Életfogytiglant kérnek Balla Irma gyilkosára

Az első fokon kiszabott büntetés súlyosítását indítványozta a Balla Irma meggyilkolása miatt elítélt vádlott ellen a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség – jelentette be pénteken a hatóság szóvivője.

Magyar Nemzet
2019. 07. 14. 7:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első fokon kiszabott büntetés súlyosítását indítványozta a Balla Irma meggyilkolása miatt elítélt vádlott ellen a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség – jelentette be tegnap a hatóság szóvivője.

Lőrinczy György felidézte: a Nyíregyházi Törvényszék nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és ezért nem jogerősen 15 év szabadságvesztéssel sújtotta. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség viszont életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabását tartja indokoltnak azzal, hogy a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját harminc év felett állapítsa meg a másodfokú bíróság.

D. Lajost első fokon idén januárban ítélték el. A vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. Az ítéleti tényállás szerint a férfi 2007. április 7-re virradóra ölte meg áldozatát annak debreceni lakásában.

Az asszony holttestét fia fedezte fel, ő értesítette a rendőrséget. A nyomozók már 2007 májusában kihallgatták D. Lajost, aki a gyilkosság előtt segédmunkásként Balla háza mellett dolgozott egy építkezésen.

A férfinak alibit igazoltak a rokonai, mondván, otthon aludt azon az éjszakán. Amikor D.-t 2009-ben vagyon elleni bűncselekmények miatt elfogták, bevallotta a gyilkosságot, ám aztán visszavonta a vallomásait. Időközben pedig Balla fiát, Schönstein Sándort vádolták meg a gyilkossággal, és első fokon 12 év fegyházbüntetésre ítélték különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt.

A fellebbezés után a Debreceni Ítélőtábla új eljárást rendelt el, és a megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában felmentette Schönsteint, amit a táblabíróság 2013 szeptemberé­ben jóváhagyott, így az ítélet jogerőre emelkedett.

Ugyanebben az évben az országos rendőrfőkapitány utasítására a nyomozás újraindult, és kiderült, hogy a hat négyzetméteres ágytakarót, amelyen az áldozat feküdt, senki nem vizsgálta az első nyomozásban. A takarón végül négy személy DNS-ét találták meg, köztük D. Lajosét is, aki akkor a más bűncselekmények miatt rá kirótt, 2019-ig tartó börtönbüntetését töltötte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.