Polt Péter: Védenünk kell a fiatalokat a kibertértől

Ezentúl a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének tudomására jutó, főképp a kiskorúak ellen elkövetett bűncselekményekről közvetlenül a Legfőbb Ügyészséget is tájékoztatják.

2019. 07. 11. 8:36
null
Egyre több bűncselekményt követnek el a világhálón Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyenesen a Legfőbb Ügyészségre kerülnek a fiatalokat érintő kiberbűncselekmények – az erről szóló együttműködési megállapodást szerdán írta alá a Legfőbb Ügyészség és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesülete. A közös munka célja, hogy biztonságos kibertért alakítsanak ki a gyermekek és a jövő nemzedék számára, valamint biztosítsák a virtuális térben megjelenő, a fiatalokat érintő fenyegetések elleni hatékony fellépést. Így például az egyesület által működtetett úgynevezett hot­line vonalra érkező, főképp a kiskorúak ellen elkövetett bűncselekményekről, a zaklatásukról – a szükséges feljelentés megtétele mellett – közvetlenül a Legfőbb Ügyészséget is tájékoztatják.

– Bár a bűncselekmények elkövetése évről évre csökken, a kibertérben történt esetek száma egyre emelkedik, ezt pedig nem hagyhatjuk, meg kell védenünk a gyermekeket – fogalmazott Polt Péter legfőbb ügyész, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly több mint száz gyermekpornográfiával kapcsolatos bűncselekmény történt, míg a gyermekeket érintő zaklatási ügyekből 72 esetet rögzítettek.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesülete hosszú évek óta kiemelt figyelmet fordít a prevencióra, évente mintegy negyvenezer ­diákot és hatezer szülőt és tanárt oktatnak a biztonságos internetezésre.

Egyre több bűncselekményt követnek el a világhálón
Fotó: 123RF

– Ez nem egy szokványos, unalmas tanóra, ezeken az alkalmakon valódi esetekkel mutatjuk be, milyen árnyoldalai vannak a világhálónak – mondta Edvi Péter, a szervezet elnöke. Szavai szerint ha a gyerek csendben van a szobájában a számítógépével, az nem azt jelenti, hogy minden rendben van, de az idősebb generációnak is érdemes tájékozódni a veszélyekről, mert csak így tudják megelőzni a bajt.

– Ha nem értenek hozzá, akkor is menjenek oda, és kérdezzék meg az unokájukat, mit is csinál a számítógépen, így pontosan látni fogják, hogy az, amivel éppen elfoglalja magát, az erkölcsileg megállja-e a helyét vagy sem.

Az is elgondolkodtató, hogy amíg a fiatalok egy klubban kezdeményező férfival szemben elutasítók, a világhálón sokszor gondolkodás nélkül megadják telefonszámukat vagy személyes fotókat küldenek magukról, amelyekkel később visszaélhetnek – fogalmazott Edvi Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.