vezér, Winkler Gyula járt jól azzal, hogy több tízezer tonnányi szennyvíziszapot importáltak magyar cégek Horvátországból. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség tárcavezetője korábban bejelentette, hogy a szenny­víziszapot feldolgozó cégek ezután csak hazai forrásból származó anyagot használhatnak rekultivációs célokra.

Luftot rúgott Székesfehérvár ­MSZP-s ellenzéki polgármesterjelöltje, Márton Roland, amikor a kormányra próbálta rátolni a szennyvíziszap ügyét. Az Origó információi szerint ugyanis az üzletből leginkább Winkler Gyula, a szocialisták egyik háttérembere húz hasznot, aki korábban a Bajnai Gordon volt miniszterelnök nevével fémjelzett Wallis vezére volt. Winkler Bajnai bizalmasa, aki még pozíciót is vállalt 2009-ben az akkori Miniszterelnöki Hivatalban.

A hírportál úgy tudja, hogy a szenny­víziszap-hasznosítás egyik központi szereplője az EWC-H Kft. nevű cég, amely a folyamat legjövedelmezőbb részének tekinthető közvetítő-kereskedő szerepet viszi. A cég a Wallis érdekeltségi körébe tartozik, Winkler Gyula pedig tanácsadóként mozgatja a szálakat. A szocialisták háttérembere a szennyvíziszap feldolgozását végző Fehérvári Téglaipari Kft.-ben is hasonló feladatkörben végez tevékenységet. Ez utóbbi cég importált szennyvíziszapot Girk Kalunból, Horvátországból. Az ­Origó szerint a közvetítői, kereskedői oldal (EWC-H Kft.) lényegesebben több jövedelemre tesz szert, mint az anyag feldolgozói. Magyarán a legnagyobb hasznot – és ezáltal fontos szerepet – a balliberális Wallis-érdekeltségbe tartozó cég húzza.

A korábbi kormányfő 2014-ben Márton Roland (jobbra) képviselőjelölti kampányát segítette
Fotó: MTI/Kovács Attila

Az azonban bizonyosnak tűnik, hogy a jövedelmező üzletnek befellegzett, ugyanis a múlt csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy felülvizsgálják a szennyvíziszap külföldről való behozatalára kiadott engedélyeket. A tárcavezető úgy fogalmazott, a magyar szennyvíziszap elegendő a magyar termőterületeknek, nincs szükség importra. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy egyértelmű tiltást nem engednek az ­uniós jogszabályok, de a jövőben a lehető legnagyobb mértékben korlátozzák a külföldi szennyvíziszap behozatalát.

Ez az anyag egyébként jelentős szerepet játszik a degradált területek, pél­dául régi bányák rekultivációjában, vagyis az újrahasznosítás során a szennyvíziszapból végül termőtalaj lesz. Ezt a technológiát fejleszti tovább a Fehérvári Téglaipari Kft., amely komoly sikereket ért el az elmúlt években. A cég ügyvezetőjének májusban Palkovics ­László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője elismerő oklevelet adott át.

A szennyvíziszap termőtalajjá alakítása több évet vesz igénybe. A szerves anyag egy fogadómedencébe érkezik, ahonnan egy keverőmedencébe kerül, amelyben egy markoló a bányászati tevékenység folytán rendelkezésre álló ásványi anyagokkal mixeli, a keverék pedig az átmeneti tározóba kerül. Itt olyan biológiai anyagok kerülnek bele, amelyek segítik a talajosodási folyamatot. Ezt az érlelést követően a talajt lágy szárú növények lepik be, amely zöldtrágyaként hasznosulva tovább gyorsítja a talajosodást. A folyamat végén kialakuló talajfelszín művelésével felgyorsíthatják a talajképződést. Az így helyreállított talaj alkalmas erdőtelepítésre, de akár energetikai célú növénytermesztésre is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.