Felavatták a megújult József nádor teret

Közel 1500 négyzetméter zöldfelülettel, 54 fával, valamint Magyarország két leghíresebb porcelángyártó manufaktúrája által készített díszkutakkal újult meg a József nádor tér, amelyet Szentgyörgyvölgyi Péter Belváros polgármestere, valamint a Zsolnay- és a Herendi porcelánmanufaktúrák vezetői avattak fel a belvárosiakkal.

2019. 08. 26. 18:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A József nádor tér felújítása során kiemelt szempont volt, hogy a névadójához méltó, impozáns arculatot kapjon, a park funkciója minél inkább előtérbe kerüljön és mindenekelőtt a belvárosiak örömmel vehessék birtokba. A tér átépítése során 54 fát telepített az önkormányzat. Ebből korábban a tér szélén már elültették a várostűrő juhar- és égerfákat, nemrég pedig a tér közepére került 13 Szent István hárs, 12 Sisi ezüsthárs és 6 kocsányos tölgyfa.

A fák Belváros többi jelenleg is felújítás alatt álló prominens teréhez hasonlóan, az életterüket és föld alatti vezetékrendszerek biztonságát óvó, a városi környezethez tökéletesen illeszkedő gyökércella menedzsment rendszerrel kerültek elültetésre, amely biztosítja az öntözésüket, a szellőzésüket, a növekedésüket és a fejlődésüket. Mindezek mellett közel 1500m2-en 3 gyepfelület került kialakításra, amelyeket virágzó cserjék vesznek körül.

A tér természetes kőburkolatot kapott, a hangulatos megvilágítás érdekében pedig korhű kandelábereket telepítettek. A Herendi- és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra egyedi díszkútjaival pedig a tér igazi ékköve lett Belvárosnak. A Herendi Porcelánmanufaktúra saját motívumainak felhasználásával tervezte az „Élet fája” elnevezésű díszkutat, melynek gyümölcsei belülről megvilágításra kerülnek. A fa egy 2,80 m magas és egy vízzel körül vett medencében áll, melyben habosító fúvókák mozgatják a vizet és adnak egyedi játékos megjelenést a műalkotásnak.

A tér másik kútját a Zsolnay Porcelánmanufaktúra szakemberei alkották meg, így a Herkulesfürdői kút másában gyönyörködhetnek a Belvárosban. A kút a tér nagyobb, déli zöldfelületében került elhelyezésre. A porcelán csobogóból fentről lefelé vízköpőkön keresztül csorog le a víz a középen elhelyezkedő kisebb medencékbe, melyekből tovább folyik az alsó nagyobb gyűjtőmedencébe. Teljes magassága 4,25 m. A megvilágítás ennél a kútnál is fontos szerepet kap és kiemeli a medence alján lévő motívumokat.

Mindemellett az önkormányzat a lakók kérésének megfelelően elvégezte a felszíni várakozóhelyek rendbetételét és a lakossági parkolóhelyek biztosításáról is gondoskodott.

Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere beszédében elmondta, hogy a tér megújulása a belvárosiak összefogásának, egymásra való odafigyelésének, a közös sikereknek a jelképe. Külön köszönetet mondott a lakóknak, valamint mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a fejlesztéshez. Ezt követően felavatta Bachar Najarival a Zsolnay Porcelánmanufaktúra tulajdonosával a tér déli részén elhelyezkedő Herkulesfürdői kút mását, majd Dr. Simon Attilával a Herendi Porcelánmanufaktúra Vezérigazgatójával a tér északi felében levő Élet fája elnevezésű kutat, amelyeket a teret körülvevő társasházak közös képviselőivel közösen indítottak be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.